Stuhm (Штум)

Попередня стаття
Marienwerder (Квідзин)
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Невеличке містечко Штум розташовано між Мальборком і Квідзином – містами з двома найграндіознішими замками Тевтонського ордену. Дістатися сюди, як і до Квідзина, можна симпатичним рельсовим автобусом, що ходить з Мальборка. В Штумі також є замок хрестоносців, але на такий вражаючий, як сусідні Марієнбург і Марієнвердер. Проте він має цікаву історію і встиг побувати резиденцією Великих магістрів ордену.

Місто Штум (пол. – Sztum, нім - Stuhm) розташований у центральній частині Повисля. У середньовіччя він стояв на островах із центром володіння Альем (Aliem), що входили до складу прусської Помазанні. У другій половині XIII століття в історії місцевості згадується ім'я Стумо, який був володарем прусського походження.

В 1236 році Штум перейшов в руки рицарів тевтонського ордена. До кінця тринадцятилітньої війни (1453 - 1466 рр.) штумський замок був місцеперебуванням війта (представник влади). Колишню оборонну дерев'яну фортецю із земляними валами на початку XIV століття перебудували з каменю й цегли. Прекрасно розташований і укріплений замок хрестоносців був плацдармом для військ, які відправлялися в походи на війну з Литвою. В 1377 році в штумському замку проживав ерцгерцог Альбрехт Габсбург (Albrecht Habsburg). За гостинність вдячний ерцгерцог подарував штумському війту свої родові кольори й побудував замкову вежу, з тих пор названу вежею Альбрехта.

Під час "Великої війни" поляків із хрестоносцями (1409 - 1411 рр.) Штум зайняли польські війська, що направлялися з-під Грюнвальда на Мальборк. Осадження столиці хрестоносців скінчилося поразкою. Поляки захищали штумський замок ще три тижні. Фортецю здали тільки за наказом польського короля Владислава Ягайла. З 1416 року після перебудови замок став літньою резиденцією Великого магістра ордена хрестоносців. У тому ж році поселення, розташоване на сусідньому острові, одержало міські права від Великого магістра Михаеля Кюхмайстера фон Штенберга.

В’їзна брама замку:

Під час тринадцятилітньої війни польські війська шість тижнів безуспішно осаджували штумський замок. Тільки 6 січня 1468 року гарнізон фортеці покинув. У той же день старостою став Сцибор Бажиньский, рід якого правил містом і замком до 1503 року. Штумом правили знамениті єпископиі родини: дядько Миколи Коперника Лукаш Ваченроде, відомий в історії Помор’я рід Цемув (1530 – 1636 рр.), а з 1724 до 1772 року – рід Белиньских.

Під час війн зі шведами в XVII столітті місто й замок значно постраждали. Причиною цього були не тільки воєнні дії, але й часті проходження військ. У штумському замку ховався сам Густав Адольф, який потерпів поразку в битві під Тчтяною. У Штумській Всі, неподалік від міста, 12 вересня 1635 року між Польщею й Швецією було укладене перемир'я.

Під час "шведського потопу" (1655 - 1660) місто дуже зубожіло. Як говорять, лихо не приходить одна. В 1683 році в Штуме була величезна пожежа, під час якого згоріла значна частина міста із прекрасною ратушею. Бургомістр Петро Могге подарував місту один з уцілілих кам'яних будинків. У ньому розташувалася міська влада, а також знайшли притулок євангелики, які раніше відправляли свої богослужіння в міській ратуші.

Незабаром Штум став адміністративним центром, а Штумський повят займав значну частину території Західної Пруссії (Westpreusse). Під час війни із французами в місті квартирували наполеонівські війська. Після поразки листопадового повстання в штумських в'язницях тримали інтернованих повстанців і співчуваючих ім. Після I світової війни на всій території Повисля був проведений плебісцит, на підставі якого Штум був приєднаний до Німеччини.

Зараз у південному крилі замка, відремонтованому за допомогою Фонду польсько-німецького співробітництва, перебуває Міжнародний центр обміну молоддю, що входив до складу Штумського центру культури. В іншій частині Замкового пагорба планується створення готельного, близько 100 місць, і конференційного центру.

З протилежного берега озера вид на замок не вражає. Напевно, сюди треба їхати, коли нема листочків на деревах:

В самому місті, крім замку, розташовано ще декілька цікавих пам’яток.

Парафіяльний костел святої Анни – головна домінанта Старого міста. Побудований після 13-літньої війни, нинішній вигляд він отримав на зламі 1900-1901 років. Інтер’єр витримано в неоготичному стилі з елементами бароко.

Будинок в’язниці був збудований в Штумі на початку ХХ століття. Після втрати сокальської колонії в кляшторі бернардинів, штумський карний заклад для мене став найгарнішим. (Перебуваючи на місці, трохи не подумав: «Як повезло тим, хто тут сидить» :) )

Типова забудова міста:

Забудова центра міста у Штумі:

Штумське озеро:

Ось такий рейковий автобус курсує між Мальборком і Квідзином через Штум:

Десь між Штумом і Квідзином:

 

Попередня стаття
Marienwerder (Квідзин)
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Коментарі

Скромненький як для Європи замок.
Таких скромних - тисячі, а виразно показових не так багато: лише сотні :)
Нам би того "не так багато" :)
В нас було, знищили все демократи :)
ох, вже ті демократи, всі біди через них :)
А шо, так і є насправді!:)
ну так, а хто ж ще може бути винним? :)
Ті, хто їх підтримує :)
от негідники!
та, мало лі хто:
"Чечетов называет нынешнее падение курса национальной валюты провокацией политических оппонентов власти", "Тигипко считает, что в падении гривны виноваты работники Lufthansa", "Азаров обвиняет в падении гривны продажных экспертов и СМИ", "В падении гривни обвинят население"...
це з однієї інет сторінки (без скрола) :)
От-от, це все наслідки від демократів. Так зарази все розпорошили, що навіть винного важко знайти :)
ти щось слабо орієнтуєшся ;) то в Рашці демократи у всьому винні
а у нас папєрєднікі
Позавчора замки розвалили, вчора гривню опустили - http://infoporn.org.ua/materials/news/VNEZAPNO_Chechetov_padinnya_grivni_-_tse_proiski_opozitsii_+DEMOTIVATORI/52623
Re: ти щось слабо орієнтуєшся ;) Правильно! Треба одну партію залишити, тоді і проблем таких не буде. Колись же було, що в нас лише одна партія була :)
Re: ти щось слабо орієнтуєшся ;) ну, і доляр був тоді стабільний, щось 60 коп., здається
і стаття була в кримінальному кодексі :)
Re: ти щось слабо орієнтуєшся ;) Правильно! Фєфіг шукати щось нове, коли старе достойно прикладу і подрожанія! :)
Re: ти щось слабо орієнтуєшся ;) 58 коп. :)
Добрый день! Нам очень понравились ваши снимки, и если вы сможете ими поделиться, мы будем вам крайне благодарны. Подробности в письме на личке.
Добрий день! Поділитися готовий, але в лічке листа не обнаружив :) Напишіть, будь ласка, ще
Здравствуйте! Повторю письмо, но его может закинуть спам. skyhorsegk@yandex.ua - моя почта - если сегодня в ЖЖ не пройдёт, отправьте, плз, мне сюда своё мыло.
а загалом якось вообщє бєдьнєнько :)
То ви просто ся зажрали після всяких буковин і закарпатть! :))
на Буковині, відверто, теж бєднєнько. крім окремих районів Чєрнауц і Фонтани Альби :)
Бідненько??? А ви в Боянах та Мамаївцях були???
в Мамаївцях були, так, як і всюди на Буковині (ну окрім згаданих вже Чернауців та Фонтани Альби)
то ви просто церкви виглядали, а на будинки не дивилися :)
і шо ж там за супєр-пупєр?
Заможні дуже будинки, цілі палаци. Мало таких доводилося бачити, як на Буковині.
новодєли шолі?
бачили, у нас при Дніпрі не гірші будують
Так, новодєли, але в буковино-молдавському стилі
нєобринковяну? :)))
RE: Очень не плохо написано, РЕАЛЬНО.... Подробнее...