Таллінські кам'яниці

Попередня стаття
Панорами Таллінна

Я вже казав, що найцікавіше в Таллінні - це середньовічні кам’яниці. Заради них і треба їхати до столиці Естонії. Можна довго насолоджуватися фахверковими будинками та готичними кам’яницями, яких по всій Європі багато, але талліннських кам’яниць ви більше ніде не зустрінете. 

У Таллінні збереглося приблизно 2/3 середньовічні житлових будинків, які є зразком архітектури середньовіччя. У середні століття житлові будинки будувалися по тому самому принципу, однотипним був і план внутрішніх приміщень, які, залежно від достатку власника, відрізнялися лише розмірами й оформленням. 

Звичайне житло складалося із просторої прихожої (diele), маленької кухні під виступом грубної труби, одного опалювального житлового приміщення (dörnse), декількох коморок і підвальних приміщень, які не опалювалися, а також складських приміщень, розташованих на верхніх поверхах. Такий середньовічний будинок мав, як правило, досить вузький фасад і гострий фронтон. А оскільки верхні поверхи будинку використовувалися як склади, то тюки з товаром піднімалися відразу наверх за допомогою лебідки, підвішеної на кронштейні. Стіни середньовічного будинку складалися з вапняку й штукатурилися, а дах покривався спеціальною цеглою з обпаленої глини. 

Найвідомішими середньовічними кам’яницями Старого міста є будинки «Три брати» на вулиці Pikk неподалік від Морських воріт і башти «Товста Маргарита»: 

Будинки в Нижньому місті стояли настільки близько друг до друга, що в багатьох минулого навіть загальні стіни. За будинком, як водиться, розташовувався довгий, вузький двір, на якому перебували господарські будівлі, комори, стайні, хліви й житла для батраків і слуг. 

Багато оригінальних середньовічних кам’яниць знаходиться навколо Ратушної площі. Ресторан Olde Hansa - середньовічна будівля, яка отримала сучасний вигляд в XVII столітті, коли три сусідніх комори, обриси яких вгадуються з боку площі і тепер, були об'єднані в одну будову під спільним дахом. 

Ресторан Peppersack - середньовічний будинок, побудований в 1434 році, на місці більш старого дерев'яного, і має вигляд звичайний для купецьких будинків готичної епохи. 

Кам’яниця напроти: 

Ратуша вдало вписалася в середньовічне оточення: 

Кам’яниці на Ратушній площі:

Банківський дім – будівля, побудована вже на початку XX століття в неоготичному стилі. Сьогодні в будівлі міститься Посольство Республіки Польщі і джазовий клуб Clazz.

Дім єпископа - великий середньовічний будинок з фасадними пишними медальйонами, які зображують євангелістів і Христа, а також готичними нішами. 

Велика частина цікавих середньовічних і модернових кам’яниць зосереджена на вулиці Pikk. Будинок Великої гільдії зведений в 1407 - 1417 роках і призначався для проведення засідань. Про високий рівень заможності і впливовості членів гільдії свідчать вражаючі розміри будови і його нарядна зовнішність. Підсобні приміщення гільдії розташовувалися в районі провулка Borsi (Біржового), що сполучав вулиці Lai і Pikk. З боку вулиці Pikk розміщувалася акцизна камера і сховище срібла, а з боку вулиці Lai - т.з. «камера нареченої» і квартира прислужника. 

Зовнішній вигляд і інтер’єр будівлі збереглися з XV століття, зазнавши лише незначні зміни. Фасад будівлі прикрашає герб Великої гільдії, а бронзовий замок на вхідних дверях датується 1430 роком. Зараз в будівлі Великої гільдії розташовується Естонський історичний музей. Його постійна експозиція знайомить з історією Естонії з якнайдавніших часів до кінця XVIII сторіччя. Протягом 2005 року тимчасова виставка зброї XIII - XX століть зі всього світу.

Будинок Братства Чорноголових – одне з небагатьох кам’яниць у стилі ренесанс, що збереглися в Таллінні. Братство чорноголових було засновано в 1399 році. Його членами могли стати тільки молоді, ще неодружені купці. Коли ж вони обзаводилися родиною, то мали право клопотатися про членство у Великій гільдії. У Братерство чорноголових ухвалювали також і іноземних купців, що тимчасово проживали в Таллінні. Своєю назвою гільдія зобов'язана святому Маврикію, який, згідно з переказом, був чорношкірим африканцем. Зображення святого Маврикія можна побачити на гербі братерства. Братство Чорноголових діяло тільки на території Естонії й Латвії, в інших європейських країнах воно було практично невідомо. Останні члени братерства покинули Таллінн в 40-их роках минулого століття. 

Уже в XIV столітті на місці, де зараз стоїть будинок Братства Чорноголових, перебував житловий будинок. У першій половині XVI сторіччя його придбали Чорноголові й побудували усередині великий зал без склепінь. В 1597 році будинок піддався черговій серйозній перебудові, у ході якої його фасад був рясно прикрашений орнаментами й елементами в стилі ренесанс. В 40-х роках XVII століття братство побудувало одні із самих помітних воріт у Таллінні. Остання значна перебудова будинку Братства Чорноголових була зроблена в 1908 р. і торкнулася тільки інтер'єру, якого цього разу був виконаний у дусі неокласицизму. 

У середньовічному Таллінні гільдія Олевисте поєднувала представників простих професій: кушнірів, м'ясників, бондарів, мулярів, тесль, човнярів, годинникарів, гробарів – усі вони були, в основному, естонцями. Наприкінці XVII століття гільдія Олевисте приєдналася до гільдії Канути. Уже в XIV сторіччі гільдія Олевисте розташовувала своїм власним будинком, який був перебудоване на початку XV століття. Дотепер зберігся двонавовий зал із шістьома високими зірчастими куполами зводу. В 1919 році зал гільдії придбало Братерство чорноголових. Через багаторазові перебудови фасад будинку, у якому зараз найбільш помітний вплив югенд-стилю, на жаль, повністю втратив свій середньовічний вигляд. 

Будинок гільдії Канута перебуває недалеко від будинку гільдії Олевисте. Уперше гільдія згадується у 1326 році. Незважаючи на те, що, як уважається, гільдія Канута молодше гільдії Олевисте, все-таки її підстава можна віднести до 13 століття. На початку своєї діяльності гільдія являла собою духовне братерство. Пізніше гільдія стає союзом ремісників, який об’єднав майстрів в основному німецького походження, що виконували найбільш складні й коштовні ремісничі роботи. Імовірно, первісний склад гільдії був досить нечисленним, її вплив і заможність росли досить повільно й досяглися світанку тільки в 16 столітті. Діяльність гільдії Канута завершилася в 1920 році. В 1326 році гільдії належав один будинок. В 1406 році був придбаний ще один будинок по-сусідству. В 1470 році на місці нового будинку був вибудуваний зал гільдії, який перебував у середині справжнього будинку. В 1800 році був куплений третій будинок. Так на вулиці Pikk виник будинок гільдії із трьома фронтонами, яке в 1863-1864 рр. перешикували під віянням англійської готики. На фасаді були встановлені фігури Мартіна Лютера й Святого Канута. До складу гільдії Канута входили: ювеліри, шевці, годинникарі, капелюшники, пекарі, перчаточники, малярі. Непоправних ледарів з гільдії виганяли на час, самий тривалий «штрафний» період тривав 99 років. 

Є на вулиці Pikk i трохи модерну. «Будинок з драконами»:

Ще один приклад югенд-стилю на Pikk:

Є тут і класицизм

Інші будинки на Pikk

Кам’яниці поруч з церквою Св. Олафа: 

Кам’яниці на вулиці Vene:

   

Кам’яниці поруч з церквою Нигулісте:

Один з найцікавіших середньовічних куточків Старого міста - провулок Катаріни. Тут розташовані майстерні художників-прикладників в середньовічному інтер’єрі. Провулок Катаріни сполучає вулиці Vene і Muurivahe. Уздовж північної сторони провулка підносяться розвалини однієї із стін церкви Св. Катаріни, на його південній стороні - фасади житлових будинків XV - XVII століть. У 1995 році це чудове історичне місце було відновлене, причому реставраторам і будівельникам вдалося зберегти тут неповторний дух старовини.

 

Вулиця Viru, що веде від міської брами до ратуші:

Напослідок прогуляємося трохи поза міськими мурами. Вулиця Uus пролягає під міськими мурами на схід від них. Тут також збереглося багато оригінальних будинків, хоч і не таких старих, як в межах міських мурів.

  

Попередня стаття
Панорами Таллінна

Коментарі

душевне місто
так, одне з найприємніших
гм, навіть там обшарпані будинки можна знайти, але загалом чудово виглядає.
обшарпані будинки скрізь можна знайти, а не тільки в Бучачі :)
В Бучачі взагалі важко знайти житлові будинки, які б мали архітектурну цінність :)
"Сокіл" і Народний дім :)
мова про житлові :)
ну, кам'яниці якійсь є на Ринку :)
там делеко не всі старі, а ті що старіші, здається, не входять до жодних реєстрів.
бо некрасиві
не всім будівлям пощастило бути красивими :)
так, кам'янички - то шо нада!
сенкс, душу відвів
прошу!
я сам не можу в себе прийти після тих кам'яниць...
Аналогічні лебідки для підйому вантажів бачила у Нідерландах, там вони часто ще поєднуються з фасадом, що не є перпендикулярним поверхні землі, а трішки нахиляется-нависає над вуличкою.
оце да! напевне, це в усіх північних країнах? :)
Маю підозру, що у всіх :) Але треба ще поїздити та обов'язково перевірити! :))

Три Сестри чи Три Брати?

 

Одной из главных достопримечательностей улицы Пикк является комплекс средневековых торговых домов «Три сестры».

«Три сестры» объединяют в себе три типичных для ганзейского периода купеческих дома с высокой двускатной крышей. Хозяевами этих домов, первое упоминание о которых относится к 1362 году, были удачливые купцы, старейшины гильдий и члены городского совета.

В таких домах жилые помещения располагались обычно на первом и втором этажах. Третий (и четвёртый) использовались для хранения товаров. Над окном верхнего этажа находится деревянная балка, на которую крепили лебёдку для поднятия и спуска мешков с товаром из складских помещений и закромов дома на улицу.

Самый маленький дом из этого ансамбля, расположенный справа и ближайший к городской стене, отличается от «старших сестёр» тем, что имеет на первом этаже только одно помещение.

Внешний вид зданий во многом сохранился с XV века, хотя интерьеры не раз подвергались реконструкции. Последняя из них была проведена в 2003 году. Тогда купеческие дома были объединены и переделаны в дизайнерский отель.

Може й переплутав. Давно це було, вже й не пам'ятаю...