БРЮГГЕ. Частина 2: Беффруа і площа Ринок

Попередня стаття
БРЮГГЕ. Частина 1: туристична
Наступна стаття
Вечірній і нічний Брюгге

Прогулявшись у минулій розповіді історичним центром Брюгге, сьогодні побуваємо в його серці – на площі Великий Ринок (Grotte Markt). Замість традиційної для західноєвропейських ринковий майданів ратуші, на Ринку в Брюгге розташований головний його символ – Беффруа. Не лякайтесь, ратуша в Брюгге також є, про неї я розповім у наступній частині. А сьогодні ми познайомимося з прабабусею ратуш – Беффруа, а також з багатьма іншими цікавими спорудами брюгського Ринку. 

Беффруа з’явилися в північно-західній Європі задовго до будівництва ратуш. Спочатку вони служили сторожовими вежами, де висів набатний дзвін. Така вежа була символом свободи міста. Поступово в приміщенні веж стали розміщати зал засідань міської ради, місце для зберігання скарбниці, документів, печатки, торгові приміщення. Тому що усередині веж для всього цього не вистачало місця, то в підніжжя беффруа стали пристроювати спеціальний будинок. У такий спосіб поступово беффруа перетворилися на ратуші.

Панорама площі: 

З давніх часів на цьому місці знаходився міський критий ринок, одне з головних місць у середньовічному Брюгге. В 1240 році він був розширений, і була зведена кам'яна вежа з дерев'яним шпилем. Вежа мала адміністративні функції – у ній зберігалися скарбниця й архів міської рахункової палати. В 1280 році верхня частина вежі згоріла, а разом з нею й архів, внаслідок чого був побудований окремий будинок міської ратуші на площі Бург, де зосередилося міське керування. Вежа ж була відновлено в кінці 13 століття. 

В 1483-1487 роках вежа разом з ринком були в черговий раз перебудовані. Її верхній чотирикутний ярус був замінений восьмикутним. Зверху був установлений дерев'яний шпиль із зображенням святого Михаїла, але в 1493 році у вежу вдарила блискавка, у результаті якої він згорів. Після реставрації зображення святого Михайла було замінено фігурою лева. У черговий раз беффруа горіла в 1741 році, і через десять років вона була відремонтована, а в 1822 році замість шпиля її вершина була оброблена в неоготичному стилі, і такою вона збереглася до сьогоднішнього дня.

Висота беффруа – 83 метра. Щоб піднятися до вершини, потрібно подолати 366 щаблів. Неозброєним оком важко помітити, але вежа злегка нахилена вліво (приблизно на 1 м), тому що її нижній рівень злегка просів.

На другому рівні беффруа перебуває карильйон з 47 дзвонів, який до 16 століття приводився в дію вручну. Різні мелодії дзвонів позначали відкриття й закриття міських воріт, початок і кінець робочого дня, а також були особливі дзвони на честь міських свят. Беффруа Брюгге (разом з іншими вежами Бельгії й Франції) входить у перелік об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. 

Внутрішній двір беффруа:

Східну частину площі займає неоготична будівля Провінційного Суду (The Provinciaal Hof, «Provincial Court»), який колись був місцем засідань Провінційної Ради Західної Фландрії. Будівля тягне на середньовічну, особливо в ансамблі з Беффруа та середньовічними кам’яницями. Насправді ж, цей неоготичний шедевр зведено у 1887 році. 

У середньовіччі ж на місці будівлі Провінційного Суду знаходилася Морська зала – крите приміщення, де розвантажували вантажі для зберігання і продажу.

До Провінційного Суду праворуч примикає будинок пошти, зведений з червоної цегли одночасно з будинком суду. 

Західну частину Великого Ринку займають колишні суконні ряди, де в давні часи виставляли на продаж фламандське сукно. 

Кам’яниці північної частини Ринку:

На Ринку розташований пам’ятник Яну Брейделю і Пітеру Конику – героям битви Золотих шпор у 1302 році, яка поклала кінець конфлікту між ремісниками і торгівцями Брюгге. З того часу почалося відродження міста, або період, відомий, як «Золотий вік Брюгге».

Беффруа в контексті середньовічної забудови Брюгге:

Попередня стаття
БРЮГГЕ. Частина 1: туристична
Наступна стаття
Вечірній і нічний Брюгге

Коментарі

Це Беффруа не може не вражати. Эзагроза, що вона може завалитись через сій нахил?
Так, беффруа - це найвражаюча з категорій містобудування, що доводилося бачити. Стосовно "завалитися", то якби вона стояла у нас, то давно б завалилася :)
ага, в нас в ті часи про беффруа і ратуші ще й не думали :)
Не зовсім так. По суті, ратуша в Кам'янець-Подільському - це беффруа :)
з таким успіхом багато ратуш до беффруа можна віднести :)
Нє-нє! Ти почитай її історію. Вона дуже давня, а вежа (тобто, беффруа) була раніше окремо від самої ратуші.
тому у нас і немає таких високих беффруа, всі давно вже попадали :)
На як нема!? А он в Снятині яку беффруїщу на ратушу начепили! :)
да, ще не все демократи розвалили :)
Вже і не розвалять, бо демократів більше до влади вже народ не пустить :)
ну, якщо так, то не розвалять, я покращать. Буде така вся скляна, і там продаватимуть снікерси :)
у мене є мрія поїхати в брюгге!)
Правильна мрія! :)
класне місто!
і Беффруа, зараза, красива. Тільки щось після перегляду "Відсидітися в Брюгге" вона у мене асоціюється з одним головних героїв, що шмякнувся з її верхівки...
Ну, мені простіше, бо я цього кіна й досі не бачив. Треба буде якось ся подивити :)
як ти це так, поїхав у Брюгге, не подивившись кіна. Так не можна. У нас всі про Брюгге знають тілько з того дурного кіна :)
А я навпаки про те дурне кіно дізнався, після того, як в Брюгге з'їздив :)
це неправильно. Треба кіно подивитися і знову їхати :)
Може краще про сирійську революцію подивитися? :)
правильно, вчіться ;)
Нема чому в них вчитися! :)
то навіщо дивитися ту фігню? :)
А шо, в кіні про Брюгге є чому вчитися? :)
ну звичайно!
Хоча би як не шмякнутися з Беффруи...