Руанський собор

Попередня стаття
Руан: площа Жанни д'Арк
Наступна стаття
Руан: вулиця Великого годинника

Руанський собор – найграндіозніший з храмів, які я бачив в житті. Це не просто шалений масштаб і полум’яніюча готика. Це храм – який увібрав в себе всі етапи розвитку готики і найкращі її риси. Деталі фасадів і веж – на набір архітектурних шедеврів різних майстрів і часів. Собор є кафедрою архієпископа Руана та Нормандії. 

Уперше факт існування руанського єпископа згадується під 314 роком. Наприкінці IV століття на місці сучасного собору була споруджена базиліка. Археологічні розкопки показують, що єпископський комплекс Руана складався із двох церков (присвячених Богоматері – собор, - і святому Стефану), і, імовірно, баптистерію.

В 841 році при набігу вікінгів пожежа знищив комплекс. Через те, що політична ситуація в Руані залишалася невизначеної, храм не стали відновлювати. В 911 році Руан став столицею герцогства Нормандія, і перший герцог Роллон хрестився під іменем Роберт у простій базиліці. 

Близько 1020 року починаються роботи над новим собором у романському стилі. Від нього в цей час збереглася лише крипта. Увесь собор, що дійшов до наших днів, побудований у готичному стилі. 

Самою прадавньою частиною готичного собору є північна вежа (вежа Сен-Ромен), побудована в 1145 році. Вежа яка ще має назву Римська, піднімається від простоти XII століття до складності XV сторіччя. На цій вежі знаходиться дзвін «Жанна д’Арк», вагою 9,5 тонн. 

Вежа Сен-Ромэн є самою прадавньою частиною готичного собору, її висота 82 метра. У червні 1944 вежа повністю вигоріла, від споконвічної будівлі залишилися лише стіни. 

Південна вежа (Тур-Де-Бер, Масляна вежа) була побудована в 1485 році. На вежі Тур-Де-Бер - шість рівнів кам'яної кладки, увінчані восьмикутною короною з карильоном з 56 дзвонів. Її висота 75 метрів. Вежа була побудована на пожертвування городян. Масло було заборонено до вживання під час Великого Поста та люди не бажаючі відмовлятися від цього продукту повинні були внести грошове пожертвування кожному священикові собору за одержання дозволу. 

Шпиль собору, що здіймає на висоту 151 метр, найвищий у Франції. Його вага 1200 тонн. Шпиль вінчає мідна фігура півня вагою 17 кг. 

За довгу історію собору шпиль кілька раз руйнувався та відновлювався. Споконвічно шпиль був дерев'яний, покритий оловом, але від влучення в нього блискавки згорів в 1822 році. Потім вирішено було сконструювати металевий каркас і шпиль у вигляді готики XII століття. Проект закінчили в 1884 році, у основи шпиля спорудили чотири башточки. Одну із цих башточок собор втратив під час сильного вітру на півночі Франції кілька років тому. 

Неф був споруджений в 1200 році замість романського нефу, що обрушився в результаті пожежі. 

Деталі головного фасаду

Роза: 

Портали головного фасаду:

Деталі головного вхідного порталу:  

Єдиний збережений споконвічний портал - північний, портал Іоанна Богослова, що представляє сцени з життя Іоанна Богослова та Іоанна Хрестителя. Він неодноразово реставрувався після 1769 року. 

Два інших портали були сильно ушкоджені в XVI столітті. 

Деталі південного порталу: 

Архієпископський палац, що становить із собором єдиний комплекс, є сучасником готичного собору. 

Собор постраждав від урагану в XVIII столітті, а потім одержав сильні ушкодження при бомбардуваннях Руана союзниками в 1944 році в ході Другої світової війни: 19 квітня сильно ушкоджений неф і капели (влучення семи бомб, з яких шість вибухнули), а після бомбардування 31 травня вигоріла північна вежа. Під час сильної бури в грудні 1999 року була ушкоджена дзвіниця. На щастя, жодна з бомб суттєво не ушкодила центральний неф собору, що та урятувало його від повного руйнування. З 1876 по 1880 рік Руанський собор був найвищою будівлею світу (151 метр), поступившись цим титулом Кельнському собору. 

6 червня 2010 року понад тисячу людей зайняли всю площу перед міською ратушею в Руане (600 м²). Кожний з них тримав у руках збільшений фрагмент картини Клода Моне «Руанский собор». «Живу картину» сфотографували та зняли на відео з вертольота, щоб представити доказ для Книги рекордів Гиннеса. 

В інтер’єрі собору можна помилуватися вітражами XIII століття. Так само на території собору поховане серце Річарда Левине Серце, перебуває могила Роллона, засновника та першого правителя князівства вікінгів, яке незабаром стало Нормандією. У соборі також перебував надгробок Іоанна Ланкастерського, саме він уважається вбивцею Жанни д`Арк. 

Пресвітерій: 

Орган і роза: 

Готичні сходи: 

Деталі інтер’єру: 

Вітражі:  

Бічний вівтар: 

Бічний неф: 

Попередня стаття
Руан: площа Жанни д'Арк
Наступна стаття
Руан: вулиця Великого годинника

Коментарі

! Коли я дивлюся фотографії Руанського собору, розумію, чому Клод Моне у свій час написав приблизно сорок його видів - і йому і цього було мало...
Так, замало, бо там стільки деталей, що щоб все намалювати, треба сотню картин написати :)
Ну, він малював не деталі, а загальне освітлення, проте якщо б взявся за деталі... :)
дуже гарно!
Так, він найбільш грандіозне з того, що доводилося бачити.
файно!
клас
собор якийсь нереальний )
аж не віриться що таке можна збудувати
Не віриться, що таке може існувати! Про "будувати" я вже мовчу :)
Ось і я думаю, як це раніше робили таку фантастику, а зараз, коли купа технічних засобів сучасності, роблять якусь примітивну фігню
Це для мене також завжди є загадкою. Не можу зрозуміти людей...
Неймовірна споруда! Що ззовні, що зсередини шикарна, хоча місцями і потребує реставрації.
Згоден. Та її реставрують з багатьох боків. Там вічна реставрація триває. Поки одну частину покращили, друга вже погіршилася :)
прям як міст в Сан-Франциско :)
А шо за міст в СФ? :)
Golden Gate Bridge. На відміну від руанського собору про нього майже всі знають :)
Дивно, а я не знав. Щоправда, і про Руанський собор я дізнався за пару тижнів до поїздки :)
Тепер будеш знати куди наступну поїздку планувати :)
В Сан-Франциско, чи шо? :)
Ну, не в Руан же ж :)
Йосип драний! Це ж треба яку штукенцію відгрохали!
Ага! Там вам не тут!
Здуріти можна .
Як з іншого світу - кількість деталей вражає.
Так! Нам тут такого архітектурного божевілля не вистачає :)
Ну, це взагалі щось "не людське", як це можна було збудувати, не зрозуміло)
Бо було бажання і почуття краси