Ліндау

Наступна стаття
Меммінген

Не знаю, чому я так затягнув своє перше знайомство з Баварією? Власне, і знайомством це особливо назвати не можна: побачивши всього два міста і по годині кожне – навряд чи після цього можна сказати, що ти бачив Баварію. Але двох годин вражень було достатньо, щоб твердо вирішити – у відпустку yнаступного разу ми хочемо поїхати саме сюди і не на два дні, а мінімум на тиждень. 

Отже, першим моїм баварським містом став Ліндау – найвідоміший курорт на Боденському озері. Місто не лише море і гори. Ліндау – це цілий клондайк історичних пам’яток на крихітному шматочку суші. Місто настільки маленьке, що його можна оббігти за півгодини. Вражає, що в Ліндау немає нічого зайвого і нецікавого: все зустрічається по дорозі – або середньовічна башта, або історична кам’яниця, або маяк, або старовинний храм. І все це по-баварські строкато і наворочено.

Місто зустрічає вокзалом. До речі, сама залізнична станція займає третину острова, на якому розташовано місто. Ні, це не станція така велика, це острів дуже маленький. Будівля вокзалу в Ліндау збудована у 1921 році у стилі ар-нуво на місці старого, що існував тут з 1853 року. 

З вокзалу відразу ж попадаємо на набережну і в гавань – головну візитівку Ліндау:

Найстаріша будівля на набережній – це башта Мангентурм (Mangenturm), що булла споруджена ще у 1180 році і виконувала роль маяка і дозорної вежі. Своє наметове завершення вона отримала лише у ХІХ столітті: 

Але ж головними символами Ліндау є все ж таки Баварський лев і Новий маяк. 

Баварський Лев, що нібито охороняє вхід у гавань, має висоту 6 метрів і був створений у 1854 році з кельнхеймського мармуру скульптором Йоханом фон Хальбингом:

Новий маяк звели у 1856 році:

Вид на набережну з гавані:

Йдемо вглиб острова роздивлятися місто:

 

Стара ратуша, як на мене, не лише найцікавіша споруда Ліндау, але й одна з найгарніших ратуш в Європі: 

Стара ратуша розташована на площі Бісмарка. Її будували з 1422 по 1436 рік, а у 1537 році її переробили у ренесансному стилі. 

Фасади ратуші пишно розписані на баварсько-швейцарський манер:

Не менш цікавий і задній фасад старої ратуші: 

На цій же самій площі Бісмарка знаходиться і нова ратуша з триярусним фронтоном, побудована у 1717 році: 

Інші будинки на площі Бісмарка. До речі, в будинку зліва розташований гарний і недорогий рибний ресторанчик. Швидше, це забігайлівка, але там все дуже смачно. Смачна вечеря з рибними бюргерами і креветками обійшлася мені у 5 євро (за ці гроші в сусідній Швейцарії ви з’їсте хіба що круасан). 

Від площі Бісмарка в обидва боки йде головний променад міста – вулиця Максимилианштрассе. Вулиця забудована чарівники XVI-вічними будинками у стилі ренесанс з шикарними фасадами:

В Ліндау, як і скрізь, обов’язково присутнє щось єврейське (зверніть увагу на зірку Давида зліва): 

Якщо будемо рухатися по Максимилианштрассе на схід, то неодмінно вийдемо на площу Ринок (Marktplatz). На площі – відразу два храми Св. Стефана і соборна церква Пресв. Марії. Перша збудована у 1180 році і перебудована у 1782 році, а друга повністю відбудована після пожежі у 1728 році: 

Найцікавіша будівля на Marktplatz – вкритий розписами будинок Каваццен, збудований у 1729 році Якобом Грубенманном з Аппенцеля: 

Інші будинки на Ринку: 

Якщо будемо рухатися по Максимилианштрассе на захід у бік вокзалу, то вийдемо до Воровської башти (Diebsturm). Вона була збудована у 1380 році, як бастіон при міських мурах. Одночасно виконувала і роль в’язниці.

Поруч, вже майже напроти вокзалу, будівля пошти (1902 р.): 

А ми знову повертаємося на набережну, щоб роздивитися околиці Ліндау, полюбуватися озером і Альпами

Альпи в районі австрійського Брегенца: 

А ось і сам Брегенц, до якого з Ліндау їхати 10 хвилин на поїзді: 

А це вже протилежний, швейцарський берег: 

Знову Австрія: 

Південно-східна частина Боденського озера: 

Наступна стаття
Меммінген

Коментарі

стара ратуша шикарна!
нова нагадала відомий ризький будинок
Ти про ризький будинок братства чорноголових?
Шікарно)
Згоден! :)
Дуже гарно, дякую!
Дякую!
Ага, була в Ліндау, та й на Боденському озері на катері каталась. Там на ратуші, на фасаді написано мудрі цитати, деякі мені пререклали. А зірок давида не бачила :P, більше увиги звертала на свастики ;), сліди яких видно на фасадах будинків.
Так, свастики в нас значно більше, ніж в Німеччині. Український фашизм - він значно страшніший і небезпеченіший :))
Гарне місто! По фото таке враження, що погода змінювалась мало не кожної хвилини :)
Так і є! І це при тому, що я був в місті менше години :)
Шикарне містечко! Шкода з фото не видно його оригінального місцярозташування, але то певно або на верхатуру десь треба було вилазити, або з Альп фотографувати :)
А на новій ратуші ото на фронтоні - справжні дзвони, чи як все - намальовані? щось не розгледжу ніяк синхронний переклад, гадаю, зайвий "збудована у 1921 році у стилі ар-нуво построено в 1921 году" ;)
Оригінальне місцерозташування видно лише з літака :) Мені пощастило побачити це, коли ми в минулому році летіли з Венеції до Брюсселя. Якраз пролітали по східному боку Бодензе. Дзвіночки справжні, вони навіть дзвонять :) А ти дуже уважний, молодець! :)