Баальбек

Попередня стаття
Біблос
Наступна стаття
Джунія і гора Харіса

Ліванське місто Баальбек розташоване за 85 км на північний схід від Бейрута в долині Бекаа біля підніжжя хребта Антиліван на висоті 1 170 м. Місто вважається центром діяльності ісламського радикального руху Хезбалла. Але у світі Баальбек відомий своїм храмовым комплексом: розвалинами древнього Храму Юпітера і майже повністю вцілілому з римських часів храмом Бахуса.

У Баальбек я їхав на маршрутці з автостанції Кола в Бейруті за 5000 ліванських лір (3,33$). Водій маршрутного таксі працює в парі із зазивалою. На автостанції я був єдиним пасажиром маршрутки. Поки їхали по Бейруту, водій, вилізши з дверей, кричав на усю вулицю хрипким прокуреним голосом: "Бальбек, Бальбек! Штора, Бальбек"!. При виїзді з Бейрута машина була вже повною. Коли перевалили за Ліванський Хребет, проїхали місто Штора і в'їхали в долину Бекаа, портрети ліванських лідерів змінилися портретами лідерів Хезбалли.

При під'їзді у Баальбеку пішов сильний дощ. Коли вийшов з маршрутки, дощ ще йшов і я швидко пірнув в найближче інтернет-кафе, щоб полазити в інтернеті і пересидіти дощ. Розвалини баальбекских храмів виявилися неймовірно великими. Один тільки діаметр колон Храму Юпітера майже дорівнював висоті людського зросту.

Храм Юпітера є досить великою спорудою. Деякі блоки основи важать 800-1000 тонн. До певної міри, ця споруда перевершує піраміду Хеопса, найбільші гранітні блоки якої (стеля камери царя) важать 50-80 тонн. А найбільший блок, під назвою "Південний камінь" (від древньої арабської назви "Гайяр эль-Кибли"), який так і не був вийнятий з каменоломні, але за усіма ознаками навмисно був підготовлений для завершення платформи, і зовсім досягає ваги 1050 тонн.

Храм Бахуса взагалі зберігся в ідеальному стані. Храм, присвячений римському богові виноробства, також називається "храмом сонця", розташований зліва від храму, присвяченого Юпітеру. І хоча він набагато менше головного храму комплексу, його розміри перевершують знаменитий грецький Парфенон.

Це храм Баальбека, що найкраще зберігся, побудований за замовленням римського імператора Олександра Пія в 150 році до нашої ери. У плані храм є прямокутником завдовжки шістдесят шість і шириною тридцять п'ять метрів. Уздовж стін було встановлено сорок дві колони корінфського ордену, дев'ятнадцять їх яких стоять і до цього дня.

Всередині храм був прикрашений півколонами, що утворюють два ряди ніш в яких розташовувалися барельєфи з сценами з життя Бахуса.

Полазавши пару годин під невеликим дощем по храмовому комплексу, я поспішив на маршрутку, щоб повернутися у Бейрут, оскільки в це день у мене ще були плани відвідати Південний Ліван, а саме міста Сидон (арабською - Сайда) і Тир (арабською - Сур).

Попередня стаття
Біблос
Наступна стаття
Джунія і гора Харіса

Коментарі

А скільки часу зайняла подорож до/з Баальбеку?

 

 

Маршрутка до Баальбека їде десь 1,5 години з автостанції Кола