Ландсхут

Попередня стаття
Ландсберг-ам-Лех
Наступна стаття
Меммінген

Так, це дійсно правда. Бо якщо моя дружина це підтримала, то так воно і є. Середньовічні будинки - на рівні гданських, брюггських і гентських, тільки у Лансхуті їх сотні, і жодний не схожий на інший. Тутешній собор св. Мартині – найвищий цегляний храм Баварії і Європу. А картину середньовічного готичного міста доповнює замок Траусніц, що височіє над Ландсхутом.

Місто Ландсхут на річці Ізар і фортеця Траусніц були засновані в 1204 р. герцогом Людвігом I Баварським. Вже в 1231 р. Ландсхут став резиденцією Виттельсбахів і в 1255 р, коли Баварське герцогство розділилося на дві частини, Ландсхут став столицею Нижньої Баварії. Герцог Генріх VI став першим з трьох відомих герцогів, які правили Баварією-Ландсхутом в XV столітті.

Весілля герцога Георга і польської принцеси Ядвиги Ягеллонки в 1475 р. було пишно відсвятковане в Ландсхуті. Цьому весіллю присвячена одна з наймасштабніших історичних реконструкцій в Європі, т. н. "Ландсхутське весілля", що проводиться раз в чотири роки. Якраз на це свято ми і потрапили у Ландсхуті:

Про цю подію я вже писав в своєму журналі. Після його смерті і короткої війни за спадок Нижня Бавария-Ландсхут возз'єднувала з Баварією-Мюнхеном. Після своєї поїздки в Італію в 1537-1543 рр. герцог Людвіг X побудував собі резиденцію в Ландсхуті. Вільгельм V, коли він був наслідним принцом і жив в Ландсхуті десять років аж до 1579 р., наказав перебудувати фортецю в стилі ренесанс. Пізніше Лансхут втратив своє значення до тих пір, поки Університет Інгольштадта не переїхав в Ландсхут в 1800 р. Проте вже в 1826 р. університет був переведений в Мюнхен.

З моста через Ізар до старого міста потрапляємо через ворота Лендтор. До середини XIX століття Лендтор складався з воріт з вежею і фортеці навкруги. До сьогоднішнього дня збереглися тільки ворота:

Ландсхутске Старе Місто - це, без жодного сумніву, одна з найкрасивіших вулиць Німеччини. Такого рівня вулицю мені доводилося бачити лише у Гданську. Як і гданський Длугі Тарг, Альтштадт у Ландсхуті – це, фактично, досить довга площі у форму вулиці. У Лансхуті вона дуже довга.

Ця вуличка з безліччю будинків із загостреними дахами XV і XVI віків, а частково з пізньоготичними склепіннями - яскравий приклад готичної архітектури міста.

З обох кінців Старого Міста знаходяться яскраві пам'ятки Ландсхута - церква Святого Мартіна з найвищою у світі цегляною вежею з одного боку і церква Святого Духу з іншою. Відколи в 1999 році був відкритий Хофбергский тунель, частина Старого Міста перетворилася на пішохідну зону.

В середині Старого Міста Ландсхута знаходиться Ратуша. Вона складається з трьох готичних будівель з одним загальним фасадом. У 1380 році міська рада викупила середню будівлю, а в 1452 і 1503 роках - два що залишилися.

Фасад був оброблений в неоготичному стилі в 1861 році. А особливу цінність представляє Парадний Зал. Під час Ландсхутского весілля в 1475 році тут танцювали молодожони.

У 1862 році було вирішено почати реконструкцію залу і оновити його вигляд. До 1880 року зал був розписаний сценами тієї самої весільної церемонії 1475 року.

Навпроти ратуші розташовується Stadtresidenz - герцогський палац XVI століття, ця перша споруда в Німеччині, створена за канонами стилю італійського Відродження. Усередині інтер'єр стін прикрашений розписами на теми міфології і мармуровими декораціями. Сьогодні в цій будівлі знаходиться Державна картинна галерея і Міський музей.

Будинок Грасбергера з сітчастим склепінням і наріжним каменем належить до епохи пізньої готики. Він був побудований в 1453 році. Цей будинок навіть виявився "задіяним" в ландсхутскому весіллі: в 1475 році він став житлом для королівської нареченої Хедвіг.

Будинок з витонченими фронтонами носить ім'я сім'ї Паппенбергерів, які були його власниками в період між 1878 і 1909 роками. Будинок був побудований в 1405 році прямо навпроти ратуші. Тепер він є яскравим прикладом шикарного особняка XV століття. Варто відмітити характерну для Ландсхута XVII століття обробку штукатуркою з кам'яною крихтою.

У будівлі земства, яке пізніше використовувалося як поштове відділення ("стара пошта"), в XVI столітті збиралися представники різних станів Ландсхута - дворянства, духовенства і буржуазії. Фрески на фасад і(1599 рік), спроектованого Хансом Пахмайром, належать руці Георга Кнауфа. Фігури герцогів між вікнами зображує найбільш значимих і видатних осіб з династії Виттельсбахів. Також там є присутніми символи чотирьох світових імперій.

Готичний будинок у стилі ратуші:

Приклади забудови Альтштадта:

Нове Місто - це широка вулиця, яка йде паралельно Старому Місту. Вона була прокладена після 1300 року на місці, де раніше був ринок. Фасади багатьох будинків в цій частині міста були видозмінені в епоху бароко.

Якщо подивитися в південну сторону, то з вулиці можна побачити замок Траусніц:

Замок Траусніиц (нім. Burg Trausnitz) - резиденція правителів Баварско-Ландсхутського герцогства з династії Виттельсбахів, розташована на пагорбі над Ландсхутом. Перший герцог Виттельсбахоів Оттон I і його син Людвіг I змогли значно розширити свої спадкові володіння в Нижній Баварії. Для оборони нових територій на північний схід від Мюнхена, біля річки Ізар, на високому пагорбі в 1204 році був побудований замок Ландсхут (у перекладі. з німецького - "захисник землі").

Фото з сайту bayern.by

Під захист фортеці потягнулися місцеві жителі, і біля підніжжя пагорба швидко утворилося місто. Його стали називати так само, як замок, у якого з часом з'явилося нове ім'я, - Траусніц.

До початку XVI століття Ландсхут був резиденцією одного з дворів династії Виттельсбахов в Нижній Баварії. Інші три знаходилися в Інгольштадті, Мюнхені і Штраубингу. У Траусніці Людвіг IV Баварський тримав в ув'язненні Фрідріха Красивого, герцога Австрійського, сина германського короля Альбрехта I, убитого в 1308 році своїм племінником Йоганном Швабським.

У 1475 році Георг Багатий, син баварського герцога Людвіга Багатого, повінчався тут з польською принцесою Ядвигой. Ця подія увійшла до історії як ландсхутске весілля.

Помітний слід в Траусниці залишив герцог Вільгельм V Благочестивий, який був правителем цих місць з 1545 року до переїзду в Мюнхен в 1579 році. Натхненний парковими ландшафтами Італії, він розбив чудовий сад, який спускався від замку по схилу пагорба до річки Ізар. У цьому саду росли екзотичні рослини, водилися небачені тварини, наприклад, леви. Стіни замку прикрашали цінні картини. Вільгельм V виявився таким пристрасним колекціонером, що розтратив на картини майже увесь свій спадок. Придворне життя тут йшло від свята до свята, влаштовувалися рицарські турніри, виїзди на полювання, сюди приїжджали кращі баварські артисти і музиканти. На північному розі кріпосних стін спорудили спеціальну лоджію, де можна було, слухаючи музику, оглядати околиці.

Колегіальна церква Святого Мартіна – найяскравіша споруда Ландсхута, яка проглядається з будь-якої точки міста. Храм, присвячений Мартіну Турському, є яскравим прикладом баварського зального храму і цегляної готики. Висота собору- 130,6 м, це - найвища церква Баварії, найвища цегляна церква у світі, також це одно з найвищих будов з цеглини, за деякими даними, що поступається лише димарю Анаконди.

Будівництво церкви почалося в 1389 році(за іншими джерелами, в 1392 році) на місці невеликої церкви, а завершилося між 1500 і 1507 рр. У зведенні храму брало участь п'ять архітекторів, першим в течії 26 років був Ханс фон Бургхаузен, пізніше похований в церкві. Храм зводився на пожертвування міських жителів, тому в місті він має неофіційну назву "Народний собор".

Окрім цеглини і вапняку будівництві використовувалися і інші матеріали. Вікна і портали церкви святого Мартіна виконані з тесаного каменю. Вівтар виготовлений з піщанику в 1424 році, кафедра - з каменю в 1422 році. Висока і струнка дзвіниця увінчана шпилем, оточеним короною. Орган з'явився в церкві в XVII столітті.

У досить скромно оформленому інтер'єрі церкви привертає увагу розп'яття, одно з найбільших періоду пізньої готики, створене Майклом Ерхардом в 1495 році. У 1598 році церква стала колегіальною. У 2001 році церкви Папою Римським був присвоєний статус малої базиліки.

На протилежному кінці Альтштадту - церква Святого Духу. Була побудована за період з 1407 по 1461 роки на місці колишньої романської церкви. Архітектором був Ханс фон Бургхаузен, а після його смерті будівництво продовжив і завершив Ханс Штетхаймер. Клирос розташований в центрі церкви, що досить незвичайним. Прототипом служила архітектура ризниці і каплиці Святої Катерини. У 1795 році була створена одна з найзнаменитіших робіт Крістіана Йорханса Старшого - скульптури апостолів на пілястрі.

Напроти церкви – будівля шпиталь Св. Духа:

Набережна річки Ізар в Ландсхуті:

Синагога:

Одна з бічних вулочек:

Попередня стаття
Ландсберг-ам-Лех
Наступна стаття
Меммінген

Коментарі

Таке враження, що у них там завжди свято якесь проходить:)
Ні, таке - раз в 4 роки :)
але мабуть і в інші дні там не сумно
Думаю, що в инші дні там людей на вулиці немає :)
Шикарно, іграшкове все таке, якесь нереальне