Бран - замок Дракули

Наступна стаття
Сігішоара: середньовічні вулички всередині Цитаделі

Для більшості Трансільванія - це, передусім, граф Дракула. На основним "замком Дракули" вважається замок Бран. Найбільш легендарний замок Трансільванії розташований у однойменному містечку Бран, що в 30 кілометрах на південь від міста Брашов. Бран лежить в дуже мальовничій місцині в Карпатах на кордоні з Валахією. Дістатися сюди можна автобусом з автобусом з автостанції №2 в Брашові. Бусикі ходять раз на годину.

Замок Бран – один з самих значущих і відомих в Європі пам’ятників середньовічної архітектури. Замок був збудований у 1212 році як фортеця на шляху, котрий проходив через ущелину Рукар-Бра, що перетинає Карпати. За одними джерелами замок був збудований на кошти місцевих мешканців, за іншими - на кошти асоціації купців.

Зведений на вершині скелі і має незвичайну форму у вигляді трапеції, але служив стратегічною оборонною фортецею в 4 рівня, з’єднаних сходами. У 1622-1625 роках тут завершили будівництво двох захисних башт.

Замок Бран мав багато господарів за весь період своєї історії. Спочатку він був у володіннях господаря Мірчі Старого, а потім належав жителям Брашова і Габсбурзької Імперії. За переказами, тут ночував легендарний воєвода Влад Цепеш-Дракула в періоди своїх походів, а ліс, що оточує замок Бран, був улюбленим місцем полювання Цепеша. За іншою версією, його катували в підвалах замку турецькі вороги. Мабуть тому замок Бран і називають замком Дракули.

У Середньовіччі, адміністративно замок належав фортеці Брашов, в якій жили саксонці – одні з ворогів Влада Цепеша, які не бажають підкоряться торговим наказам на території Валахії. За літописами тієї епохи, Цепеш був арештованим Матеєм Корвином близько 2 місяців в одній з кімнат цього замку, звідки його відвезли в Вишеград.

У XIX столітті замок став всесвітньо відомим завдяки роману "Дракула" ірландського письменника Брема Стокера. Легенда про вампіра графа Дракула зробила замок одним із найбільш відвідуваних туристичних об'єктів Румунії. Туристи стали називати його Замком Дракули 30 років тому, вони приїжджали на пошуки вампіра Дракули. І так туристи виявили, біля воріт в Трансільванію замок, що височів на скелі і за зовнішністю схожий на замок, описаний Бремом Стокером в романі «Дракула».

В 1920 році місцева громада за визначний вклад в розвиток держави подарувала замок Бран королеві Румунії, Марії. У подальшому замок був реставрований і перейшов у спадщину членам королівської сім'ї. В 1948 році, за часи соціалістичної влади, королівська сім'я була відправлена у вигнання і замок перейшов у державну власність. В 1956 році частина замку була переобладнана в музей, але той з часом прийшов у занепад. Після румунської революції 1989 року родина Габсбургів повернула замок у свою приватну власність. У 1987-1993 роках була проведена масштабна реконструкція будівель та приміщень замку.

Вхід до замку:

Внутрішній дворик замку:

У внутрішньому дворику знаходиться колодязь, який веде, згідно з легендою, до підземних приміщень.

Фахверк:

Зали і коридори замку переплітаються в загадковий лабіринт. Але нічого особливо цікавого в інтер'єрах замку немає.

Вид з замку на околиці:

У підніжжя замку - великий сувенірний ринок:

В самому містечку Бран є декілька старих цікавих будівель:

Поруч з замком є невеликий скансен - музей народної архітектури просто неба:


Наступна стаття
Сігішоара: середньовічні вулички всередині Цитаделі

Коментарі

В ньому хоча б ліжка нормальних розмиірів :) Чимось віддалено нагадав на Паланок. Бран , схоже, містечко маленьке.
Так, це, фактично, село
Традиційний огляд... Користувач посилається на ваш запис з Традиційний огляд... пишучи: [...] • Бран - замок Дракули [...]
Традиційний огляд... Користувач посилається на ваш запис з Традиційний огляд... пишучи: [...] • Бран - замок Дракули [...]