Бургхаузен

Попередня стаття
Ландсхут
Наступна стаття
Меммінген

Бургхаузен та Ландсхут (раніше я про нього вже писав) - найцікавіші міста Баварії. Мюнхен і Фюссен нервово курять в куточку. Бургхаузен стоїть на річці Зальцах, яка в цьому місці розділяє Німеччину і Австрію. На пагорбі висотою 420 метрів уздовж вузького і витягнутого хребта над містом і річкою височіє найдовша фортеця Європи - замок Бургхаузен - колишня резиденція Віттельсбахів. Її башти і мури якого розтягнулися на 1034 метри.

Щоб дістатися міста, треба спочатку доїхати до містечка Мюльдорф-на-Інні (якщо їхати з Мюнхена чи Ландсхута), або до станції Тюсслінг (якщо їхати з боку Зальцбурга). З Мюльдорфа до Бургхаузена (через Тюсслінг) щогодини ходить приміський поїзд (рельсовий автобус). Плануйте подорож до Бургхаузена на цілий день. Дивитися там реально дуже багато. Розраховуйте, що лише на огляд замку з різних віддалених ракурсі піде щонайменше 4 години.

 

Щоб оцінити велич фортеці, треба перейти на австрійський берег річки Зальцах і піднятися на гору (панорами - клікабельні):

 

А так весь замок виглядає з заходу (панорами - клікабельні):

Замкова гора була заселена ще у бронзовому віці. При розкопках виявлені сліди кельтського і римського перебування. Так, знайдені монети імператорів Марка Аврелия і Костянтина підтверджують знаходження Бургхаузена у складі римської провінції Норик. Поселення займалося торгівлею сіллю.

У середньовіччі місцеві володарі контролювали соляний шлях, який пролягав по річці Зальцах. Перша згадка про замок датується 1025 роком. У 1168 році після смерті останнього графа Бургхаузена Гебхарда II укріпленнями оволоділи Віттельсбахи. У 1180 році перший герцог Баварії Оттон Віттельсбах розширив замок.

Після розділу Баварії в 1255 році замок став другою після Ландсхута резиденцією герцогів Нижньої Баварії. В період Баварско-Ландсхутского герцогства (1392-1503) зміцнення були розширені уздовж усього замкового пагорба.

Починаючи з Маргарити Австрійської, вигнаної дружини деспотичного герцога Генріха XVI (1393-1450), замок став резиденцією дружин і вдів герцога, а також осереддям герцогської казни. У 1447 році в замку помер полонений Генріха герцог Баварії Людвіг VII.

При герцогу Георгу Баварському (1479-1503) будівельні роботи були завершені, і замок Бургхаузен став міцною фортецею в регіоні. Проте після його смерті його діти в ході Ввйни за ландсхутский спадок (1503-1505) втратили право на володіння ним. Згодом онук Георга Отто Генріх (1502-1559) заснував для себе інший замок - Нойбург.

З виникненням загрози з боку імперії Османа були вжити заходи по модернізації фортеці. У 1634-1641 роках під час Тридцятирічної війни в замку тримали в укладенні шведського фельдмаршала Густава Горна.

Після Тешенского договору в 1779 році Бургхаузен став пограничним замком. Під час наполеонівських воєн фортеця піддалася руйнуванню.

У 1896 році замок реставрувався. У 1960 році проведені значні роботи по відновленню усього замкового комплексу. Нині у фортеці діє музейна експозиція.

Подовжена структура замку підрозділяється на шість відособлених дворів. У кожного з них були свої важливі функції, і кожен з них був самостійним укріпленим бастіоном зі своїми воротами, ровом і звідним мостом. Вежі були житлами для усіх мешканців замку, починаючи від лісників, доглядачів комори, службовців суду і закінчуючи головним скарбником.

Перший двір цілком був місцем проживання герцогів.

Тут гірська гряда розширюється і перетворюється на низьку терасу шириною 100 м. Укріплення, що захищало ворота, зруйнували за наказом Наполеона. Відтоді фортеця втратила своє оборонне значення, і велика частина її будівель перейшла в приватні руки. Присутність хазяїв не дає можливості оглянути багато будівель зсередини, зате надає замку унікальну "домашню" атмосферу.

Назви будівель, що збереглися на шостому дворі, говорять про зайняття людей, що жили тут. На заході розташовані Чужоземська, Казначейська і Благодійна вежі (XIII ст.).

У дворі розташовані головна палацова резиденція герцогів, апартаменти герцогині (Kemenate) і приміщення казначейства. Сьогодні в ньому розміщується муніципальний музей. На нижньому поверсі головної будівлі замку, в королівському крилі розташовані Готичний Зал і спокої герцога, прикрашені зразками зброї, гобеленами, картинами і меблями, що надає їм вигляду типових для XVI століття інтер'єрів. Поверхом вище виставлені полотна позднеготического періоду, що утілюють собою дух тієї епохи.

Ворота, що ведуть в другий двір, іменуються "Воротами Георга" ("Georgstor"), на честь одруження Георга Багатого з польською принцесою Ядвигой в 1475 році. Ця подія відома в історії як "Ландхутске весілля".

На честь польської принцеси на четвертому дворі була споруджена найкрасивіша каплиця, що являється і сьогодні одній з перлин позднеготической архітектури.

На третьому дворі розташовувалися стайні і відділення для зберігання корму. Тут же знаходиться триповерхова будівля Збройової палати, що добре збереглася, побудована в 1420 році. Спочатку верхній поверх цього арсеналу служив зерносховищем.

П'ятий двір, оточений кільцем із стін з оборонними вежами, був місцем проживання і роботи для чиновників і ремісників. У південній частині замку, навколо внутрішнього двору згруповані будівлі герцогського суду. З боку міста розташований Рицарський Зал Dürnitz, що служив обіднім залом. У нім же знаходився і королівський винний льох.

У центрі шостого двору височіє вежа з годинником.

Вид з замку на місто:

Ще декілька видів на замок і місто з різнх ракурсів. Види з заходу:

Вид зі сходу (з австрійського берегу):

Вид з півдня:

В самому місті також є на що подивитися. Головна площа Старого міста - Штадтплац (Stadtplatz), витягнулася з півночі на південь. На площі - багато різнокольорових будинків згострими дахами у стилі ренесансу, бароко і рококо. В старовинних кам'яницях розмістилися магазини, модні бутики, готелі, ресторани, винні льохи.

Ратуша:

Будинок міської зали (чесно кажучі, не знаю, чим воно відрізняється від ратуші):

В палаці Тауфкирхен (Tauffkirchenpalais) в 1807 р. зупинявся Наполеон.

На площі ще багато цікавих кам'яниць:

Рекламні вивески:

На півночі площі знаходиться барокова церква св. Йозефа у мюнхенському стилі:

З півдня площу замикає церква Св. Якова (1353-1513 рр.).

Зліва від церкви стоїть арка, що розділяє Штадтплац і пішохідний квартал ремісників Ін ден Грюбен (In den Gruben):

Груббен - старовинний міський квартал, де традиційно проводять джазові фестивалі:

В цьому районі знаходиться невеликий замок Маутнер:

Як я вже писав, в Бургхаузені по річці Зальцах проходить кордон між Німеччиною (Баварією) і Австрією. На фото - центр Бургхаузена, а  фотографую на мості через Зальцах, знаходячись територіально в Австрії:

А так виглядає кордон. Точніше те, що від нього залишилося:

На австрійському березі знаходиться невеликий монастир Марії:

Попередня стаття
Ландсхут
Наступна стаття
Меммінген

Коментарі

Боже, як гарно!!!
Краса-краса... Цілисинькій день забігаю подивитись, і ще прийду :)
Уявіть, як це бачити наяву. Враження - неопісуємиє!
а понабудовували, а понабудовували :)))
понастраивали тут! :)
ну, ні тобі хрущовок нормальних, ні "райкома партії", ні будинку культури у стилі, що завєщал великий Палладіо :)
Як добре, що люди не бояться кольорів.
Це мусить файно у вересні виглядати, коли дерева теж різнокольорові.
Восени все гарно виглядає. А дерева різнокольорові там у листопаді, а не у вересні :)
Щось, ніби як дайджест Користувач посилається на ваш запис з Щось, ніби як дайджест пишучи: [...] • Бургхаузен [...]