БРЮГГЕ. Частина 3: ратуша і площа Бург

Попередня стаття
БРЮГГЕ. Частина 2: Беффруа і площа Ринок
Наступна стаття
Вечірній і нічний Брюгге

З минулої розповіді ми вже знаємо, що таке беффруа, і чим вона відрізняється від ратуші, а також познайомилися з Беффруа в Брюгге – символом міста. Сьогодні дійшла черга і до ратуші (Stadhuis van Brugge) – пам’ятки готичної архітектури XV століття, яскравого прикладу забудови середньовічного фламандського міста. Ратуша розташована на площі Бург, яка наряду з сусідньою площею Великий Ринок вважається головним майданом Брюгге.

Ратуша в Брюгге

Маленька брукована площа Бург є епіцентром застиглої в камені величі колись найбагатшого торговельного міста. Тут усі спорудження не просто гарні, кожне з них – справжній шедевр архітектурної майстерності. У середньовіччя площа була політичним і релігійним центром Брюгге, а її назва в перекладі означає «фортеця». Тут дійсно колись стояло потужне укріплення, навколо якого й зародився Брюгге. Після того, як фортеця була зруйнована, на площі стали вирастати вишукані готичні будівлі, які, немов, змагаються один з одним у вишуканості і красі.

Із трьох сторін площа оточена ансамблем чудових будинків, із четвертої - розбитий парк. Площа оточена палацом Правосуддя з витонченим фасадом (класичний стиль), будинком Корпорації (бароко), будинком Записів (канцелярія, епоха Ренесанс), міської ратуші (Stadthuis, готичний стиль) і базилікою Св.Крові (романський і готичний стиль). 

Першою відомою будівлею, в якій проходили засідання міської ради Брюгге, була беффруа, яка згоріла в 1280 році. Після цього для міського управління використовувався будинок в'язниці. В 1376 році Людовик II Мальський, граф Фландрії, ухвалив рішення щодо зносу в'язниці й будівлі на її місці нової ратуші.

Ратуша в Брюгге, будівництво якої було завершено в 1421 році, є одним із найстаріших збережених громадських будинків історичної Фландрії. Її багатство й пишність дозволяють судити про важливе економічне й політичне значення середньовічного Брюгге. Створена в традиціях церковної готики, вона стала законодавицею моди у фламандській громадській архітектурі свого часу. За її зразком були споруджені інші знамениті ратуші, які все-таки не змогли затьмарити оригінал своєю пишнотою, - у Брюсселі, Генті, Левені. 

Двоповерховий будинок ратуші має прямокутну форму і строгі пропорції. Пишно прикрашений ліпний фасад розсічений високими віконними нішами й увінчаний зубчастим парапетом з вежами. За парапетом видно високий двосхилий дах з мансардними вікнами.

Особливу увагу привертають кам'яні статуї графів і графинь Фландрії. Це – копії позолочених історичних статуй, створення яких приписують Яну ван Ейку, які були знищені під час Французької революції, і відновлені лише в середині XX століття.

Інтер’єр ратуші:

Ратуша з тилу:

Зліва від ратуші розташована шикарна кам’яниця у ренесансному стилі. Це – колишня Канцелярія, або будинок Записів:

Прохід між ратушею та ренесансною кам’яницею, що веде на площу Бург:

Каплиця Святої Крові, або храм св. Василя – двоповерхова культова споруда, нижній поверх якої був вибудуваний в 1150 році, а верхній – у ХV столітті. За переказами, Дитріх Ельзаський у 1150 році привіз сюди декілька крапель крові Спасителя.

Нижній ярус храму – чудовий приклад романського архітектурного стилю. У наві, що розташована з правого боку, перебуває дерев'яне розфарбоване зображення Марії з дитятком, що датується приблизно 1300 роком. Верхній ярус каплиці був добудований у готичному стилі, що і визначило стиль всієї споруди. Під час Французької революції базиліка була зруйнована, а пізніше відновлена. Вхід у базиліку безкоштовний, але от за відвідування найбільшої визначний пам'ятки – Музею Святої Крові Христової - прийде заплатити.

Кам’яниці західної частини площі Бург:

Будинок Корпорації у бароковому стилі:

Попередня стаття
БРЮГГЕ. Частина 2: Беффруа і площа Ринок
Наступна стаття
Вечірній і нічний Брюгге

Коментарі

Цікава ратуша! Якщо ще мала цікавий шпиль, то по красі могла би перевершити беффруа :)
Особливість Фландрії в тому, що ратуші тут не мають шпилів. Бо для того є беффруа :)
шикарно!
Навіть в цілому чудовий неокласичний Палац Правосуддя (на панорамі зліва, я правильно зрозумів) - в такому сусідстві виглядає інопланетянином, як скажімо хайтеково-скляний ТРЦ серед історичної забудови якогось західноукраїнського міста :)
Та, бачиш, не було на них демократів, що все розвалити :)