Шамбор - найвражаючий замок долини Луари

Попередня стаття
Блуа
Наступна стаття
Долина Луари - найкращий варіант для осінньої подорожі

Шамбор (фр. Château de Chambord) – найвідоміший і найкрасивіший замок не лише на Луарі, але й в усій Франції. Він був зведений за наказом короля Франциска І, який бажав бути ближче до своєї коханої - графині Турі, що проживала поруч. Шедевр ренесансу розташований на схід від Блуа, домінує над усією місцевістю. Одні вважають, що своєю пишністю Шамбор поступається лише Версалю, інші заперечують, говорячи, що задум і розмах палацу на Луарі затьмарює паризьку резиденцію Бурбонів. 

Замок Шамбор

Спочатку про те, як дістатися до замку. Для початку, треба доїхати до міста Блуа (між Орлеаном і Туром). Від Блуа до Шамбора – 17 кілометрів. якщо ви приїхали сюди влітку, то нема жодних проблем: від вокзал регулярно курсує кільцевий автобус, який, крім Шамбора, дозволить вам по дорозі подивитися ще один замок - Шеверні. Якщо ж ви приїхали не в сезон, як я, то з добратися до замку буде не так просто. Якщо ви не готові платити 100 євро за таксі, то є лише один варіант – це автобус №2. Він відправляється з Блуа близько 12 години, а з Шамбору – близько 17-ї. Так що, так чи інакше, вам доведеться оглядати замок і околиці майже 5 годин, і може, навіть на одинці. Але і з цим єдиним автобусом не так все просто: він кожного дня відправляється з різних точок Блуа, і в різний час. Не намагайтесь дізнаватися інформацію про нього в інтернеті. Краще зайдіть в туристичний офіс в Блуа (біля входу в замок), вам там видадуть карту міста, розклад руху автобусу і покажуть, звідки він відправляється в потрібний вам день.

В 1392 сім'я герцогів Орлеанських купує у графа Блуа великий лісовий маєток Шамбор. Коли герцог Орлеанський став в 1498 році королем Франції під ім'ям Людовика XII, Шамбор перетворюється на королівську власність. 

Шамбор повинен був свідчити про могутність монархів, тому Франциск І, плануючи будівництво, не скупився грішми. В нього були фінансові проблеми, про що яскраво свідчить той факт, що король не міг внести викуп за двох синів, які залишились в полоні в Іспанії. Сам він був змушений користуватися майном церкви і сріблом підлеглих, але в будівництві замка, що тривало 15 років, було задіяно близько 2 тисяч робітників. Він збільшив податок церкви і плавив срібло підданих, тільки щоб замок продовжували будувати. 

Будівництво почалося в 1519 році і стало однією з найбільших будівництв епохи Відродження. Розповідають, що на будівництві було зайнято до 1700-1800 робітників. Знадобилося близько 220 000 тонн каменю. Життя на будівництві була не з легких, тим більше, що замок будувався на болотистому місці, багато робочих померли від болотяної лихоманки. 

Замок Шамбор

Теслярі заганяли дубові палі фундаменту на глибину до 12 метрів. Під час профілактичних розкопок 2007 виявлено, що південно-західна башта спирається на скелю вапняного походження, що збереглися сліди круглої будівлі з пісковика - можливо залишків башти середньовічного замку, яка була до будівництва справжнього замку. 

На возах з порту Сен-Дьє привозилися будівельні матеріали і особливо кам'яні блоки з білого піщанику - каменю білого кольору, пухкого і крихкого. Каменотеси, не в приклад іншим робітникам, не мали фіксованої зарплати, їм платили відрядно, як і належить за роботу відрядника. Тому на кожному обробленому камені вони вирізали свій особливий непримітний знак. Такий підпис дозволяла скарбнику оцінювати і оплачувати роботу; знаки до цих пір видно на деяких кам'яних блоках, ще не постраждали від графіті після відкриття замку публіці. 

Особливу увагу король приділяв спорудженню навколо замку міцного муру периметром 32 км і заввишки 2,5 м. 

Король Франциск I, відомий своєю пристрастю до мистецтва, після військових походів до Італії вирішив створити чудо, подібне кращим творінням італійських зодчих. Щоб домогтися найкращого результату, він вибрав як головного архітектора Леонардо да Вінчі, який протягом двох років готував цей проект, проте смерть великого художника в 1519 році залишила короля без одного з кращих умів свого часу. Після смерті Леонардо замок будувався ще протягом майже 30 років. 

Мабуть, не пізніше 1537 року роботи завершились - споруда перетворилася на чарівний замок. Тоді тут з'явився донжон - міцна башта всередині замкового муру - з його довколишніми терасами. 

Італійському генію приписують також проект двох відокремлених спіралевидних сходів у донжоні, що відділяються одні від одних для того, щоб люди, що входять і ті, що виходять, не заважали один одному. 

Спочатку Франциск І хотів змінити русло Луари, щоб змусити її текти перед Шамбором. Однак замість цього проекту втілили менш амбіційний - будівельники змінили русло найближчої до замку річки Клоссон, після чого вона наповнила рів навколо будівлі. 

Франциск I згодом розширив замок та квартирував в просторіших приміщеннях східного крила. У західному крилі побудували каплицю, що її закінчив Жан ле Гумбль (Jean le Humble). Подібне розташування каплиці і королівських покоїв було незвичним для того часу: поставивши себе в напрямку Єрусалима, король хотів показати себе правителем духовної влади у своєму королівстві. 

Король дочекався завершення свого власного павільйону з прилеглою до нього двоповерховою галереєю в північно-східній частині комплексу, але користувався ним не дуже часто - за 32 роки свого правління (1515-1547 рр.) він провів у Шамборі всього 42 дні. 

Будівництво величезної споруди, що нараховувала 440 кімнат, 365 камінів, 14 великих і 70 маленьких сходів, закінчив лише Людовік XIV у 1685 році. Він, навпаки, багато разів приїздив до Шамбора. Сам Король-сонце неодноразово бував тут: по-перше, він дуже любив мисливство, для чого «мисливський двір» на Луарі підходив ідеально, а по-друге, він хотів повернути самій резиденції блискучий стиль часів свого далекого попередника. Король проводив тут бали, ставив опери та п'єси Мольєра. Його покої - найбільші у всьому замку. 

Спочатку Шамбор був мисливським маєтком, базою для поїздок в ліси Солонь. Ліси в Шамборі були улюбленим місцем для королівського полювання, проте ці території недовго служили царським особам. Нащадки Франциска рідко відвідували цей маєток, і лише Людовик XIV зміг гідно оцінити ліси і луки Шамбора. Крім полювання, король влаштовував тут свої театральні вистави. 

Завдяки його наступникові, Людовіку XV, замок перейшов до рук польського короля-вигнанця Станіслава Лещинського (тестя французького монарха). Новий господар поспішив внести деякі вдосконалення - наприклад, щоб не було холодних протягів, він наказав засипати рів, що оточував замок. 

У середині XVIII століття в замку розташовувалась хімічна лабораторія графа Сен-Жермена. У 1745 р. Людовик XV віддав замок Морицу де Саксу, щоб винагородити його перемоги під час війни за австрійську спадщину, і замок перетворився на казарму для полку. Він поселив у замку свою коханку-акторку і два кавалерійських загони, що за їхніми потішними боями він спостерігав з замкових терас. 

В 1792 революційний уряд розпродає меблі. Наполеон Бонапарт віддає замок маршалу Бертьє. В 1821 маєток буде викуплено у його вдови завдяки національній передплатою і передано юному Анрі д'Артуа, герцогу Бордосского, які народили за рік до цього. Після революції 1830 року, вже на засланні, герцог візьме собі титр "графа Шамборського". Ще до цього Карл X недовго проживав у замку, злегка його підремонтувати. Під час франко-прусської війни замок служить як польовий шпиталь. Граф Шамборський в 1871 р. звернеться до французів з Шамбора з маніфестом, який закликає до відновлення монархії і білого прапора. З 1883 замок належить герцогам Пармським: герцог Роберт Пармський успадковує замок від графа Шамборського, свого дядька по материнській лінії. 

Викуплена в 1930 у Елії Бурбонського за 11 мільйонів франків золотом, Шамбор стає власністю французької держави і управляється за посередництва "Асоціації друзів Шамбора". В 1945 через пожежу частково знищено покрівлю південно-східного донжона. В 1947 починається велика робота по перетворенню замку в найважливіший туристичний об'єкт, що пропонує з 1952 року також світлозвукові вечірні вистави. 

З 1981 року замок внесений до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під номером 933. З 2005 замок має статус державного суспільно-комерційного підприємства. В 2007 17 300 скаутів протягом трьох днів святкували в парку замку сторіччя створення скаутської організації лордом Баден Пауеллом

Замок є справжнім шедевром архітектури епохи Відродження, котрий перевершував всі відомі споруди Франції на той момент. Дах розроблений під натхненням Константинополя з сотнею колон, веж, димарів, що піднімаються на висоту 134 метри. 

Замок Шамбор

Архітектура Шамбора — це ефектне поєднання стилів. Багаті прикраси витримані в дусі раннього італійського Відродження, тоді як весь силует споруди нагадує про готику. Враження, що справляє замок, можна порівняти з враженням від індійського Тадж-Махала: поєднання симетричних башт, камінних ліхтарів, балконів та камінних труб утворює гармонійне ціле — щось на зразок східного міста в мініатюрі. 

Довжина фасаду 156 м, ширина 117 м, в замку 426 кімнат, 77 сходів, 282 каміни і 800 скульптурно прикрашених капітелей. План замку намальований навколо центрального об'єкта, названого «донжоном», тому що, хоч він і не призначався ніколи для відбиття атак, але побудований за зразком укріплених замків Середньовіччя. Всередині донжону знаходяться 5 житлових поверхів. На кожному поверсі по 4 квадратних і 4 круглих приміщення; чотири коридори між приміщеннями, як наче з чотирьох сторін світу, ведуть до подвійних сходів у центрі. 

Подвійні, двозахідні гвинтові сходи в самому центрі замку більш ніж краще передають творчий стиль Леонардо да Вінчі. Двозахідні — з двох сходів спіраллю, повертаючись в одному і тому ж напрямку, але жодного разу не перетинаючись, так щоб ті, хто спускалися могли уникнути зустрічі з тими, хто піднімався їм назустріч і навпаки. 

Цими монументальними сходами з різьбленим орнаментом можна піднятися на велику терасу, також задуману Леонардо, помилуватися на димарі і капітелі даху і обійти донжон по периметру. 

Над сходами піднімається маякова башта, яку видно і всередині будівлі з нижніх поверхів. Вона підноситься над усіма камінними трубами, досягаючи висоти 32 м, на самому верху не звичний хрест, а королівська лілія. 

Другий поверх примітний своїми склепіннями, прикрашеними емблемою короля (монограма F, увінчана короною, і Саламандра) у супроводі поровозка і вузлика — емблеми його матері Луїзи Савойської. Деякі монограми сходів на рівні терас виконані догори ногами, — «щоб Бог з висоти неба бачив королівську міць»! 

Зараз у кімнатах замку реконструйовано первісний інтер'єр, де можна поринути в атмосферу епохи Відродження. У кімнатах розташовані добре збережені старовинні меблі, в кухні можна побачити доживший до наших днів посуд і навіть кошик із плодами ... правда, зараз не натуральними, а муляжем. На другому поверсі замку розташовується музей полювання та природи з великою колекцією зброї, опудалами тварин і численними картинами. 

Оглядові майданчики парку для тих, хто любить природу, і готовий чекати в тиші, щоб побачити деяких, рідкісних в сьогоднішньому світі, мешканців заповідника. Але побачити їх можна лише в сезон. 

Оперезана найдовшою стіною у Франції протяжністю 32 км (довжина паризької кільцевої дороги "Периферик"), територія в 5441 гектар, з них 1000 га відкриті для публіки, - це найбільший обгороджений парк лісового типу в Європі. Символи парку - олень і кабан, тут мешкає більше 100 видів птахів.

І, нарешті, трохи прогуляємося самим селом Шамбор.

Забудова села: 

Сільський храм і плебанія

Вид на храм з замку: 

На цьому завершуємо подорож долиною Луари... 

Попередня стаття
Блуа
Наступна стаття
Долина Луари - найкращий варіант для осінньої подорожі

Коментарі

Дійсно, вражає!
Правда!
такий незвичний замок
небачив нічого більш оригінального
Оригінальніше хіба що Мальборк :)
Андрій!!! ХРИСТОС РОЖДАЕТСЯ!!! Спасибі за цікавий матеріал!
Ми його розмістили тут: „Фото - путешествия по миру”
http://photokarachko.blogspot.com/ З силкою на Ваш пост!
Бажаю Вам удалого фото-фокуса та цікавих подорожей! З повагою до вашого видання! Степан Карачко, шеф-редактор
Чернівці, Україна
Re: Андрій!!! ХРИСТОС РОЖДАЕТСЯ!!! Славімо Його! Дякую!
вражає.
Дійсно так. Особливо на картинках :)
Ніби і гарна споруда, але особливих емоцій не викликає. А от футбольні поля даремно без діла пропадають :)
Фігасє не викликає! Це самий крутий замок Франції вважається!!! :)
Ну, не знаю. На живо не бачив, тому, наприклад, Кудринці все-таки крутіші ;)
Кудринці звичайно крутіші, але Шамбор - це ж майже Кудринці! :)
Нє, Шамбор можна тільки з Самбором порівнювати :) А Кудринці поза конкуренцією :)