Mewe (Gniew), ч.1: Тевтонський замок

Попередня стаття
Stuhm (Штум)
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Замок в Гнєві - ще одна готична Тевтонська твердиня на Помор'ї. Місто розташоване в 65 кілометрах на південь від Гданська. Добиратися сюди і назад не так і просто. На протилежному боці Вісли - Квідзин (Марієнвердер), але мосту немає. В Гнєві є залізниця, але поїзди не ходять... Залишаються лише небагаточислені міжміські автобуси, які, враховуючи корки в Прушчі-Гданському і заїзд у райцентр Тчєв, їдуть до Гнєва майже дві години. Але якщо ви перебуваєте в Гданську і маєте півдня, то обов'язково з'їздите до Гнєва: і замок, і саме місто, того варті. І те, що мініатюрному Гнєву буде присвячено аж дві частини моєї розповіді - зайве тому підтвердження.

Тевтонський замок у Меве (Гнєві) побудований наприкінці ХІІІ століття. Він є чотирикутним в плані, і у першій половині XIV був найпотужнішою фортецею хрестоносців на лівому березі Вісли. В той час він, між іншим, був резиденцією Великого магістра Тевтонського ордену.

Панорама Гнєва: 

Під час Великої війни Польщі з Тевтонським орденом у 1409 - 1411 роках замок заняли польські рицарі під командуванням каштеляна Павла з Вшерадова, які протрималися в ньому два тижні. А на початку Тринадцятирічної поляків і тевтонців (1454 - 1466 роки) замок здобули рицарі, що належали до Прусського Союзу. Під час облоги замок частково згорів, а його комендантом став ставленик короля Казимира Ягелончика, рицар Ян з Яни. Однак, цього ж самого року хрестоносці знову повернули собі фортецю.

З липня 1463 році розпочалася облога замку поляками на чолі з Петром Дуніним, майбутнім старостою мальборкським. На допомогу осадженим вирушив загін хрестоносців, але він був розбитий в результаті виграної поляками Битві на розливі Вісли. Остаточно Меве (Гнєв) капітулював перед польськими королівськими військами1 січня 1464 року. На підставі Другого Торунського миру був включений до Жечі Посполитої і став місцеперебуванням королівських старост.

В середині XVII століття старостою Гнєва був майбутній польський король Ян Собєський, що народився в Олеському замку поблизу Львова. Він побудував на замковому подвір'ї для своєї дружини Марії Казимири палац Марисеньки, який у перебудованому вигляді зберігся до наших днів. Один його бік повернутий до замку, другий - до долини Вісли.

 

Після Першого поділу Польщі, коли Гнєв відійшов до Пруссії, замок багато разів змінював своє призначення. Так, у XVIII ст. його перебудували під зерносховище. Наступна перебудова відбулася у 1855-1859 роках, коли було розібрано велику чотирикутну східну башту замінено її завершення. Також було зруйновано гданисько, засипано рови і пробито нові віконні отвори. Замок серйозно постраждав від пожежі в 1921 році.

Відбудова пам'ятки розпочалася в 1968-1974 роках, а її спонсором були підприємство корабельних механізмів. Другий етап відбудови розпочався в 1992 р. за ініціативою адміністрації міста і гміни. Тепер на замковому подвір'ї відбуваються рицарські турніри, покази артистичного ковальства, влаштовуються дитячі табори і інші імпрези. Таким чином, сьогодні замок в Гнєві є одним з найважливіших центрів популяризації історії в Польщі.

В'їзна брама замку:

На замковому подвір'ї:

В замку і сьогодні вирує життя: тут є готель, ресторан і хостел: P7248862

Панорама долини Вісли з замкового пагорбу:

Вид з долини Вісли на замок:

 

Продовження: місто Гнєв

Попередня стаття
Stuhm (Штум)
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Коментарі

а мешканці там які - гнєвні, чи так собі? :)
Ся не стикав. Їх там майже нема на вулицях :)
від туристів ховаються?
Туристів також майже нема. Це ж типа наших Чорнокозинців :)
угу, схоже :)
Оце, я розумію, замок. Не те, що в Штумі.
Просто тут добудували башточки, коли відновлювали, а в Штумі - нєт :) От і вся різниця
В Штумі прохалявили :)
Швидше на якусь тюрму схоже,особливо з середини
В замках, як правило, традиційно якісь період були тюрми
Краса...
Так, вміють німці будувати, а поляки відновлювати :)
Дуже приємно. Ніколи там не був, тільки проїздом. Дуже цікаво спостерігати.
Дякую! Ну якщо проїздому буваєте, що що ж заважаю заїхати? :)
*радісно всміхається* Кастелян замку Гнєв щороку грає роль Великого Магістра при інсценізації Грюнвальдської битви :)
Re: *радісно всміхається* бачу, ти в тємє! :))
RE: Браво, ваша мысль очень хороша Подробнее...