Чернігів: архітектурний коктейль середмістя

Попередня стаття
Чернігів: Єлецький Успенський монастир
Наступна стаття
Болдині гори у Чернігові: Троїцько-Іллінський монастир та Антонієви печери

Крім численних неповторних храмів, монастирів та споруд дитинця Чернігів приваблює своєю оригінальними пам’ятками цивільного містобудування, серед яких – дерев'яні та кам'яні особняки місцевих дворян, адміністративні будівлі, помешкання звичайних громадян. Таких споруд у Чернігові багато, і всі вони неповторні. Вони є в усіх частинах міста - на Застриженні, Ковалівці, Холодних Ярах, Бобровицях. Але сьогодні ми прогуляємося центральною частиною міста.

Почнемо з проспекту Миру - величезного широкого і гарно облаштованого бульвару, які розрізає середмістя Чернігова на 2 частини. Це, без перебільшення, один з самих мальовничих бульварів обласних центрів України.

В перспективі бульвару - Катерининська церква у стилі козацького бароко (кінець 17 століття):

Центральний майдан міста – Красна площа та прилеглі до неї сквери і бульвари, на дивлячись на частково радянську архітектуру, є сьогодні одним з найкрасивіших районів Чернігова, його культурним та адміністративним центром. Сама Красна площі вкрита різнокольоровою бруківкою:

Адміністративний будинок 1952 року:

Колишній готель "Десна" 1952 року:

Губернське земство (зараз обласна державна адміністрація). Тут працювали класик української літератури М.Коцюбинський, письменники Б.Грінченко та В.Самійленко:

За площею, поза будинком театру, є давньоруська П'ятницька церква. Її почали будувати ще наприкінці 12 століття на чернігівському посаді біля Торгу. За припущенням, церкву міг збудувати князь Ігор, той самий зі "Слова о полку Ігоревім".

Церква була майже повністю зруйнована у 1943 році і відбудована у 1962 році.

В колишньому будинку Миколаївського Єпархіального Братства, спорудженому у 1911 – 1912 роках, розташована філармонія:

Західний бік проспекту Миру:

Найгарніша будівля центра Чернігова - колишня міська пожежна частина з каланчею (або пожежна ратуша) на пр. Миру:

У березні 2022 року був обстріляний центральний ринок Чернігова. Осколки зачепили і сильно пошкодили південний фасад пожежної ратуші:

Поруч розташована не менш цікава будівля грязелікарні у стилі українського модерну:

В кварталі від проспекту Миру по вул. Магістратській розташована будівля колишнього Державного банку поч. ХХ століття. А сьогодні вона виконує роль ратуші: тут розміщується Чернігівська міська рада:

Іншій фасад будівлі:

На фасаді - герб Чернігова:

Один з найвишуканіших особняків в Чернігові - будинок Малявко по вул. Коцюбинського 39. 

Особняк - це дерев'яний варіант віденської сецесії - стилю, який був популярним наприкінці 19 - початку 20 століття. Орієнтовно будинок належав Михайлу Молявку - депутату Чернігівського губернського дворянського зібрання, гласному Чернігівських земських зібрань.

Перед фасадом особняка ростуть соняхи, а віконця нагадують музичні арфи:

Сьогодні в будинку розташоване Чернігівське обласне управління лісового господарства.

Оформлення вікон - арф:

Будинок Рацкевича в стилі сецесії біля центрального міського ринку (вул. Ринкова, 7):

Цей особняк, так само, як і попередній, створено у стилі віденської сецесії. Сьогодні в ньому розміщується промислово-торгівельна палата Чернігівської області.

Декор вікон:

Поруч з будинком і ринком - Воскресенська церква у стилі пізнього бароко. Збудована у 1772 - 1775 роках.

Незвичайна дерев'яна споруда знаходиться в кварталі від проспекту Миру у дворах за адресою вул. князя Чорного, 15. Це - домова церква Школи сліпих. Вона була освячена у 1897 році на честь Олександри Римської.

Сьогодні у приміщенні - дитячі гуртки, у тому числі і авіамоделювання.

І на завершення - декілька дерев'яних будиночків в центрі Чернігова:

Інші розповіді про Чернігів:

Чернігівська осінь-2022

Архітектурний коктейль середмістя

Дерев'яні будинки та неоготика Застриження

Чернігівський дитинець

Єлецький монастир

Болдині гори

Маєток Глібова

Дерев'яні шедеври Ковалівки

 

 

Попередня стаття
Чернігів: Єлецький Успенський монастир
Наступна стаття
Болдині гори у Чернігові: Троїцько-Іллінський монастир та Антонієви печери

Коментарі

Скільки всього в Чернігові є подивитися!Одного дня точно буде мало) Мабуть і трьох мало:)
Ну не знаю, нам трьох годин вистачило :)
Дня не вистачить, бо є ще Болдіни гори з Антонієвими печерами, Вал (той самий Дитинець, про який Ви згадали), там є що подивитися. Через дорогу від Валу -Катерининська церква, яка зустрічає всіх, хто в'їжджає в місто з боку Києва.
А за драмтеатром, у сквері Б. Хмельницького не лише пам'ятник йому,а віднедавна ще й дерев'яна скульптура Іллі Муромця, а й П'ятницька церква, ровесниця "Слова о полку Ігоревім"( вона була дуже зруйнована під час війни).
Але найсмішніше, що я не знаю, де будинок Григорія Глібова.
Ми все бачили, крім памятника Іллі Муромцю. А розповідь аж в 5 частинах вийшла про Чернігів: http://andy-travelua.livejournal.com/tag/%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D1%96%D0%B3%D1%96%D0%B2
То Ви й справді багато встигли за три години. Хоч, як на мене, це - галопом по європам. Але якщо часу більше не було, то добре, хоч так. Одна з семи країн, які ми з чоловіком відвідали за останні два роки - Монако. Ми там були трохи більше години.
Могли б бути довше, але дружина несподівано прихворіла. Довелося в Київ повертатися... :(
Шкода. До речі, колишня грязелікарня - це зараз наша дільнична поліклініка, повз неї, і повз стару друкарню (де пожежна каланча) проходжу майже щодня.
А ось мій чоловік згадав, де будинок Григорія Глібова,там зараз щось від інституту мікробіології. А я не могла згадати де це, бо він у дворах, в р-ні політеха, а я там майже ніколи не буваю, тепер згадала.
А ми раніше про нього читали і знали заздалегідь, де він знаходиться. Тому й цілеспрямовано поїхали туди :)
Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежно Користувач посилається на ваш запис з Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежності. пишучи: [...] Палац Глібова, кін. ХІХ ст. Чернігів [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських пала Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських палаців пишучи: [...] Палац Глібова, кін. ХІХ ст. Чернігів [...]