Інтерлакен

Попередня стаття
Оберхофен
Наступна стаття
Брієнц: дива швейцарської дерев'яної архітектури

Інтерлакен вважається туристичною столицею активного відпочинку в Швейцарії. Канатні і зубчасті залізниці з'єднують місто з гірськими вершинами і вражаючими прирдними пам'ятками, у числі яких знаменита засніжена вершина Юнгфрау. Перекладається назва поселення, як "місто між озер" (Thun і Brienz). Вже протягом 300 років місто є курортною зоною.

Інтерлакен є головним гірськокліматичним курортом Бернського Оберленда. Клімат тут субальпийский, м'який, практично не буває туманів і пронизуючих вітрів, різких змін температури. Це поєднується з унікальними природними особливостями курорту: листяними й хвойними лісами, що оточують місто, і близькістю льодовиків у горах. Сюди приїжджають, як на літні канікули відпочити, так й узимку, покататися на гірських і рівнинних лижах. Але нас більше цікавлять пам’ятки старовини і природи, яких в Інтерлакені також предостатньо. Це і Старе місто (Унтерзеен), абатство з замком, дерев’яні шлюзи на річці Ааре, і яскраві будівлі готелів і вілл, і, звичайно, чарівні види на альпійські вершини.

Туризм в Інтерлакені почався в 1690 році, коли Фредерік Альберт Бранденбурзький відправився в подорож по засніжених скелях Юнгфрау. Спочатку це був тільки літній курорт, однак згодом він перетворився в цілорічну площадку для туристів, по інтересах залежно від пори року. А туризм у тій формі, у якій він є нині, почався лише з початком 19-го століття, коли артисти й письменники - у більшості англійські - потягнулися в місто через його неповторні пейзажі. З поліпшенням у країні залізниць і пароплавного сервісу почався масовий потік туристів, включаючи таких відомих персон, як Марк Твен, Ґете, Вагнер, Мендельсон і представники європейських королівських прізвищ.

Інтерлакен – це спочатку була назів католицького монастиря в кантоні Берн, між Тунським і Бриєнцьким озерами; звідси Inter lacus (між озерами), потім Interlachen (древні документи дають і назву Interlappen). Монастир був заснований в 1130 році і одержав більші привілеї від імператора Конрада III. В XIV столітті він вів самостійно переговори з Берном, але в XV столітті поступово став підпадати під його владу.

Кращий спосіб побачити визначні пам'ятки міста - просто побродити по ньому пішки і насолодитися казковими пейзажами. А розпочнемо ми і історичного ядра – містечка Унтерзеен, яке розташоване на протилежному від Інтерлакена березі річки Ааре:

2. Отже, перетинаємо річку Ааре, і опиняємося в старовинному містечку Унтерзеен. На центральній площі міста можна помилуватися пізньоготичною вежею "Цитглоггстурм", що датується 1471 роком. Це - головна прикраса старого міста і одна із самих фотогенічний визначних пам'яток у регіоні: праворуч від вежі піднімається пік Юнгфрау, ліворуч - Monch.

На центральній площі містечка під середньовічною вежею стоїть Stadthaus, або ратуша, що колись була готелем. Сучасні будинки з’явилися, щоб доповнити квадрат Stadthausplatz на двох сторонах. Вони включають ресторани, галереї і загс району Oberland Ost.

Крім того, на сусідніх вуличках Унтерзеена розташовано багато цікавих старих будинків:

На річці Ааре, що протікає через Інтерлакен і Унтерзеен, розташовані шлюзи, що регулюються водотік у річці. Це унікальні споруди з дерев’яними містками-переходами були збудовані у 1854 році: 

А ми повертаємося в Інтерлакен. У 19 столітті він був улюбленим місцем відпочинку високопоставлених осіб і королівської родини, з тих пор тут збереглося чимало гарних палаців. Яскравим прикладом є готель Курсаал, у залах якого сьогодні проходять концерти, театральні подання, а також відкрито казино. 

Найкрасивішою вулицею є бульвар Хоевіг, в оточенні якого розташовані магазини одягу, парфумерії, ювелірних виробів і різноманітні ресторани. Крім того, тут є ряд фешенебельних готелів, збудованих на зламі ХІХ і ХХ століть. Готель «Вікторія-Юнгфрау»:

Готель «Скайлайн» і вершина Юнгфрау на задньому плані:

В самому центрі міста розташований парк Hoheweg. Це - 14 гектарів незабудованої території посеред міста. Її спеціально не забудовують і не засаджують деревами, що не зіпсувати приголомшливий вид з міста на Юнгфрау та інші альпійські вершини. Споконвічно територія була власністю августинських ченців, але в середині 19 століття був викуплений місцевими власниками готелів і перетворений у парк.

Інтерлакен є базовою точкою для відвідування регіону Юнгфрау. Гора Юнгфрау - найвища точка в Європі, куди ви зможете добратися без альпіністського спорядження. На висоті 3454 м знаходиться кінцева станція залізниці «Юнгфрау» - самий високогірний вокзал Європи. В 600 м від Юнгфрау піднімається «Сфінкс», скеля висотою 3571 м. На ній перебувають оглядова площадка, метеостанція і найвисокогорніша обсерваторія в Європі.

В східній частині міста знаходиться монастир Августинів з міським замком. Комплекс дуже добре видно з парку Hoheweg:

Августинский монастир був заснований в інтерлакене в 1130 році, але під час реформації був закритий. Після реформації з 1525 року кляштор був перетворений на лікарню для душевнохворих. Богослужіння відновилися лише у 1841 році.

Готична монастирська церква походить з 1452 року. З проходом реформаторів поруч був збудований більш скромний протестанський храм:

У 1746-50 роках на місці розташування західного крила абатства був збудований міський замок:

Попередня стаття
Оберхофен
Наступна стаття
Брієнц: дива швейцарської дерев'яної архітектури

Коментарі

Юнгфрау і Сфінкс-це круто! вдалось побувати на найвисокогірнішій залізничній станції Європи?:)
Ні, не вдалося. Часу було мало. Всього 3 дні в Швейцарії, а хотілося подивитися якомога більше.
Юнгфрау вражає!
Так! То тобі не Печерські пагорби! :)
В Печерських пагорбів свій шарм :)
Це називається хаос, а не шарм :)
от з хаосом треба щось робити.
хаос треба покращувати
процес покращення і так іде по повній програмі.
але треба усугубіть процес
Суворо.
Та ні, там навпаки все по-домашньому виглядає.