Гданськ: Маріацька базиліка + панорами міста

Попередня стаття
Гданськ: острів шпіхлерів (Wyspa Spichrzów)
Наступна стаття
Гданськ: три ратуші міста

Ця частина прогулянки Головним Містом Гданська присвячена собору Пресвятої Діви Марії - одному з наймасивніших храмів світу. Маріацький костел, найбільшу споруду Головного Міста, будували у 1343 - 1502 роках в готичному стилі. Він був найбільшим у середньовічній Європі храмом, спорудженим з цегли. Костел має три нави, трансепт і цілу плеяду каплиць.

Монументальний інтер'єр Маріацького костелу вражає своєю пишністю. На площі близько 5000 кв. метрів може поміститися 25000 віруючих. Довжина будівлі - 105 м, ширина - 66 м. А з 82-метрової дзвіниці можна побачити вражаючу панораму міста.


З 1529 року і аж до Другої світової війни храмом користувалися євангелісти, доповнюючи готичний декор інтер'єру витворами в стилі маньєризму і бароко. У той час це була найбільша лютеранська церква світу.

Вид на костел з острова Шпихлерів:

Пізньоготичний портал прикрашає південний фасад будівлі Ради.

Зовнішній годинник на північному фасаді костелу:

Сонячний годинник на південному фасаді:

Входимо до середини:

Головний вівтар збудований у 1511 - 16 років в майстерні майстра Михаїла з Аугсбурга.

Бароковий амвон 1617 року перенесений з костелу св. Яна.

Епітафії:

Фронтальний бік органу в стилі бароко створив Петер Брингеманн у 1625 - 29 роках.

Придивіться до деталей!

Поруч із каплицею св. Хреста знаходиться астрономічний годинник 13 метрів заввишки, виконаний у 1464 - 70 роках в майстерні торунського годинкаря Ханса Дюрингера. Коли годинник пробиває 12-ту годину, з'являється процесія фігур: Адамі і Єви, Апостолів, Трьох волхвів і Смерті.

Придивіться, яка точність деталей!

Поруч із собором у 1678 - 81 роках на кошти короля Яна ІІІ Собєського спорудили Королівську барочну каплицю. Проект Тильмана з Гамерен реалізував гданський зодчий Бартель Раніш. Передній фасад прикрасив кам'яною декорацією Андреас Шлюгер молодший.

Герб Яна ІІІ Собєського на фасаді каплиці:

Вид на собор з вікна квартири, в якій ми зупинялися:

Вулиця Маріацька, що веде до собору:

На галерею 82-метрової дзвіниці із плоским дахом ведуть 400 сходинок.

Звідси відкривається чудова панорама Гданська і околиць.

Ратуша:

Південна частина міста:

Південний схід:

Długi Targ і острів Шпіхлерів:

Східні околиці міста. Вдалині можна побачити море:

Журав:

Північний схід, костел св. Яна:

Північна частина: Старе місто і верфі:

Вантажний порт Гданська:

Вокзал і фортеця "Гродисько" за ним:

Північні околиці і Гдиня вдалині:

Арсенал:

Західна частина і вежа Катівні:

Нова ратуша:

Центральні квартали Головного Міста:

 

Попередня стаття
Гданськ: острів шпіхлерів (Wyspa Spichrzów)
Наступна стаття
Гданськ: три ратуші міста

Коментарі

Гданськ неймовірно красивий
Що правда - то правда!
Ех! Готика...
Та в нас у Львові теж тієї готики повно! :)
Та де там повно. Ну, і такої і близько нема.
зате є інша
"яка країна, така й готика" :)
у нас свої "фішки" є :)
так, в нас справді не не гірші речі
при чому деякі унікальні, і більше ніде нічого схожого нема.
Так, от навіть взяти той костел в Дорофіївці :)
Краще вже церкву в Скориках брати :)
Гарно - з великим задоволенням подивився.
Мене як приладобудівника вразили годинники - маю слабість до механізмів ;)
Той годинник, що всередині - то взагалі щось неймовірне і нереальне! :)
так, вид згори причудовий. Ратуша значно нижча, виявляється
Нічого, наступного візиту я таки туди залізу :)
Так, базиліка значно вища!
Мабуть, наступного разу разом і поїдемо :)
домовилися!
Бери мене своїм радником ;) Ну щоби шенгенський мультик мені пробити :)
Хоча я радити і так люблю ;))))
Поговоримо про це (про радника), але після виборів :)
е ні, всі ви політики обіцяєте до виборів
то й дійте до виборів :)))
Я не політик, я - чиновник! :)
Щиро дякую! Цілком випадково натрапив на цю сторінку, шукаючи інфу про Святополка Великого, пям"ятник якому вчора бачив у сквері між Головним та Старим Містами. Дуже цікаві розповіді та гарні фотографії. Цього року буде продовження?
Я вже другий місяць живу в Гданську і, залежно від погоди, ділю мої вихідні між історичними пям"ятками та морем. Бачив багато, але не так детально і тому ці розповіді дуже допомагають звернути увагу на пропущене.
Re: Щиро дякую! Дякую!
Я бачив більше 100 міст в Європі, але можу стверджувати, що красивіше Гданська і околиць нічого немає. Так що Вам дуже повезло, що Ви живете в такому місті!
На жаль, найближчим часом продовження не буде, бо я і так все докладно описав у 25 частинах, що бачив. Безумовно, ще раз хочеться повернутися у Поморря, але не знаю, коли це буде можливо. Бо світ великий, і хочеться побачити максимально все.
Re: Щиро дякую! Дякую за швидку відповідь. Я побачив лише 10 частин, тому був трохи розчарований. В Живому Журналі буваю рідко, тому видко щось пропустив.
А, взагалі-то, я живу в Мадриді. Просто, останніх 8 років будую тунелі по всій Іспанії, а зараз з іспанською фірмою працюю тут, у Польщі. Тунель пройде під Мертвою Віслою в напрямку стадіону і завершить з"язок аеропорту з портом.
Мені теж подобається подорожувати і крім поїздок, з"язаних зі специфікою роботи (Куенка, Валенсія, Барселона та Хункера- французький кордон), часто робимо з дружиною туристичні вояжі. Цього року були в березні в Малаці та в травні в Гранаді.
Так що, запрошую в Іспанію. Там теж є на що подивитись.
Re: Щиро дякую! Та і з роботою Вам, здається, також повезло :)
Дякую за запрошення! Колись в Іспанію приїдемо, але точно ні в цьому році.
А щодо інших звітів, то в мене на головній сторінці ЖЖ є посилання на всі звіті по Поморрю.
Re: Щиро дякую! Це скоріше Іспанії та Польщі повезло. Жарт. А якщо серьозно, то чомусь коли йдеться про заробітчан, то в Україні чомусь зразу думають, що вони виконують малопривабливу для корінних жителів роботу і забувають, що виїхали люди, в більшості, працьовиті та з вищою освітою. Я, наприклад, 11 років пропрацював у відділі КВП і А, тож і тут працюю електриком на тунельній машині. Ще один мій земляк з Тернополя- бригадир бетонярів, а керує, точніше, координує всією будовою киянин.
Re: Щиро дякую! Так, це серйозна проблема для України, передусім в тій частині, яка стосуються відтоку мозків в України. Я б, наприклад, ніколи не зміг би кудись поїхати з України, хоча живу тут постійно в різних містах. Мені здається, що набагато цікавіше їздити в вропу в гості, ніж постійно жити там.
Re: Щиро дякую! А Ви таки колись спробуйте. Бо , на мою думку, пожити якийсь час в іншій країні те саме, що почати дивитись на світ двома очима- з!являється відчуття об"єму. Я, наприклад, завжди замишусь українцем і , зокрема, галичанином, але не забувайте, що Галичина також "мандрувала, і в Литву, і В Польщу, в Австор- Угорщину і СРСР.
Re: Щиро дякую! Для мене, як мешканця Сходу, міграції, притаманні Галичині, сприймаються по іншому )) Тому й ставлення до усяких міграцій інше. Не можу і не хочу. Колись я мріяв жити у Львові, бо ідеалізував його для себе. Думав, переїду, і буду кожні вихідні мандрувати по Галичині, дивитися замки та все інше. Переїхав, але щасливим себе не відчув. І по замкам не так багато їздив. В решті решт повернувся на велику Україну, і тут мені комфортніше. А до Галичини їжджу, як на свято, так само, як і до Європи ))))
Re: Щиро дякую! Щасливих доріг!
Re: Щиро дякую! Дякую!!! :-)
Зразу подумав: як це найбільший у середньовічній Європі? А як же Британія? Солсбері із собором 123-метрової висоти і 140-метрової довжини, Йорк із собором 158 метрів у довжину, а Вінчестерський собор, який має у довжину 169 метрів - просто в голові не вкладається... Ну іще з десяток велетенських готичних споруд... Але потім вичитав що всі вони зводились із каменю. Тому сперечатись не буду)
Цей - найбільш ий за об'ємом )