Пруссія: шляхами тевтонських рицарів і поморських князів

Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Вітаю, друзі! Днями повернувся з подорожі, яка, без перебільшення, була найкращою за останні роки. І не тому, що вона була найбільш довгоочікуваною і дуже насиченою, а тому що місця, які я відвідав, є дійсно найкращим, що я бачив у житті. Брюгге, Гент, Венеція, Відень, Будапешт - ви, безумовно, прекрасні і неповторні. Але до Гданська вам усім далеко! Данциг-Гданськ - справді найкрасивіше місто з тих, які мені доводилося бачити (а бачив я багато).

Так само і замок Марієнбург (Мальборк) - найграндіозніша готична споруда світу, дивлячись на яку втрачаєш відчуття реальності і не віриш своїм очам, що таке диво є на світі!

До подорожі Помор'ям я готувався більш ніж півтора роки. І тільки з четвертої спроби вдалося туди вибратися. Сьогодні покажу вам найяскравіші моменти поїздки, найкращі місця, поділюсь особистими враженнями та зупинюсь суто на практичних деталях. Рано з ранку у п'ятницю виїхав автобусом зі Львова до Любліна. Дуже зручний спосіб добирання до Польщі, на відміну від нелюдських моральних випробувань на пішому переході "Шегині-Медика". Автобусом перетинати кордон дуже зручно: забрали паспорти, задали декілька питань, проштампували і поїхали далі. За 5 з половиною годин автобус довозить до люблінського автовокзалу, що розташований прямо напроти замку.

 

1. ЛЮБЛІН

Центр воєводства, через який я раніше проїжджав лише проїздом. Люблін, безумовно, дуже симпатичний (хоча, хіба в Польщі є несимпатичні міста?). Єдине що - місто дуже обшарпане і місцями нагадує наші українські містечка з багатою історичною спадщиною, але які не можуть довести до ладу. Дужа симпатична, хоча і мініатюрна, площа Ринок. Хоч стара ратуша і не являє собою якогось архітектурного шедевру, але старі кам'яниці на площі - набагато гарніші ніж в Кракові чи Перемишлі.

Замок у Любліні також шедевральністю не відрізняється. Те, що звуть "замком", насправді, достатньо пізня споруда початку ХІХ століття. Від середньовічного замку ж залишилася башта-донжон XIII ст. та готична каплиця Святої Трійці XIV ст.

Саме в замковій каплиці і знаходиться найцікавіше - безцінні розписи у русько-візантійському стилі, що походять з 1418 року: 

 

2. ПУЛАВИ

З Любліна до Пулав - 50 хвилин їзди електричкою. В Пулавах розташований величезний палацово-парковим ансамбль у класицистичному стилі, що належав Чарторийським. Масштаби головного палацу вражають, а ось архітектурна цінність - на любителя.

Комплекс включає в себе великий і малий палац, великий парк у англійському стилі із костелом, багатьма павільйонами у різних стилях, брамами, гротами та іншими елементами паркової архітектури.

Білки тут справжні, не сірі, як в нас:

У вечорі треба було рухатися у бік Пруссії. Щоб мінімізувати витрати на пересування Польщею, я купив собі "Bilet Podróżnika" - проїзний, що коштує 69 злотих і дозволяє необмежено пересуватися пасажирськими поїздами з п'ятниці вечора до понеділка ранку. Єдиний поїзд, що зв'язує Люблінське воєводство з Помор'ям, сполученням Люблін-Колобжег, йде цілу ніч, і набивається людьми так, як тролейбуси у Дніпропетровську в годину пік на початку 90-х. Я б міг і далі продовжувати тему негативу польських залізниць, але присвячу їй окрему розповідь. Зі страшними муками, не зімкнувши ні на хвилину очей, о 6 ранку я вийшов у Гдині. Щоправда, я мав їхати до Слупська, який розташований далі у напрямку Щецина, але нелюдські умови в поїзді та його безсистемні стояння посеред поля і запізнення вивели мене з колії і заставили покинути його, так і не досягнувши цілі.

 

3. ДАНЦИГ-ГДАНСЬК

Вийшовши в Гдині, першою ж міською електричкою я поїхав у зворотному напрямку - до Гданська. Перші ж секунди созірцання міста змусили в мить забути про всі негаразди нічної поїздки. Найкрасивіше місто світу зустрічає найгарнішим у світі вокзалом:

Вокзал, власне, і знаходиться прямо у старому місті. Від нього до головних цікавинок Данцига - всього п'ять хвилин пішки. Вхід у "Глувне мьасто" відкриває брама Вижинна і колишня в'язниця:

Від Золотої брами починається головна вулиця "Глувного мьаста" - Длуга, що веде до ратуші "Головного міста" і забудована шикарними кам'яницями гданських патриціїв. 

Гданськ - єдине місто Європи, що має відразу три (!) ратуші. Сьогодні покажу лише одну - "Ратушу Головного міста", а в наступних розповідях - і інші дві.

Поруч з ратушею - символ Гданська, фонтан "Нептун":

Від ратуші до берега річки Мотлава веде головний майдан міста - Длугі Тарг, який закінчується Зеленою брамою

Найзнаменитіші кам'яниці Длугого Таргу - "дім Артуса" та "Золота кам'яниця": 

Характерна особливість старих будинків Гданська - це їх оформлення незвичайними вхідними порталами із скульптурами та водостоками-гаргуліями: 

Я поселився в хостелі Riverside в самому центрі Глувнего Мьяста на березі Мотлави. 40 злотих (90 грн.) за добу із сніданком і вікном на набережну Мотлави - що ще треба для повного щастя? От такий вид відкривався з мого вікна. Це - острів шпіхлерів (зерносховищ):

Сто метрів від місця мого проживання - головне туристичне місто Гданська - пішохідний міст через Мотлаву, з якого відкривається класичний вид на Длуге Побжеже (Довгу Набережну) та журав:

Журав - головний символ Гданська. Це - портовий кран, що був збудований у середині XV століття:

Гданська маріна:

В центрі Головного Міста знаходиться готичний Маріацький костел XІV століття - найбільша в Європі споруда з цегли: 

До костелу від набережної провадить вулиця Маріацька - також одна з візитівок Данцига: 

Вночі Данциг не менш привабливий, ніж вдень:

На цьому поки поставимо на Гданську крапку. Я оглядав його три дні і все одно все подивитися не встиг. Гданську присвячена окрема розповідь з 10(!) частин.

 

4. ОЛІВА

Оліва є північно-західним передмістям Гданська. Тут розташований Оливський парк, створений на базі резиденції цистеріанських єпископів, комплекс якої добре зберігся до наших днів.

До комплексу резиденції входить Оливський катедральний костел, який вважається найдовшим у Польщі:

 

5. СЛУПСЬК

А в вечорі все ж таки був Слупськ (нім. - Штолп, пол. - Слупськ), в який я не попав зранку. Це - типово поморське місто із замком поморських князів, ратушею, готичними храмами та залишками міських укріплень.

Ратуша в Слупську:

Замок поморських князів у Слупську не відрізняється вишуканістю. Віз замкового комплексу залишилися власне замкова споруда (яка давно вже втратила всі оборонні атрибути), башта, костел, млин і шпіхлер.

Старий Ринок, розташований окремо від ратуші:

Наступний день був повністю присвячений огляду замків Тевтонського ордену.

 

6. МАРІЄНВЕРДЕР (КВІДЗИН)

Огляд замків хрестоносців я почав з найбільш віддаленого з них. В Квідзин з Гданська можна дістатися трохи більше ніж на дві години з пересадкою в Мальборку. Замок Орденсбург у Марієнвердері (пол. - Квідзин) був споруджений у 1232 році рицарями Тевтонського ордену, а майже до кінця XVI століття служив резиденцією помезанських єпископів.

Складова частина замку - собор Св. Іоанна (середина XIV ст.), в якому поховані єпископи Помезанії та троє Великих магістрів Тевтонського ордену. 

 

7. ШТУМ

Замок хрестоносців у Штумі, що між Марієнвердером і Марієнбургом, виявився зовсім не фотогенічним. Хоча має давню цікаву історію, і навіть певний час був резиденцією Великих магістрів:

Зате діюча місцева в'язниця - напевно, найкрасивіший карний заклад в Європі (після того, як згорів кляштор-тюрма в Сокалі): 

 

8. МАРІЄНБУРГ (МАЛЬБОРК)

Марієнбург був апофеозом подорожі. Найбільший середньовічний готичний цегельний замок у світі, один з еталонів цегельної готики, пам'ятник Всесвітньої спадщини людства, який з 1309 по 1456 роки служив резиденцією Великого магістра Тевтонського ордена.

Замок в Мальборку - це те, що ніколи не опишеш словами і фотографіями. Мусите хоч раз в житті відкласти все, подолати всі перешкоди, але побачити його! 

Крім замку, в Мальборку ще багато всього цікавого - неоготичний вокзал, готична ратуша, катедра з дерев'яною дзвіницею, залишки оборонних споруд.

Ратуша в Мальборку:

 

9. МЕВЕ (ГНЄВ)

Наступного дня з ранку продовжив огляд Тевтонських замків. До замку в Гньєвє (нім. - Mewe) дістатися важче, ніж до інших замків хрестоносців у Помор'ї. Залізниця тут є, але поїзда не ходять. На протилежному березі - Квідзин, але моста через Віслу немає. Доводиться добиратися автобусам через Тчєв, які, до речі, не так часто і їздять. Панорама Гнєва:

Замок в Меве (Гньєві) був один з найважливіших твердинь Тевтонського ордену. Зведена на межі XІІІ і XІ століть вона була базою тевтонських командорів, а в польські часи там проживали старости. Сьогодні в замку - музей, готель, хостел і ресторан:

В Гнєві є чудова готична катедра з багатим інтер'єром, збереглося багато історичної забудови. Центральну ринкову площу, яка тут називається Грюнвальдською, прикрашає скромна готична ратуша та яскраві старі кам'яниці:

 

10. СОПОТ

Я терпіти не можу курорти і курортні місця, та намагаюся об'їжджати їх десятою дорогою. А от в Сопот вирішив поїхати. Хоча б для того, щоб перебуваючи на Помор'ї хоча б одним оком побачити море. В Сопот мені дуже сподобався. Немає попсової пошлості і обдіраловки, як наших курортах. Замість того - чисте море і гарна курортна забудова. 

Море справжнє - чисте і приємне, але холодне...

 

11. КРАСІЧИН

По дорозі додому у Перемишлі мене зустріла Світланка і ми на декілька днів вирішили залишитися в Красічині. Двомісний номер в готелі прямо напроти замку коштував всього 70 злотих на добу (16 євро). За такі ціни в Україні навіть в гадюшнику не поселишся. А тут - свіже повітря, вид на гори з вікна і... Красичинський замок

 

2. ПЕРЕМИШЛЬ

Користуючись випадком, погуляли по Перемишлю, який для мене вже давно став рідним: 

Останнім об'єктом, який ми оглянули, був замок-палац Любомирських в Баконьчицях під Перемишлем. Я і раніше знав про його існування, але не міг його знайти. Ось, нарешті, відкрив його для себе і для громадськості :)

А далі був жах - піший перехід кордону. Не хочу навіть згадувати, що там відбувалося... Найближчим часом, сподіваюсь, розповім про кожний відвіданий куточок окремо і докладно. Дякую за увагу!

Наступна стаття
Марієнбург (Мальборк): місто

Коментарі

Просто неймовірна краса! Чекаємо додаткових звітів)
Дякую! Над додатковими звітами працюю :)
Фантастика!
Десь так насправді :)
Шикарно, таки дух перехоплює від побаченого...
В мене й досі перехоплює :)
Файна подорож! > Зате діюча місцева в'язниця - напевно, найкрасивіший карний заклад в Європі (після того, як згорів кляштор-тюрма в Сокалі) Є ще кляштор-тюрма в Ізяславі ;)
Дякую! А, точно, про Ізяслав забув, бо ще там не був :0)
ще будеш і в Ізяславі :)
ні, в мене поки мораторій на подорожі :)
це тимчасове явище :)
Так. Він в мене вже давно, але доводиться його порушувати :)
значить ніякої проблеми нема :)
Зараз вже є. Вибори почалися.
Якщо не секрет, то який бюджет такої подорожі?
Ні, не секрет. Півтори тисячі гривень.
Гм, для такої мандрівки зовсім дешево.
Не дуже. В Німеччину, я, наприклад, десь за тищщу з'їздив :)
Але ж в Німеччину подорож, здається, коротшою була.
Так, два дні і три ночі.
я так дивлюсь з такими цінами можна їхати. як все нормально буде наступного року мабуть кудись поїду.
так, тільки візу маєш мати :)
дуже гарно! Особливо вразив портовий кран! Супер!
Дякую! А що ви там досі не були? :)
аааааааааааааа, нє!!!! не була!!!!! жах, пра?
Правда, правда! Куди куди, а туди - треба! :)
Клас! Вражає!
Так! На сьогоднішній день - то the must, що доводилося бачити :)
і що то ти напхав всьо в один пост? Нє, щоби смакувати, розтягуючи задоволення :)
З Гданськом тобі пощастило, я минулого року втрапив якраз на ярмарок св.Домініка. Всі вулиці Глувнего Мяста були людьми забиті. А в тебе Маріацька - так взагалі порожня.
А хостел за 90 грн. - то супер. Треба буде і собі там пожити :)))
Та де? Я смакувати поїздку буде ще місяці два. От сьогодні вже обсмакував тему польських почьонгів :)
А вулиця Маріацька була порожньою і вдень, і в вечорі, і в ночі: жодної живої душі.
Там є хостели і дешевше. Я просто хотів саме на березі Мотлави напроти шпіхлерів, і зі сніданком :)
про почьонгі читав. Що поробиш, має ж бути щось хріново, не все ж мед та й ложкою :). Більше УЗ любитимеш ;)))
Дешевше мені не треба, мені 90 грн. та березі Мотлави - самоє то
Але то ж в дормі на 10 осіб. Зі мною в кімнаті навіть дівчата-арабки жили :)
в паранжі ходили? ;)
ні, в шортах-трусах, б\п! :)
а, тоді то ти (як питав Замковий) збрив бороду і зняв чалму :)))
ні, то вони самі стягнули і побрили :)
який жах... :)
Очень красиво!
В Мальборк мечтаю попасть давно тоже.
Ага, стОит! А Вы как съездили?
Съездили шикарно. 16 дней как один пролетели.
Ого! Представляю себе, сколько за 16 днем посмотреть можно біло!
гарно!
Дякую! :)
> Гданськ - єдине місто Європи, що має відразу три (!) ратуші. Я так понимаю, что изюминка в том, что все три ратуши сохранились? Ведь, насколько я знаю, несколько ратуш в городе - это не единичный случай для средневековья... А замок в Гневе, кстати, побратим Дубенского замка )
Ну, две действительно старые, а третья - конца ХІХ ст. А про Меве и Дубно не знал :)
Там дружба вроде не такая уж и формальная, обмен опытом происходит, как я слышал ) Точнее скорее поляки делятся опытом, а наши вникают )
Нет шоб наоборот :)