Свята Земля: Палестина і Ізраїль

Наступна стаття
Назарет

25 років - стільки я планував цю довгоочікувану поїздку. З 13 років я активно вивчав Біблію, і як географа, мене більше за все цікавили місця, де відбувалися всі біблейські події. Завжди мене цікавило, як вони виглядають, що там зараз. Вже в 15 років я знав кожну біблейську подію з прив'язкою до карти Палестини/Ізраїля. Навіть мріяв, що коли виросту, буду працювати, то перша моя поїздка буде на Близький Схід. Майже так і відбулося: у 2005 році відвідав Сирію, Ліван і Йорданію, де також багато пов'язано з історією християнства. Але Ізраїль тоді залишався недоступним: візи, ціни і т.д. Але якщо про щось дуже мрієш, воно завжди приходить :)

Отже, маршрут вийшов наступний: Єрусалим - Віфавара (місце Хрещення) - Єрихон - Самарія - Наблус - Рамалла - Ваді-Кельт - Віфагія - Бет-Лахм (Віфлеєм) - Акра (Акко) - Тіберіус (Тверія) - Капернаум - Табха - Кана Галілейська - Назарет - Яффо.

В першій частині розповім про Святі місця в Палестині, пов'язані з Ісусом Христом та іншими біблейськими героями. В другій частині розповім власне про Палестинські території та Ізраїль.

Летів з Дніпропетровська "Міжнародними українськими авіалініями". Безмежно зрадів безкоштовній кошерній вечері. Думав, що то вже МАУ знову почали безкоштовно годувати. Виявилося, що вони годують лише на рейсах до Ізраїля. Розклад з Дніпропетровська дуже незручний. В аеропорт "Бен Гуріон" літак з Дніпра прилітає в 0:30, назад вилітає в 1:20 і прилітає в Дніпро в 4:30.

З аеропорту Бен-Гуріон до Єрусалиму ходять маршрутки "Нешер", які відправляються по мірі заповнюваності. Ходять цілодобово. Довозять до самого Старого Міста і ще розвозять по районах. Поселився в найдешевшому готелі Єрусалима - Rivoli, який знаходиться у Східній палестинській частині міста поруч з воротами Ірода.

З раннього ранку почалася дуже насичена подорож, про яку буду розповідати в деталях в окремих постах. Сьогодні зупинюся на основному: Святих місцях, пов'язаних з життям Ісуса Христа і інших біблейських героїв, а також розповім трохи про Палестинські території та Ізраїль.

Почнемо з міста, яке відкриває події Нового Завіту - Назарету. Тут Архангел Гавриїл повідомив Пресвятій Діві Марії Благу Вість про те, що вона народить Сина Божого:

Бет-Лахм (Віфлеєм). Тут Пресвята Діва Марія народила немовля Ісуса. Місце Різдва означено зірочкою:

Молочний грот у Віфлеємі. Тут Марія годувала молоком Ісуса, коли Святе сімейство ховалося від переслідувань царя Ірода, який наказав вбити усіх немовлят у Віфлеємі:

Залишки будинку тесляра Йосипа в Назареті, де приживало Святе сімейство: Марія, Йосип і маленький Ісус:

Синагога в Назареті, в якій вчився Ісус:

Віфавара (Ваді-Харар, Каср Аль-Ягуд) - місце Хрещення Ісуса на річці Йордан (кордон Йорданії та Палестинських територій). Раніше я вже був тут, але з боку Йорданії:

Після Хрещення Ісус 40 днів постився в Іудейській пустелі. Там його спокушав диявол, пропонуючи владу нам земним світом. Гора Спокус біля Єрихону (Палестина): 

Грот, де 40 днів постився Ісус: 

Кана Галілейська - місто, де Ісус здійснив перше диво, перетворивши воду на вино:

Капернаум - місто в Галілеї на березі Галілейського моря, де Ісус провів більшу частину свого місіонерського життя (з 30 до 33 років):

Руїни Білої синагоги, на місця якої стояла більш стара синагога, в який Христос проповідував і зціляв:

Рештки будинку св. Апостола Петра. Тут Ісус зцілив тещу Петра, яка лежала в гарячці:

Галілейське (Генісаретське, Тиверіадське) море, або озеро Кінерет, по якому ходив Христос:

Табха на березі Галілейського моря. Тут Ісус нагодував 5 хлібами та 2 рибками 5000 людей:

Гора Блаженств - пагорб над Галілейським морем - місце Нагорної проповіді Ісуса, де він озвучив Заповіді Блаженств:

Церква "Отче наш" у Віфагії (Палестина), де Ісус Христос навчив свої учнів головній християнській молитві:

Церква у Віфагії на місці, де Ісус відв'язав віслюка, щоб заїхати на ньому в Єрусалим:

Церква Сліз Господніх на Єлеонській (Масличній горі) на схід від Єрусалима, збудована на місці, де Христос плакав за прийдешнє зруйнування Єрусалима:

Золоті ворота або Ворота милосердя (зараз - замуровані) через які Ісус увійшов в Єрусалим у Вербну неділю за 5 днів до смерті:

Кімната, де відбувалася Тайна Вечеря Христа з учениками (гора Сіон):

Гефсиманський сад на схилі Єлеонської (Масличної) гори на схід від Єрусалима. На цьому камені Ісус молився в ніч свого арешту про чашу:

Ці оливкові дерева в Гефсиманії бачили Ісуса Христа. Біля одного з них після поцілунку Іуди його заарештували і повели до Понтія Пілата:

Церква святого Петра в Ґаліканту: тут апостол Петро тричі зрікся Христа, після чого заспівав півень:

Тут, на місці палацу Понтія Пілата Ісус був засуджений на смерть:

Вулиця Віа Долороза - хресний шлях Ісуса Христа на Голгофу:

Про Хресний шлях Ісуса Христа я розповів окремій розповіді. Голгофа - місце розп'яття Ісуса Христа:

Місце, де стояв Хрест, позначено зіркою:

Розрив в скелі, який утворився в момент смерті Христа:

На цей камінь поклали тіло Ісуса після зняття з хреста:

Кувуклія - каплиця, збудована над Гробом Господнім:

Частина Гроба Господня (повністю сфотографувати неможливо):

На цьому місці на березі Галілейського моря Ісус з'явився учням після свого Воскресіння і мав з ними трапезу:

Єлеонська (Маслична) гора, звідки Ісус вознесся на небо (Віфагія, Палестина). Зараз тут монастир Вознесіння, на території якого палестинці безперешкодно лазають по кишенях паломників:

Храм Успіння Пресвятої Богородиці (гора Сіон), збудований на місці будинку апостола Івана Богослова, де відійшла у інший світ Пресвята Діва Марія:

Гробниця Діви Марії знаходиться в Гефсиманському саду:

Гроб Пресвятої Діви Марії:

Гробниця царя Давида на горі Сіон в Єрусалимі:

Гробниця Рахілі - дружини Іакова (Ізраїля) біля Віфлеєму:

Гробниця Іосифа - сина Іакова (Ізраїля) в Наблусі. Святе місце для євреїв, але недоступне для них:

Наступна стаття
Назарет

Коментарі

Ви б не могли це все зробити в 1 файл і закинути сюди на сайт?

Що саме і для чого?