Лемеші

Попередня стаття
Данівка
Наступна стаття
Козелець: еталон українського бароко і найкрасивіший іконостас

Лемеші - село в Чернігівській області поруч зі старовинним Козельцем. Відоме, передусім, Трьохсвятительською церквою середини XVIII століття, яку добре видно з траси Київ - Чернігів. Перша згадка про Лемеші датується 1706 р. - саме тоді у рядового реєстрового козака Григорія Розума народився син Олексій, котрому судилося стати однією з визначних постатей в самодержавній Росії єлизаветинського часу.

P5077939

Церква була зведена у 1755 році на замовлення Олексія Розумовського. Храм побудували над могилою Григорія Розумовського ("Розума") — батька Олексія та Кирила Розумовських. Церква була названа в ім'я трьох святителів — Григорія Богослова, Василія Великого та Іоана Златоуста — Григорій Богослов був патроном Григорія Розума.

Хоч, за церковними документами, замовником храму був Олексій Розумовський, за будівництвом, швидше за все, наглядала його мати Наталія Дем'янівна. Церкву 1914 року розписував український живописець-монументаліст Михайло Бойчук, уродженець Тернопільщини.

P5077937

Трьохсвятительська церква - це винятковий приклад вдалого злиття стилів, коли у межах існуючого бароко відчуваються риси класицизму. Основний масив споруди прикрашений пілястрами, що підтримують фронтони та високий аттиковий пояс. Пілястри абсиди тосканського ордеру розташовані в спокійному ритмі. Вікна оформлені простими широкими наличниками з замковими каменями. Особливо характерна трактовка підбаневого барабана, прикрашеного здвоєними пілястрами, поставленими на загальний цокольний пояс. Вирішення антаблемента, капітелей та баз тоншого профілювання повторює архітектурну обробку основного об’єму споруди. Багатство антаблемента контрастує зі спокійним ритмом пілястр та віконним оздобленням. Карниз та фриз над пілястрами розкреповані, архітрав барабана підкреслює напівкруглі вікна. Фризи апсид прикрашені тригліфами, конхи спираються на стіни та арки, що фланкують апсиди з боку основного масиву споруди. Стіни та склепіння церкви цегляні.

P5077938

Неподалік від церкви збереглася будівля земської школи початку ХХ ст. у стилі українського модерну:

P5077936

Так церква і село виглядають з траси:

P9283977

Попередня стаття
Данівка
Наступна стаття
Козелець: еталон українського бароко і найкрасивіший іконостас

Коментарі

Дякую за фото. Часто доводилось проїжджати повз Лемеші і завжди асоціації з Розумовськими. Та й взагалі, їдучи цією трасою проїждаєш ключові місця пов'язані з ними (Козелець, Батурин).
Прошу! Попереду буде ще багато розповідей про Чернігівщину!
Спасибі за фото зблизька! Завжди її бачу тільки, власне, з траси, тож рада нагоді роздивитися детальніше.
От я також 100 разів бачив з траси, а на 101 вирішив заїхати :)
А на 102-й може й заглянеш всередину - інтер"єри просто помпезні)
http://ukrainaincognita.com/tetrakonkh/trokhsvyatytelska-tserkva-u-lemeshakh-interery
Та заглянув би, якби відкрита була )