Брієнц: дива швейцарської дерев'яної архітектури

Попередня стаття
Інтерлакен

Маленьке містечко (а фактично, село) Брієнц розташований на березі Брієнцького озера в парі десятків кілометрів на схід від Інтерлакена. Озеро, за якому стоїть місто, не раз визнавалося найчистішим і Швейцарії. Воно оточене мальовничими горами і наповнюється струмками, що стікають з навколишніх вершин. З південного боку знаходиться Faulhorn (2681 м), а на північному сході - Brienzer Rothorn (2350 м).

Навколо Брієнца знаходиться багато водоспадів. Через село на перевал Брюніг проходить панорамна залізницz (маршрут «Золотий перевал»), яким ми проїдемося у наступній розповіді. А головна фішка Брієнца – це дерев’яні будинки, якими забудоване все місто.

В містечку, що не нараховує і 3 тисяч мешканців, майже немає туристів. Всі вони ломляться в більш популярний Інтерлакен. А між тим, Брієнц йому нічим не поступається. Гарний вид на озеро і дерев’яні витвори мистецтва у вигляді сільських будиночків – це те, що не вистачає Інтерлакену.

Починаємо подорож містом з вокзалу:

Брієнц завжди славився своїми різьбярами по дереву. Тому й не дивно, що містечко цілком забудоване сотнями різноманітних дерев’яних будинків, не схожих один на інший. Давайте просто подивимося на них без коментарів:

Цікавими є деталі більшості будинків:

В навколишніх горах – багато водоспадів. Один з них, Lauterbrunnen, добре видно прямо з вулиць містечка:

Протестантська церква в Брієнці:

Набережна в містечку:

Панорама міста:

Вода в Брієнцькому озері:

Брієнцьке озеро і Альпи:

Попередня стаття
Інтерлакен

Коментарі

"будиночки" дійсно вражають своєю величиною(3-4 поверхи), якістю, і декораціями. Карпатським дерев,яним хатам далеко до такого рівня.
Закінчення horn досить популярне в назвах вершин - Rothorn, Faulhorn, відомий Matterhorn.
Так, швейцарцям легше будувати такі будиночки, ніж нашим. Вони там майже всі - буржуї і олігархи :)
будемо надіятись, що і наші карпатські гуцули в недалекому майбутньому стануть рівними з швейцарськими буржуа завдяки лижам і туризму
головне, щоб ділилися з іншими українцями, які проживають в регіонах, де нема ні лиж, ні туризиу :)
:))) хай не діляться, а наведуть "швейцарський порядок" в себе в Карпатах, щоб все працювало, як швейцарський годинник в Українських Карпатах-щоб були якісні автодороги і туристичні доріжки, щоб ріки не були завалені тоннами пластикових пляшок, щоб не вистрілювали карпатську фауну і т.д.
Ми за Гуцульський капіталізм з людським обличчям!:)
Ми не проти, щоб Гуцул перетворився з заробітчанина, пияка, або неосвіченого дикуна(найбільш часті ярлики для цих людей) - в багатого карпатського капіталіста-буржуа!:)
Най буде! Така мрія має право на існування :)