Кло-Люсе - замок Леонарда-да-Вінчі

Попередня стаття
Королівський замок Амбуаз
Наступна стаття
Долина Луари - найкращий варіант для осінньої подорожі

Замок Клу (Cloux) або Кло-Люсе (Le Clos Lucé) – ще один середньовічний замок Луари, розташований в місті Амбуаз всього в одному кілометрі від вже відомого нам королівського Амбуазького замку. Дорога від одного до другого замку – неймовірно захоплююча: середньовічні фахверкові будинки та помешкання місцевих мешканців, влаштовані у схилах замкової гори. Але про це – у наступній розповіді, яка буде повністю присвячена місту Амбуаз. Сьогодні ж зупинимося на другому замку Амбуаза, відомого перш за все завдяки тому, що в ньому жив і творив легендарний Леонардо да Вінчі. Саме завдяки тому, що в геній працював тут останній роки свого життя і створив тут найкращі твори, замок Кло-Люсе є сьогодні одним із самих пізнаваних і самих популярних замків Луари. Популярним в сезон, але не зараз. Зараз я був єдиним відвідувачем замкового подвір’я. Сам же замок був зачинений, що є природнім: ні біля замку, ні навколо замку – ні душі. Складалося враження, що в той день я був єдиним туристом у всій долині Луари.

Перший невеликий замок з рожевої цегли на цьому місці було збудовано у 1107-1115 роках за наказом Гуго Амбуазького на місці галло-римського поселення. У другій половині XV сторіччя на цій ділянці була побудована невелика садиба для фаворита короля, Етьєна Лелу, помічника кухаря королівської кухні в резиденції Плессі-ле-Тур. Невеликий замок Кло-Люсе, складений із цегли і білого каменю в стилі полум'яніючої готики, обійшовся Карлу VIII в 3500 золоті екю, а підтверджуючий це акт продажу, датований 2 липня 1490 року і записаний на пергаменті, дотепер зберігається в Кло-Люсе. Король перетворив замок на свою королівську резиденцію. У Кло-Люсе провів юність майбутній король Франції Франциск I. Він приїжджав сюди разом зі своєю сестрою Маргаритою Ангулемською. На початку 1516 року в замку Кло-Люсе облаштувався Леонардо да Вінчі. Франциск I не просто так оселив творця в маєтку Клу - воно з'єднувалося із замком Амбуаз таємним підземним проходом, так що король міг у будь-який момент побачити геніального італійця і стежити за завершенням роботи над знаменитої Джоконди. Художник умер 2 травня 1519 р. Похований Леонардо да Вінчі в каплиці Амбуазького замку. Від руйнування під час революції Кло-Люсе врятувала родина д'Амбуаз. Потім замок став власністю родини Сен-Брі. Ця родина зберегла замок до наших днів. Сьогодні в Кло-Люсе розташований музей Леонардо да Вінчі. У залах невеликого замка, складеного із цегли і білого каменю в стилі полум'яніючої готики, відтворені інтер'єри часів Леонардо: спальня з ліжком (копія), де вмер художник, кухня з більшим вогнищем і кілька кімнат, оформлених меблями епохи ренесансу. Також є салон, мебльований у стилі Людовика XV. Навколо замка розбитий парк.

Попередня стаття
Королівський замок Амбуаз
Наступна стаття
Долина Луари - найкращий варіант для осінньої подорожі

Коментарі

А чого ти трохи не зменшуєш фото для журналу? Так напряжно грузяться, коли їх багато...
То я спробував сьогодні новий спосіб завантаження фото з допомогою ЖЖ. Завжди завантажував радікалом, але сьогодні він в мене майже не працював. Напевно, все ж таки повернуся до старої системи загрузки фото.
Так, сьодні і ЖЖ працює не дуже... Знову оновлюють щось
тю, та це вже не замок, а просто, хатинка яка-то :)
Ото хіба, що сам Леонардо там жив :)
Та нє, замок! Поруч башточка навіть є! :)
та, у львівської "фабрики повидла" теж є башточка, і шо?
На Луарі багато замків не було оборонними. Так просто жили королі чи вельможі. От, наприклад, Шамбор.
якщо просто жили - то значить будинок. нєфіг нас тут плутати ;)
Нє, замок - то не фортеця. То - жиліщє царя. А жиліщє царя не можна не називати замком :)
Ну вони там і замків там наштампували, підозрюю, що далі так само все робиться
Так, там в тій долині декілька сотень замків.
А яким медом там було намазано?
Та майже всі долини Європи напічкані замками, так само, як і не долини. Візьми, наприклад, наш Збруч. Уздовж нього - купа замків. Так само і в Європі, тільки їх більше і вони красивіше :)
Тю, дійсно, я щось навіть про таке не задумувався, Дністер - так само...
А виглядає так, наче його звели на межі ХІХ-ХХ століття, ну і швидше палацом би його назвав, а не замком.
Всі королевські резиденції у Франції прийнято називати замками :)
якось дрібнувато для короля, особливо при наявності поруч повноцінного замку.
Якби ти був королем Франції, то ти б зрозумів, що сарай поруч з хатой ніколи не буде зайвим :)
тоді нема чого хліви замками величати :)
Ну добре, на замок, а хлів у стилі полум'яніючої готики :)
Ось так легко і невимушено місце смерті та праці останніх років Леонардо да Вінчі перетворилось в хлів :)
То ти спровокував! :)
Тут ще не було провокації :) А взагалі ви так легко не повинні піддаватись на провокації ;)
Легко піддаюся, бо я і сам провокатор :)
над стійкістю треба попрацювати :)