Gravensteen - Замок графів Фландрії

Попередня стаття
Гент
Наступна стаття
Гент-2014

Замок графів Фландрії (Гравенстен, Gravensteen) - один з двох замків в історичному центрі Гента. Гравенстен був побудований в 1180 році і є єдиним середньовічним замком у Фландрії, оборонна система якого збереглася практично недоторканої дотепер. Протягом декількох століть замок використовувався графами Фландрії в якості резиденції. Пізніше Гравенстен також служив монетним двором, місцем проведення судових засідань, в'язницею і текстильною фабрикою. 

Перша оборонна споруда на місці замка була побудовано при графі Бодуені I Залізній Руці в IX столітті, і призначалася для відбиття набігів вікінгів.На початку X століття граф Арнульф I наказав повністю перебудувати фортецю. Усі споруди тоді були дерев'яними і розташовувалися навколо великого будинку, побудованого на укріпленому узвишші.

У середині XII століття за правління графа Роберта I Фризського фортеця була в черговий раз ґрунтовно перебудована. На місці дерев'яного будинку в центрі з'явилася триповерхова кам'яна вежа (33 на 18,8 м) із трьома парадними залами, монументальними кам'яними сходами, печами і виральнями, що вважалося ознакою розкоші. Пізніше фортецю знову перебудували, але вона постраждала від серйозної пожежі в 1176 році. 

Гравенстейн у тому виді, у якому його можна бачити зараз, був побудований графом Філіппом Ельзазським у 1180 році. Тоді був розширений головний зал, сам замок оточили стіною з 24 башточками й викопали навколо неї рів. У ті неспокійні для Гента часи величний Гравенстен символізував могутність графів Фландрії і служив свого роду противагою високим будинкам знаті, які були розташовані на іншому березі річки Лейе

В XIV столітті Гравенстейн перестав виконувати функцію резиденції, тому що, на думку графа, що правив тоді, Людовика II Мальського, був недостатньо комфортним. Проте, замок зберіг свою адміністративну функцію в графстві Фландрія. З 1353 року замок використовувався в якості Гентського монетного двору. З 1407 року в замку розміщався верховний суд графства, Рада Фландрії, а також в'язниця. Рада Фландрії займала замок аж до 1778 року, коли Гравенстейн стали розпродавати всім бажаючим. У підсумку з 1807 року головну вежу замка стали використовувати в якості текстильної фабрики. В інших будівлях жили робочі фабрики зі своїми родинами. У результаті замок прийшов в обтяжуючий стан. 

Наприкінці XIX століття значення замка Гравенстейн для міста було переглянуто, і місцева знать і міська рада поступово викупили його із приватних рук. Реставраційні роботи під керівництвом архітектора Йозефа де Валу почалися в 1894 році. Де Валу повернув замку вид часів Філіппа Ельзазського, хоча деякі деталі, як, наприклад, плоскі дахи і вікна східного крила будинку, не були типові для середньовічних будівель. 

Незважаючи на те, що в XX столітті Гравенстейн став однієї із самих часто відвідуваних визначний пам'яток Гента, підтримці замка в належному стані приділялося мало уваги. До того ж, у порівнянні з іншими великими резиденціями середньовічних правителів Північної Європи, Гравенстейн був найменш вивчений і відомий. Усе це привело до того, що замок знову занепав.

Тільки в 1980 році, коли Гравенстейн відзначав своє 800-річчя, замок був по-новому оцінений. Уважно вивчивши стан замка, фахівці розробили багатофазну програму реставрації і зміцнення замкових споруд, яка була успішно виконана. 

Попередня стаття
Гент
Наступна стаття
Гент-2014

Коментарі

Цікавий замок, але споруди тевтонців більше сподобались.
З тевтонцями взагалі нема що рівняти. Краще на них ніхто не будував.