Вроцлав: острів Тумський

Попередня стаття
Вроцлав. Катедра Св. Яна
Наступна стаття
Вроцлавський університет

Острів Тумський – найстарша історична частина Вроцлава, що розташована на місці старих переправ через Одер між гирлами рік Олави на півдні і Відави на півночі. Ріка, розгалужуючись на численні відгалуження, утворила тут острови. Ця частина міста знаходиться трохи осторонь від центру з майданом Ринок і ратушею, але потребує окремої уваги подорожуючого. Найкращий вид на цю частину міста відкривається з центральної набережної.

Археологічні знахідки дозволили встановити, що першим був заселений квартал від каплиці Св. Марцина до костелу Св. Хреста. Перша дерев'яна каплиця Св. Марцина в XI ст. виконувала роль княжої каплиці. Її оточувала система укріплень. Природнім захистом був Одер, який водночас виконував і комунікаційну функцію: по ньому мешканцям доставлялося продовольство. На той час острів Тумський налічував близько 1500 мешканців.

Місто на острові було, ймовірно, закладено у Х столітті. Будинку були дерев’яними, а їх оточував деревино-земляний вал. Укріплення спочатку не мали мурованих елементів, а першою мурованою спорудою міста стала каплиця Св. Марцина, яка постала у ХІ столітті. Східна частина острова на той час вже належала до вроцлавського єпископства, а на початку ХІ століття там вже збудували першу катедру, яка замінила існувавший там раніше невеликий костел.

У 1163 році місто захопив Болеслав Великий - онук Болеслава Кривого, який після дворазовій втечі і стабілізації політичної ситуації на Сілезії вибрав це місце для свого нового постійного перебування. У 1166 році він розпочав заміну дерев'яної забудови муровану, сформувавши романську резиденцію, що складається з єпископського дому, княжого палацу, восьмигранної каплиці з абсидами, будівлі абатств,а а також вісімнадцятибічної каплиці, яка звалася придворною романською каплицею. Всі зведені будівлі були цегельними, а забезпечував обороноздатність деревяно-земляний вал.

Наприкінці XIII ст. відбулася подальша розбудова міста, яке стало замком. Замість валу піднято оборонний мур, що мав щонайменше дві башти. Вісімнадцятобічну каплицю замінено новим, восьмигранним храмом, а в південній частині розпочато будову двох- або триповерхової каплиці під титулом NMP (сучасний костел святого Марцина). Невдовзі по смерті Генріха IV Пробуса замок втратив свою роль головного княжого місцеперебування, а чергові правителі: Генріх V Пузатий, Болко І Сирий а також Генріх VI Добрий частіше, користувалися резиденцією на лівому березі Одеру.

У 1315 році весь острів Тумський був проданий костельному духовенству. Проявом своєрідних прав, що були обов’язковими для виконання на острові, був обов'язок зняття головного убору вже біля входу на міст Тумський (цей залізний міст стоїть і зараз на місці середньовічного, дерев'яного), де стояв пограничний стовп малої "костьольної держави". Цей обов'язок стосувався також і коронованих осіб.

У 1382 році чеський король Вацлав IV висунув задум збудувати на острові новий королівський замок з двома баштами, овстими мурами і ровом. Проект не реалізувався, і острів Тумський став з тих пір осередком єпископської влади, де фортеця служила лише за місцезнаходження духовенства. Непотрібний нікому замок безповоротно зруйновано на зламі XV і XVI століть.

Головним храмом острова є катедра Св. Яна, якій присвячено окрему сторінку.

За костелом знаходиться шикарна будівля архідієцезії:

Величезна олива поруч:

Ліворуч від катедри серед старої забудови побачимо костел святого Ідзіга, романський храм, що походить 1242 року. Є найстаршою у повній мірі збереженою будівлею Вроцлава, і одночасно найстаршим діючим до цього дня костелом у місті.

Дуже стара середньовічна кам’яниця:

Від катедри за захід веде вулочка Катердальна. В мене чомусь викликала асоціації з Луцьком.

Вулиця Катедральна приведе до костелу Св. Хреста. Костел Св. Хреста - один з нечисленних в Європі готичних дворівневих костелів, перлина готичної архітектури. У верхньому пресвітерії костелу знаходився колись нагробок засновника міста князя Генріха IV (тепер у знаходиться вроцлавському Національному Музеї). Костел заснованй 11 січня 1288 р. на честь закінчення конфлікту князя з єпископом Томашем II (1270-1292). У 1502-1538 роках схоластом (не знаю що це таке) колегіату був Микола Коперник.

Портал костелу:

Колона біля костелу:

Дорога на острів Тумський буде лежати через маленький острів Піщаний, де також знаходяться два величних храми.

Костел Пресв. Діви Марії на Піску був костелом монастиря ордену регулярних каноніків Св. Августина. Вперше був збудований у 1148 році у романському стилі. Підзніше перебудовувався у готичному стилі, а сам кляштор – у бароковому.

Костел і кляшторні будівлі:

«Склеювання» головного фасаду не увінчалося успіхом:

Напроти – бароковий костел свв. Кирила і Мефодія:

Ще декілька видів на острів:

Попередня стаття
Вроцлав. Катедра Св. Яна
Наступна стаття
Вроцлавський університет

Коментарі

гарненьке місто!
а оте величезне држево - то справді олива???
ага, справді!
вразило, ніколи не бачив таких величезних олив
В Хорватії є: andy-babubudu.livejournal.com/175064.html
а от не був там :)
Краще б я в Хорватії не був, а в Гданську був! :)
шо ж ти так лоханувся :)))
Ну я ж передусім, про дружину думав, а не про себе :)
Це не олива. Це чинар, або платан східний. В нас такі в Одесі ростуть.

Будемо знати)

Неймовірно гарні фото і цікаво.
Дякую!
Вроцлав неймовірний, як і околиці. Минулого року я провів там тиждень в роз'їздах. Враження були як в калейдоскопі
Так, для мене також Вроцлав - поки що очолює топ улюблених міст