Велика південнонімецька мандрівка: Баварія і Баден-Вюртемберг

Попередня стаття
Ландсхутське весілля
Наступна стаття
Трір - найстаріше місто Німеччини

Наша подорож по південній Німеччини виявилася надто насиченою: дві землі (Баварія і Баден-Вюртемберг), півтора десятка міст і містечок, стільки ж замків і ратуш. А на додачу до цього - Альпи, фестивалі, багато пива і концерт Pet Shop Boys. Німеччина - це країна якою хочеться подорожувати. Подорожувати Німеччиною - легко, зручно і дешево. Здається, більш зручнішої країни для мандрівників в Європі немає.

Подорож тривала рівно тиждень. Ми летіли з Києва до Меммінгена авіакомпанією WizzAir за відносно символічні гроші: щось близько 1200 грн. за квиток в обидва кінця на одного. Для пересування Німеччиною використовували земельний квиток, який на день коштує 26 євро на двох. Чотири ночі ночували в Мюнхені (знімали квартиру), дві ночі - у знайомих в Ульмі, останню ніч - в пансіоні біля аеропорту в Меммінгені. Сьогодні розповім трохи і про все, а згодом - докладніше про кожний пункт подорожі.

З аеропорту Меммінген-Альгой до самого Меммінгена ходить автобус (3 євро з носа). З Меммінгена до Ульма (близько 40 хв.) дісталися регіональним поїздом. Там нас зустріли знайомі Лєна і Юлій, які вже тривалий час живуть і Німеччині. Вони влаштували нам цікаву екскурсію Ульмом.

Найвідоміша пам'ятка Ульма - готичний Ульмський собор, який вважається найвищім у світі.

З його вежі, висота якої складає понад 160 метрів, відкривається файна панорама Ульма і околиць.

Так близько горгулій я ще не бачив:

Ратуша в Ульмі - одна з найяскравіших, які доводилося бачити. Її фасад якісно декоровано і пишно по-швейцарськи розписано. Крім того, її прикрашають годинники, герби та прапори німецьких земель.

На жаль, центр міста та її головний майдан являють собою архітектурний хаос, де поряд із старовинними пам'ятками напхано жахливі скляні і бетонні новобудови, які псують цілісну картину про Ульм.

Проте, в місті таки збереглося старе місто, яке розташоване над Дунаєм. Тут ціла купа оригінальних фахверкових будиночків, водяний млин, залишки міських укріплень. Найцікавіший будинок має назву "Кривий готель".

З Ульма ми попрямували до Мюнхена, оскільки у вечорі тут мало відбуватися дійство, завдяки декілька місяців тому ми й прийняли рішення про те, що наступна моя відпустка пройде саме у Баварії. Йдеться про концерт британського гурту Pet Shop Boys, який відбувався в Олімпійському парку.

Перфоманс у рамках світового турне Electric Tour - це було видовищне світлове і лазерне шоу, рівня якому в моєму житті ще не було. Про нього я розповім окремо в одному з найближчих репортажів.

А другий день був майже повністю присвячений столиці Баварії - Мюнхену. Мюнхен сподобався і не сподобався одночасно. Точніше, він викликав протиречиві відчуття. Дві ратуші, розкішні храми, резиденція, старий двір – це все, безумовно, заслуговує уваги. Але є одне «але»: все це знаходиться в оточенні якихось незрозумілих сучасних споруд. Старовинних будівель в Мюнхені майже не залишила війна.

Найяскравішою спорудою Мюнхена, безумовно, є готично-неоготична нова ратуша.

Стара ратуша набагато скромніша.

Картиночний вид на Мюнхен з дзвіниці церкви Св. Петра:

Альтер Хоф (Старий двір) - щось тіпа міського замку:

Дуже сподобалася екскурсія в мюнхенський зоопарк та його мешканці:

Ввечері ми їздили у передмістя Мюнхена дивитися найбільший в Європі палацовий комплекс – Німфембург. Сам палац не може похвалитися занадто пишними фасадами, проте разом з величезним парком із каналами, ставками, маленькими палацами та романтичними руїнами комплекс є наочним прикладом баварської резиденції.

На цьому фото можна оцінити розміри самого палацу Німфембург:

Запланованим пунктом перебування в Мюнхені стало відвідання Хофбройхауса – найвідомішою пивнушки Баварії з обов’язковим пивом і сосисками.

Для більшості туристів і любителів замків Баварія – це, передусім, замки баварського короля Людвіка ІІ БаварськогоНойшванштайн і Гоешвангау, які знаходяться поблизу міста Фюссен. До Фюссена з Мюнхена йде регіональний поїзд, заповнений на 100 відсотків, 80 з яких – китайці, японці та представники інших народів з вузьким розрізом очей. Автобус з Фюссена висаджує пасажирів на автобусній зупинці села Гоешвангау, з якого відразу ж являється очам омріяний Нойшванштайн.

Але найперше всі йдуть оглядати не надто симпатичний замок Гоешвангау, розташований на березі озера Альпзее. Найгарніший вид на замок – згори:

Гірське озеро Альпзее ж достойне будь-яких швейцарських озер.

Нойшванштайн зблизу зовсім не вражає. В середину також йти не стали, бо знали, що особливо цікавого там нічого немає (тому, напевне, й фотографувати там заборонено), та це й дві додаткових години.

Інша справа – прогулятися мальовничими околицями замку, пошукати гарні ракурси і об’їстися суницею, якої в навколишніх лісах як грибів після дощу.

Класичний вигляд Нойшванштайна з Марієнбрюкке – моста Марії:

Приклавши значних зусиль, я піднявся на одну з навколишніх скель, звідки замок можна було побачити зверху:

А ввечері був Фюссен – маленьке, але гарнесеньке містечко в Альгої – альпійському регіоні південної Баварії. Після архітектурно-хаотичного Мюнхена, вулички і будинки в Фюссені дихають середньовіччям:

На містом височіє замок, не такий яскравий, як Нойшванштайн, але справжній, а не підробка 19 століття:

Напевно, коли сонце не дивитися в очі, вид на замок здалеку більш вражаючий:

А так виглядає Альгой з вікна поїзда:

З ранку наступного дня о 6 годині я вирушив до невеликого баварського міста Ландсберг. Місто стоїть на той самій річці, що й Фюссен, її назва - Лех. В Ландсберзі Лех перегороджений штучними дамбами, які створюють ефекти водоспадів, які на фоні старовинного міста виглядають досить привабливо.

Саме ж місто також не залишило рівнодушним. Весь історичний центр Ландсберга забудований старовинними кам'яницями різних стилів і епох. На жаль, центральна площа міста перекопана, що заважає у повній мірі насолоджуватися прогулянкою.

На центральній площі в одному ряду з іншими історичними будинками стоїть розкішна барокова ратуша. Погодьтесь, ратуші такого виду вам ще не доводилося бачити :-)

В Ландсхуті збереглося багато елементів середньовічних міських укріплень, зокрема міських стін та декілька башт.

Одна з міських брам, що веде до міста з півночі:

Вид на середмістя Ландсберга з замкової гори:

Друга половина для була присвячена баварському місту, яке залишило найбільші позитивні враження від Німеччини - Ландсхуту. Я б навіть сказав, що Ландсхут - найкрасивіше місто, яке ми відвідали під час цієї поїздки.

Нам дуже повезло, що як раз під час нашого перебування в Ландсхуті відбуваля яскраве дійство, яке проходить раз на 4 роки - Ландсхутське весілля.

Головна вулиця міста, Альтштадт, справедливо вважається найгарнішою вулицею Баварії завдяки ідеально збереженими яскравим кам'яницям. За вичурністю ландсхутські кам'яниці можна порівняти хіба що з гданськими.

В центрі вулиці знаходиться неймовірно гарна готична ратуша.

В Ландсхуті знаходиться один з найвищих храмів Європи - собор Св. Мартина. Він виглядає занадто струнким, а його вежа за своєю висотою складає гідну конкуренцію вежі собору в Ульмі.

Над центром міста височіє середньовічний замок Траусніц. На жаль, на нього ми не піднімалися, бо не могли відірвати очей від ландсхутських кам'яниць на Альтштадт та інших центральних вулочках.

Друга частина подорожі була присвячена іншій німецькій землі - Баден-Вюртемберг. На відміну від Баварії, вона не є такою розкрученою серед туристів. Хоча міста тут - більш колоритні, замки за красою (а тим більше, за віком і справжністю) не поступаються баварським. А головне, тут у великій кількості є те, чого майже немає в Баварії, - фахверки.

Майже цілий день ми присвятили Ульму і його чисельним цікавинкам. А на наступний день трохи поїздили по самій землі. Місто Зігмарінген з неповторним замком роду Гонецоллерів-Зігмарінгенів став the must всієї поїздки Баденом.

Саме місто хоч і маленьке, але дуже гарне: ратуша, фахверки, середньовічні кам'яниці.

По дорозі в Зігмарінген випадково натрапили на маленьке містечко Шеер з мініатюрною незвичайною ратушею та гарним замком.

Місто Плохінген, що знаходиться між Ульмом і Штутгартом, запам'яталося передусім незвичайною забудовою середини минулого століття, спроектованою архітектором Хундертвассером:

Проте ратуша і старі дерев'яні будиночки в місті також присутні.

У ввечері був Штутгарт - столиця землі Баден-Вюртемберг. Штутгарт подібний до будь-якого столичного міста: центр забудований незрозумілими сучасними спорудами, проте основні історичні будівлі - замок, палаци та храми, збережені.

Сучасна ратуша Штургарта має два фасади: з боку головної площі - конструктивістький, а з боку старого міста - неоготичний.

Старий замок добре збережений, проте трохи незвично бачити подібну споруду не на підвищенні і без оборонних атрибутів.

Новий замок в Штутгарті виявився розкішним бароковим палацом імперського розмаху.

Палаців в Штутгарті, до речі, вистачає.

Останній день подорожі був присвячений на мій погляд двом найгарнішим містам Швабії (історична область, що охоплює південь Баден-Вюртемберга та захід Баварії - Бад-Ураху і Тюбінгену. По дорозі вдалося бігло оглянути містечко Метцинген з маленькою ратушею, фахверками і дерев'яними торговими рядами.

Бад-Урах - місто, якого надзвичайно складно дістатися. Лише з Ульма, до якого сюди по-прямій близько 69 км, довелося добиратися з 3 пересадками протягом 2,5 годин. Але повірте, Бад-Урах вартий того!

Все місто, що знаходиться в долині між грядами невисоких Швабських Альп, є справжнім фахверковим раєм. Фахверкове тут усе: майже всі будинки міста, ратуша і навіть замок.

Міський замок хоч і важко назвати оборонним, проте враження від нього не гірші, ніж від більшості з побачених.

Переконайтесь, що замок таки фахверковий!

Цілком фахверковою є й ратуша, яка має два різних фасади.

Можна годинами насолоджуватися яскравими фахверковими будиночками:

На горі над Бад-Урахом знаходяться руїни замку Хоенурах. Напевно, з нього відкривається-непоганий вид на місто. Але я не лазив. Напевно б і ви не полізли, коли б вас оточувала така фахверкова краса, від якої неможливо відірвати очі.

Достойним завершенням подорожі став Тюбінген. За класичний поштівковий вигляд з моста місто можна сміливо називати Швабською Швейцарією.

На берегах річки Неккар тихо й затишно так само, як і в каньйоні Смотрича в Кам'янці:

На пагорбі над містом розташувався замок Хоентюбінген:

Впевнений, що такої брами не має більше жодний з замків!

Вид на місто з замкової гори:

Ратуша в Тюбінгені з ніг до голови розписана фресками: близькість Швейцарії тут відчувається.

На ратушній площі, як і по всьому центру - безліч історичних будівель, як дерев'яних, так і кам'яних.

В Тюбінгені крім того є дуже багато архітектурних пам'яток, розповісти про які не вистачить і декілької розповідей. Але мене Тюбінген більше вразив, як місто квітів. Квітами тут прикрашено все: будинки, канали, місточки.

Але найбільше милувало око поєднання краси природньої і краси архітектурної, як на фото нижче. Саме такою і запам'яталася Німеччина...

Попередня стаття
Ландсхутське весілля
Наступна стаття
Трір - найстаріше місто Німеччини

Коментарі

З поверненням! Супер! І з погодою, бачу, пощастило
Пізніше ще проконсультуюся щодо Баварії (цього літа не поїду, трохи змінилися плани, але можливо восени)
Дякую! Погода нереально класна була: ні дощу, ні жахливої спеки. Із задоволенням проконсультую, телефонуй! :)
подорожувати по Німеччині - це дійсно задоволення, але я б все-таки порадила своїм ходом - автівкою. Бо ж траси - лялі, плюс нема обмежень на швидкість -таке задоволення можна отримати! ;) Про Нойшванштайн - всередині є що дивитись, одні лише розписи стін сценами з опер Вагнера чого варті!
Фюссен - теж погоджуюсь що ляля, дуже-дуже красиве містечко :) решта фахверкових містечок - це справжній рай... скучаю на цими землями шалено, тому дякую за звіт, так приємно знову побачити цю всю красу хоча б на фото :)
Машина - це, звичайно, варіант. Але я боюсь, що не зможу неухильно дотримуватися правил дорожнього руху, бо дуже неуважний. Та й парковки мене лякують. Ми трохи їздили на машині зі знайомими, то я бачив, що машину нереально припаркувати навіть у маленькому містечку, не кажучи вже про Мюнхен. А про вартість взагалі мовчу. Денний проїзний на поїзд буде коштувати дешевше, ніж вартість парковок за день. Отже, я б із задоволенням подорожував би автівкою, але при умові, що автівка не моя, і я за кермом :) Щодо Нойшванштайна, то ті, хто там був, розповідали, що подивитися є на що, але у порівнянні з іншими замками там все дуже скромно і недороблено. Мені дуже хотілося в Ліндерхоф (там дійсно є на що подивитися всередині), але дружина не захотіла на другий день ще раз кудись далеко їхати. Та це й зрозуміло: більше половини часу проводити в поїздах - також не діло. А Ви жили в Баварії чи просто бували? :)
ну насправді ніхто не може неухильно дотримуватись правил дорожнього руху, особливо подорожуючи в іншій країні. Але. імхо - ваш водій можливо не має достатньо паркувального досвіду, тому що в будь-якій країні, в будь-якому містечку можна знайти якщо не безкоштовні то дуже дешеві парковки. Єдиний раз коли ми не паркувались то це в Мюнхені і лише тому, що їздили на Октоберфест, а сідати за кермо після N-гальб пива було б дуже нерозумно, при цьому навіть гуляючи там ми бачили цілком прийнятні по цінах парковки.
Ми трохи подорожували по Німеччині, особливо вразила "Романтична Дорога" - якраз через Баварію і Швабію. Все мрію туди ще хоча б раз з"їздити...
Ой, я навіть нічого і не чув про цю Романтичну дорогу :) Щяс подивлюся
Чим це тобі замок Гоешвангау не догодив? Ніби цілком пристойна споруда.
Ну, і виявляється в Німеччині не всі замки відновлені :)
так, попався один невідновлений з декількох десятків :)
але поміть, наскільки наші невідновлені Кудринці чи Чорнокозинці гарніші! :) Гоешвангау просто звичайний палац, стилізований під замок. Колись покажу його зблизу, подивишся і зрозумієш :)
Та куди там якійсь Баварії до нашого Поділля :)
Якщо серйозно, то в багатьох аспектах так :)
наприклад?
Наприклад, дух і запах Поділля - вони неповторні. Такі містичні віччуття,як там, не викликає жоден закордон
Ну, то само собою, я думав може ще щось :)
Ні, більше нічо ))
а казав про багато аспектів ;)
Те, про що раніше написав - то, рахуй, багато -)
Не те щоб багато, але основоположне точно :)
якось однотипно виглядают ті всі міста, хоть й миловидно...
Згоден, таких різнотипових містечок, як Городенка, Чернелиця чи Тлумач дійсно там не вистачає...
Ну, ну, в свій час спроби приєднання до Райху Городенки, Чернелиці та й Тлумача, а як же без нього, погано для хвріців скінчилося. Так шо най йдут к єбіням)
Най буде як кажете )
Неймовірна краса.
Згадалося, як колись у Мемінгені, під час пересадки, я їв найсмачніший в житті обід: картоплю, німецькі ковбаски і чудове пиво в затишному ресторанчику на свідому повітрі. Досі слинки течуть, як згадую.
Так, смак баварської їжі ні з чим не сплутаєш! Він в мене і досі в роті :)
Обслинив все навколо... чудово!
Ви, батьку, майстер спорту з ультрашвидких подорожей :)))
Дякую, але цього разу темп був повільний, бо був з дружиною. Це не 24 міста за 4 дні, як під час минулої подорожі Альпами :)
Повільний, кажете...
клас! а в мене з закордонною екскурсією не склалося.((
А чо, може ще ся складе? ))
фірма поміняла власника і повідміняла акційні тури
Але ж є інші фірми і інші акційні тури?
так, але тепер часу немає
Ну то зараз немає, але ж буде попізже...
у мене близькі родичі живуть якраз в Ульмі (щоправда, ми майже не спілкуємося). хоч подивився, що воно таке))) до речі, Ейнштейн з Ульма))
Ми якраз теж зупинялися у знайомих в Ульмі А про Айнштайна і не знав :)
Ульм взагалі цікаве для українців місто - тут же похований Іван Багряний і ще якісь УНРівські діячі
плюс до всього чув, що тут є футбольний клуб під назвою "Україна"
Ось про Багряного знав :)
хухх - в мене в очах почало рябіти після перегляду цього посту - стільки того фахверку і кольорових будинків!:)) як його забагато, мені щось не дуже подобається.
і дійсно, правильно хтось вище підмітив - якісь дуже схожі ті міста і містечка між собою на фотках А в чому полягає легкість подорожей південною Німеччиною?? Також хотів би відвідати Баварію, начуваний про ті красоти.
А можна в своїх подальших розповідях вказувати і "ціну питання" - ціни на вхід в замки, фортеці, собори, музеї, на пиво і takeaway:)) і т.д., щоб склалась повна картина для читачів, я думаю, для тих, хто хотів би відвідати ті краї - це було б дуже цікаво.
По порядку.
Фахверків в різнокольорових будинків не так і багато. Просто я фоткав саме їх, тому що вони мені цікаві.
Жодного схожого одне на одне міст мені нам не попадалося. Схожий хіба Мюнхен на Відень, Париж, Брюссель та інші столиці. Всі інші схожі один на одного, як Львів на Сімферополь :) Легкість полягає в дешевизні, легкості і пунктуальності. Дороге тільки проживання. Але якщо їдете самі, а не з сім'єю, то можна й зупинитися в хостелі від 10 до 20 євро в дормі. З проїздом взагалі все просто: купуєш проїзний на день і катаєшся по Баварії (чи іншій землі) на всіх локальних поїздка (комфорт і якість на рівні нашого Хюндая). В нього ж входить проїзд всіма видами громадського транспорту в усіх містах. Вартість проїзного: 22 євро на одного, 26 євро на двох, 30 євро на трьох і т.д. В супермаркетах їжа дешевше, ніж в нас. Наприклад, якщо в нас пачка сиру коштує 20-20 грн., то там вона коштує від 40 центів, і це на відміну від нашого, дійсно сир. Упаковка знаменитих баварських білих сосисок (великі, 5 штук в пачці) коштує 2 євро.Дорожче хліб і вода.
Пиво в супермаркетах - 30-60 центів, при чому будь-яке наше пиво у порівнянні з їхнім - це моча.
В пивбарах в Мюнхені пиво коштує близько 4 євро за 0,5, і більше 7 євро за літровий бокал. В усіх інших містах пиво в барах коштує 2 євро.
Вулична їжа є скрізь. Дёнери (шаурма) коштують 3-5 євро, велика тарілка з дёнером і додатками - до 6 євро. Найвигідніше харчуватися у східних (арабських, китайських, тайських) кафешках. На 8 євро можна наїстися і напитися до несхочу. Повноцінні обіди на двох у звичайних мюнхенських кафе нам обходилося у 22 євро. В інших містах це дешевше. Шмотки коштують у 3-5 разів дешевше, ніж в нас. Наприклад, у селикому торгівельному центрі на центральній вулиці Мюнхена футболки коштують від 5 євро, брюкі і джинси - від 9 євро, дитячі речі - від 2-3 євро за штуку (тобто у 10 разів дешевше, ніж в нас.). Тобто ми ще привезли дві сумки одягу, який нас весь обійшовся щось трохи більше 100 євро. Якщо є питання, із задоволенням відповім.
Це напевно жарт - пиво 30-60 центів! Як таке може бути ??:))
Ні, не жарт. Ну є, звичайно, і по євро, і по два, але то - для буржуазії :)