Лукавці

Попередня стаття
Липовани
Наступна стаття
Вижниця - найгарніше прикарпатське містечко

Село ЛУКАВЦІ – батьківщина вже відомого нам українського політичного діяча кінця ХІХ – початку ХХ століття Миколи Василька (див. Берегомет-над-Серетом).

Лукавці вперше згадується в грамоті молдавського господаря Олександра Доброго від 16 лютого 1428 року. В подальшому в процесі перекладу зі старослов’янської на румунську, німецьку, українську та російську мови і навпаки – назва села відповідно змінюється: Лукавці – Лукавець-над-Серетом – Лукавець – Луковиця – Луківці. Однак, старожили завжди подовжували називати село Лукавцями. В 2005 році селу повернуто історичну назву.

В селі є чотири релігійні споруди. Перша з них: дерев’яна капличка, що знаходиться на початку села з боку Берегомету на відстані близько півкілометра від траси.

Ще є костел, що розташований в приватному будинку. Про його існування ні працівники сільради, ні прості мешканці, нічого не чули. Крім костелу та каплички в селі є дві дерев’яні церкви. Відносно нові, початок ХХ століття. Перша з них – Святої Параскеви, збудована у 1898 році за кошти громади, а також кошти Миколи Василька та Грісгабера, розташована в центрі села ліворуч від дороги. Не помітити її неможливо: відразу кидається в очі своєю оригінальною окраскою: позолочено-синьо-срібрясто-помаранчевою.

Так, в Параскевській церкви любов буковинців до спотворення пам’ятників бляхою та ядовитими кольорами перевершила все! Де ви ще побачити яскраво синю бляху та вільні від бляхи зруби, викрашені в помаранчевий колір?

А триярусну дзвіницю часто доводилося бачити?

Друга церква, Миколаївська, як і попередня, збудована також частково на кошти Миколи Василька в 1905 році. Так само, гуцульського типу з трьома верхами, вкритими бляхою. Від інших подібних церков її відрізняють дві башти, що прибудовані до бабинця. Тобто, церкву формально можна вважати п'ятиверховою.

Нижні зруби церкви, як і в більшості випадків в цій частині Буковини, окрашені у ядовито-зелений колір.

Дзвіниця – одноярусна:

Відомо, що на початку ХХ століття в селі знаходилися дві парові лісопильні. Вид на Лукавці з села Липовани:

Попередня стаття
Липовани
Наступна стаття
Вижниця - найгарніше прикарпатське містечко

Коментарі

якi гарнi боцюни... будь ласка , в своiiх нових росповiдях указуйте якой конфесii релiгiйни будови...
а звідки мені знати, якої вони конфесії? на них це не написано...
зря надо надписи робити
Можу лише сказати, що 90% (а може і більше) храмів на Буковині - УПЦ МП
2 церкви Московського Патріархату.
iphone unlock [url=http://www.3gsunlock.co.uk]iPhone Unlock[/url]
Вижниця Користувач посилається на ваш запис з Вижниця пишучи: [...] Лукавці [...]
Вижниця Користувач посилається на ваш запис з Вижниця пишучи: [...] Лукавці [...]
ЛУКАВЦІ Користувач посилається на ваш запис з ЛУКАВЦІ пишучи: [...] Оригинал взят у в ЛУКАВЦІ [...]
Згоріла, нажаль церква в с.Лукавці https://aspi.com.ua/news/podii/pozhezha-znischila-starovinniy-khram-upc-na-bukovini-video