Брюссель: Нижнє місто

Попередня стаття
Брюссель-2014
Наступна стаття
Брюссель: найгарніша площа Європи

Площа Великий Ринок

Після ратуші № 1 в Європі хочу презентувати вам майдан, який багато туристичних ресурсів називають найкрасивішою та найелегантнішою площею Європи. І називають не безпідставно, адже саме на Гран-плас (або Гроте Маркт, Великий Ринок) стоять найгарніші кам’яниці, які мені колись доводилося бачити, королівський палац та красуня ратуша. Втім, сьогодні розповідь не лише про площу, а в цілому про центральну частину Брюсселя, яка називають Нижнім містом.

Справа у тому, що протягом декількох століть у Брюсселі мав місце конфлікт між франкомовним і фламандським суспільствами, завдяки чому дві частині міста – нижня в верхня, розбудовувалися відокремлено, кожна зі своїми культурними, архітектурними і економічними особливостями. У центрі міста, тобто Нижньому місті, в архітектурі переважають середньовічні будинки у фламандському стилі, зокрема, у стилі фламандського бароко і брабантской готики. Саме про неї сьогодні і мова.

Найбільш яскравий приклад фламандської архітектури Брюсселя - ансамбль площі Гран-плас, створений в XVI - XVIII століттях.

Площа, розташована в самому центрі Брюсселя, воістину заслуговує своє звання найкрасивішої і найбільш елегантної в Європі. Будинки, що оточують площу з усіх боків рівним квадратом, начебто виточені з каменю талановитими майстрами, являють собою найбільші шедеври світової архітектури під відкритим небом. Розмір майдану зовсім невеликий: довжина 100 метрів, ширина – всього 68 метрів.

Домінантою площі є ратуша, з якою ми вже докладно знайомилися у минулій розповіді. Цей шедевр фламандської готики був зведений на початку XV століття. 

 

Ринкова площа у Брюсселі виникла ще в XII столітті на місці висушених боліт. В XIII столітті був побудований Хлібний будинок, який, як випливає з назви, використовувався для зберігання хліба. Пізніше цей будинок став називатися Будинком короля. Цікаво, що в нідерландській мові дотепер використовується більш стара назва (Хлібний будинок), у той час як на французькій цей будинок називається «Будинок короля».

В «Будинку короля», незважаючи на назву, ніколи не жив жоден король. Будинок служив по черзі складом для пекарів, трибуналом і в'язницею. В 1873 році архітектор Віктор Ямар переконструйовував будинок у стилі готики. У наші дні в «Будинку короля» перебуває Муніципальний музей. 

Великий Ринок оточують будинки гільдій, побудовані в XVII столітті. Кожний з них має свою назву і кожний належав колись певній гільдії. Так, наприклад, кам’яницю «Вовчиця» займала гільдія стрільців з лука, будинок «Візок» був побудований в 1697 році гільдією виробників масел і жирів. Деякі будинки, такі як «Дуб», «Лисеня», відрізняються досить простою архітектурою. \

Кам’яниці стоять щільно одна до одної: Будинок маляра, Будинок кравця, Будинок м'ясника, Будинок човняра… У кожного будинку своя назва й свій символ: будинок-зірка, будинок-лебідь, будинок-голуб, будинок-золоте дерево, будинок-мішок… В цілому будинки гільдій побудовані в стилях бароко і стилі Людовика XIV.

Площа ввечері:

Детальніше про площу великий ринок

Детальніше про ратушу

 

Пісающіє хлопчик, дівчинка та собачка

Неподалік від Гроте Маркт перебуває знаменитий фонтан – «Хлопчик, що пісяє». Існує безліч легенд про його появу. Відповідно одній з них, чотири століття назад одне хлопча врятувало в такий спосіб місто від пожежі. Як це не дивно, але ж саме "пісающій мальчік" - "топ-1" Брюсселя, "символ Європи", був чи не найбільший розчаруванням Бельгії.

Дійсно, я уявляв собі щось грандіозне і неординарне. Виявилося, що той мальчік висотою всього сантиметрів 40 стоїть на маленькому перехресті в куті будинку, а біля нього крутиться величезна кількість (переважно, російськомовних) туристів. До того ж, він стоїть обличчям на північ і позаду нього завжди світить сонце і не дає можливості його нормально сфотографувати.

Перехрестя біля "пісяючого хлопчика":

У 1987 році в кінці тупикової алеї Вірності встановили фонтан і статую Пісяюча дівчинка (нід. Jeanneke Pis). Ця фігурка розміром близько 50 см являє собою голу дівчинку, що дзюрить у встановлений нижче резервуар:

Тут же, у тупиковій алеї Вірності знаходиться найстаріший у Брюсселі паб:

Тут представлено більше 1000 видів пива!

Але пісяючими хлопчиком і дівчинкою в Брюсселі е обійшлося. У 1998 році встановлена статуя "Пісяюча собачка" (Zinneke Pis). "Zinneke" в перекладі з фламандської мови означає безпородний. За задумом автора, фігура пса змішаної породи, що розташована неподалік від історичного центру бельгійської столиці, в районі Chartreux, служить візуальним символом мультикультурного характеру Брюсселя, де сплетено величезна кількість образів.

Статуя виконана з бронзи і має висоту близько 60 см. Вона розташована на вулиці Kartuizersstraat, неподалік від площі Oude Graanmarkt.

 

Готичний собор св. Михаїла

А тепер перейдемо до чогось прекрасного. Головні столичні храми Західної Європи змагаються між собою своєю готичністю, різноманітністю деталей, висотою та об’ємом. Не виключення і головний храм Брюсселя - собор Святого Михаїла і Святої Гудули.

Зведення собору датується 1226 роком. Архітектура будинку містить у собі елементи таких романського та готичного стилів, а також ренесансу. Але перевага готики все-таки більш помітна. Фасад складається із двох веж, кожна 70 м у висоту, прикрашений різьбленими шпилями, які підносять собор високо в небо. Усередині будинок висвітлюється м'яким світлом, що проникають через високі вікна з вітражами дивної чистоти. Довжина споруди – 114 метрів.

Головний фасад собору має четверо дверей із трьома стрілчастими порталами входів і скульптурами святих над ними. Він був створений архітектором Яном ван Рейсбруком, автором брюссельської ратуші. Двері прикрашені кутими рельєфами. Над центральним входом поміщений величезний вітраж.

Вхідний портал:

Інтер'єри собору:

Вітражі в соборі:

 

Інші пам'ятки Нижнього міста

Брюссельський пасаж значно програє одеському:

Будинок брюссельської фондової біржі нагадує театр:

Церква св. Миколая (Sint-Niklaaskerk) навпроти фондової біржі:

Будинок біля церкви

Детали будинків на вулицях середмістя:

Приклади забудови різних століть у Нижньому місті:

Це я вже і не знаю, якt століття:

У пакистанській забігайлівці:

У чеченській забігайлівці:

Попередня стаття
Брюссель-2014
Наступна стаття
Брюссель: найгарніша площа Європи

Коментарі

Начо не скажеш, красіво!
Ну от, роби паспорт і візу, з'їздимо разом наприкінці листопада
а шо там в листопаді робити? там хіба не сезон дощів і туманів?
Та яка різниця? Туман - це ще красивіше. Треба кудись після виборів рвонути, бо мозки мають відпочити.
думаю, що туман буде красивий трохи в інших випадках :)
Та ні, нормально. Я бачив кльові фотки в тумані з Бельгії. Та туман же не цілий день буде. То такий край, що погода змінюється чи не кожні півгодини. Так що роби візу :)
Нє, я все-таки хочу трохи інших погодніх умов, а тумани приємніші в Україні :)
О! ПРидумав чергову відмазку, щоб не робити пашпорт і візу :)
так то ж ще й відпустку треба брати :)
Ну можеш відрядження взяти, як я :)
Поки що відрядження в Брюсель мені не дають :)
Мені також в Брюссель поки що не давали :)
а куди давали?
Відень, Ерфурт, Нови Сад, Таллінн, Рига, Вільнюс, Каунас, Київ, Дніпропетровськ...
а в листопаді куди дають?
Очевидно, Брюссель
Щось ти мене плутаєш. Вище ж казав, що в Брюсель не дають :)
Поки дійсно не дали, але є сподівання, що дадуть :)
так, слабенько :). Пасаж після Одеси, взагалі, нікакой. Мальчік, тоже так собі (цікаво, чи немає інтерпретації цього "монументу" у виконанні Церетелі?)
Скучно, що тобі аж довелося двічі одну й тут ж фотку золотого вершника запостити ;) А от будиночок (той шо ти не в курсі яке століття) реально кульний. У нас в Крижополі такого немає :)
Так, Брюссель - реально дєрєвня! :)