Сопот

Попередня стаття
Пруссія: шляхами тевтонських рицарів і поморських князів
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Сопот, що розташований між Гданськом і Гдинею, є найвідомішим морським курортом Польщі. Взагалі-то моє відношення до всіляких курортів негативне. Там царюють жлобство, обдіралівка, попсовість, вулиці заповнені натовпами людей. Останнім таким "прикладом" був курорт Бланкенберге в Бельгії. Але Сопот став першим виключенням. Я не збирався сюди їхати взагалі. І лише, маючи вільні три години, я сів на міську електричку і поїхав до Сопота лише з однією ціллю - подивитися на море. Мовляв, як то так: був декілька днів на Помор'ї, а моря не бачив? Яке ж було моє здивування, що в Сопоті все не так, як я собі уявляв: відпочиваючих дійсно багато, але ж все виглядає якось непопсово, ціни ніхто не ломить, і головне - Сопот цікаве місто у плані архітектури. Тут є розумне поєднання старого і нового. Курортна архітектура просто шедевральна, а нова забудова зовсім не псує загального відчуття від міста. 

За радянських часів був відомий як місце проведення щорічного фестивалю пісні, куди з'їжджалися виконавці соціалістичних країн. Вже у XVI столітті заможні Гданські міщани почали будувати тут, на березі Балтики, свої літні резиденції. Однак, справжній розвиток Сопоту почався після прибуття туди у 1808 році Жана Жоржа Аффне, який заснував тут курорт.

Мальовничі будівлі Бальнеологічної та Ревматологічної лікарень у Сопоті збудовані у 1903 - 04 роках за проектом Пауля Пухмюллера. У 48 купальних кабінах курортники, що проходили тут курс лікування, приймали лікувальні ванни у солоній воді, температуру якої визначав лікар. 

Портал Бальнеологічної лікарні:

Ревматологічна лікарня:

Лазенки Полудньове (Південні купальні) збудовані у 1907 році за проектом того ж Пауля Пухмюллера. В дерев'яному будинку із характерним дахом із заломами розміщувалися гардероб і ресторан.

Візитною карткою Сопота є великий мол. Ця найдовша в Європі споруда подібного типу заглиблюється в море на відстань в 516 метрів. Уздовж молу розміщена і найдовша в Європі лава. Мол був збудований у 1928 році, але вже у 1827 році тут існував маленький поміст, зведений доктором Аффне.

Пляж у Сопоті:

 

На горизонті - Гданські верфі і морський порт у Гданську

В кінці молу:

Панорама міста з молу:

Старе піратське судно біля молу:

Сопотська маріна:

Відкрите море:

За скелею - Гдиня:

У самого пляжу розташована величезна будівля у стилі вильгельмського бароко. Це - збудований у 1924 - 27 роках Гранд-готель, який добре видно з молу:

На колишньому Ринковому майдані височіє неоготичний костел св. Георгія, збудований у 1899 - 1901 роках: 

Від Ринкової площі до набережної провадить головна пішохідна вулиця Сопота - Героїв Монте-Кассіно, де розташовано багато цікавих будинків у модерновому та еклектичному стилі.

Найвідоміша будівля на вулиці Героїв Монте-Кассіно - так званий "Кривий будинок", зведений у 2004 році за проектом архітекторів Шотінскіх і Залевського. Архітекторів на цей проект надихнули малюнки художників Яна Марціна Шанцера і Пера Оскара Дальберга. 

Найгарніші особняки і будинки відпочинку будувалися у Сопоті у першій половині ХІХ століття: 

Ще один храм курортного містечка:

Попередня стаття
Пруссія: шляхами тевтонських рицарів і поморських князів
Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Коментарі

дякую. погодка - люкс
Прошу!
Всі інші дні був таких холод, що навіть у светрі було зимно...
ага, приємне містечко
пожований будинок сподобався :)))
Як для курорту - то Сопот - те що надо! :)
Кривий будинок - це щось!
Ще є отаке:
Поляки - творчі люди, виявляється:)
Так, особливо пруси :)