Шарлеруа

Наступна стаття
Льєж

Ніколи б в житті в це жахливе місто я б не поїхав, якби не аеропорт, в який пробувають всі рейси бюджетних авіаліній. Доля розпорядилася так, що після Брюсселя залишок нашого часу (а це – 12 годин) до відльоту ми присвятили цьому «бельгійському» в лапках місту. Шарлеруа – місто негрів і сталеварів. Місто-побратим Шарлеруа в Україні – Донецьк. І цим все сказано.

Перевантаженим переважно чорношкірими пасажирами поїздом без кондиціонера ми поїхали з Брюсселя на південь країни у місто Шарлеруа, звідки мали наступного дня з ранку летіти до Кракова. Відсталість франкомовної Валлонії добре проглядаються з вікна поїзда: бідні села, купи сміття, загальна неохайність. Найавантюрнішою моєю забаганкою було вечірнє гуляння по Шарлеруа. Ще Андрій з Антверпена попереджав нас: Шарлеруа користується поганою славою, не гуляйте там по вечорах!

Ми так і "послухалися". До останнього автобуса в аеропорт залишалося ще дві години і ми пішли досліджувати Шарлеруа. Все стало ясно вже після 5 хвилин прогулянки: побиті стекла у вітринах і в звичайних житлових будинках, решітки на вітринах, багато сміття, я майже повна відсутність людей на вулицях (на виключенням бомжів). Ті, що попадалися, мали дуже антисоціальну зовнішність, кучкувалися групками, які ми обережно обходили. Відсоток негрів зашкалює: білу людину тут зустріти важко. Борони Боже Україну від такого "Євросоюзу"!

Тим не менш ми знайшли в собі сили дійти до центру міста.

В центрі міста купа розбитих вітрин:

Щоб вітрини не били, їх на вечір і ніч закривають залізними сітками.

Навіть в кам’яницях в самому центрі міста – розбиті вікна.

Центральна площа короля Шарля виявилася звичайним колом, від якого розходяться 8 вулиць. На площі - ні душі. Час від часу проїжджають машини з пасажирами неєвропейської зовнішності. Тут же, на площі, розташовані головні визначні пам'ятки міста – ратуша з беффруа і церква, стан якої важко назвати ідеальним. Ратуша і беффруа на задньому плані:

Беффруа:

Церква:

Будинок пошти, напевно, найцікавіша споруда Шарлеруа:

Є також декілька модернових кам'яниць та вілл в околицях площі.

Ще один храм міста:

Попереду на нас чекала безсонна ніч в аеропорту, оскільки наш літак вилітав у 7.55. Спочатку ми забронювали номер в одному з готелів поблизу аеропорту, але потім задавила жаба платити 65 євро за якійсь черговий гадюшник, і ми відмінили бронювання, вирішив витратити гроші на інші корисні і цікаві речі. Слід віддати належне Шарлеруа: на відміну від інших міст Бельгії супермаркети тут не лише працюють у вихідні, але й відкриті допізна. Щоб не було сумно ночувати в аеропорту, ми взяли бельгійського пива і їжу. І, правда, ніч пролетіла швидко і непомітно.

Відлітаємо:

Наступна стаття
Льєж

Коментарі

яке гарне містечко :)))
розумію націоналістів Фландрії з.і. шо за аватарка? поставив би вже Міколу Янича - якраз було норм до посту до міста-побратима :)
Правда, що гарне! Тому й планую ще раз побувати :) А націоналістів - фтопку. Їшь які: ділять людей за кольором шкіри і походженням! Всі люди рівні: як в Брюгге, так і в Шарлеруа! Так само, як і міста :))) А щодо аватарки, то подивись мій попередній пост (точніше, попередній до попереднього) :)
... як в Брюгге, так і в Шарлеруа, так і в Бібрці з Крижополем :))) не бачу аватарки (то треба рити френдстрічку) Але возмущєнію моєму немає меж. Куди з аватарки за замовчуванням подівся той добряк в чалмі Джихад Джаббаров? Що ми бачимо замість неї, якусь беффруу?
Так - всі люди - браття! :) Про те, що послужило поштовхом до аватарки: http://andy-babubudu.livejournal.com/295725.html
я бачив, єслі шо
я думав, у тебе до того посту якась інша аватарка
Ось воно справжнє обличчя Євросоюзу! :)
Насправді, так воно і є.
шкода, що Симоненко не був в Шарлєруа, інакше це би обов'язково було на білбордах комуняк :)
Ото він прошляпив :)
та капєц, бачив би наш елєкторат справжню Європу, тільки за комуністів би і голосували :)))
Невчасно Енді запис про Шарлеруа зробив. Це неприпустима помилка перед виборами :)
а чи немає тут руки Москви? ;)))
От чого не знаю, того не знаю :)
нє, ну ти ж погодься, все то дуже підозріло. Знали ж, що туди потикатися увечері не можна, попереджали їх, що там небезпечно, і всеодно пішли. Просто заради цікавості? Сумніваюся :)))
щось тут не чисто :)
Це є добре, що я не знав, що в Шарлеруа є аж 5 замків! :) Якби знав, то ніякі б негри і вітрини не злякали :)
Руки Москви нема. Є чорний член Демократичної республіки Конго :)
Дякуйте, що про Париж не написав. Тут друг тільки що повернувся. Каже, що за весь час, коли їхали автобусом через все місто, жодного білого не зустріли :)
певно не по тих районах їздив :)
По всіх проїхався, від околиць до центру
А шо тебе смущає: ти сумніваєшся, що в Парижі більше 80 % чорнозадих?
сумніваюсь, що "коли їхали автобусом через все місто, жодного білого не зустріли"
А я вірю. Сам бачив репортаж з паризького метро. Там жодного білого не було.
Я йому підкажу. Але вже після виборів, на сесії парляменту :)
Не думаєш про майбутнє, це ж не останні вибори в житті :)
я не про майбутнє думаю, я про ЛЮДЕЙ думаю :)
і як це корелюється з попереднім коментарем? :)
А в чому ти там бачиш протиріччя? :)
наприклад, в співпраці з комуністами :)
Це не співпраця з комуністами. Просто я, як і вони, не є палким фанатом Євросоюзу.
Так і до коаліції з ними недалеко :)
Різне в житті може бути. Я вже декілька років виношую ідею створення націонал-комуністичної партії :)
От де собака зарита! :)
Народу на знімках так небагато, що здається - якесь місто-привид. Хоча архітектура загалом цікава!
Народу на вулицях майже немає, що з'являтися на вулиці в Шарлеруа після 20.00 вечора рівноцінно самогубству. Це тільки ми такі сміливі були, бо спочатку не відчували небезпеки. Місто-привід, до речі, третє за чисельністю населення місто Бельгії :)
Мда, здиха старенька Європа.
Я теж не хочу шоб Україна вступала до ЄС, поки він не зреформується. Тут така бюрократія, шо для нашого совкового мислення це вода на млин. :(
В правильний бік вона, на жаль, вже ніколи не зреформується...
Та Ви шо? Мені ж тут жити. І якщо ЄС не піде по розум до голови, то розпадеться, як наш ссср. Батьки засновники ЄС перевертаються в гробах, як дивляться до чого товаріщі-соціалісти довели їх дітище.
Добре, шо ше зірочок з прапора не повикидали. Ці пришелепкуваті чиновники мабуть і не знають, шо то зірки, з корони Діви Марії, з опису в Апокаліпсісу.
так сказать-от де у Європи ж..па))
Там половину тіла, то попа :)
пардон,я вразився по-простому...вони поймуть))
пардон,я вразився по-простому...вони поймуть))
Там половину тіла, то попа :)
так сказать-от де у Європи ж..па))