Довге: оборонний двір та плеяда футуристичних храмів

Наступна стаття
Боржавська вузькоколійка

Сюди я давно хотів попасти, знаючи, що тут зберігся не надто відомий замок-палац, а швидше - оборонний двір Долгаїв-Телеки. Про замок у Довгому я, як і більшість інших, дізнався з книги Ореста Мацюка "Замки і фортеці Західної України" (2005 р.), останній розділ якої (про Закарпаття) Микола Казурак. Там було описання замку і його коротка історія, які, очевидно, були запозичені з чотирьохтомника "Памятники градостроительства и архитектуры УССР" (1983 р.). Після цього майже нічого нового про Довжанський замок ніхто не писав.

Містечко Довге лежить в долині річці Боржава в 26 кілометрах на північний схід від Іршави. У позаминулі вихідні я вирішив відвідати Довге в купі з подорожжю Боржавською вузькоколійкою, яка, до речі, проходить і через Довге. Роздовбана (ще, напевно, радянська) маршрутка з Іршави їхала цю коротку відстань півтори години. Чотири рази вона ламалася, водій кожного разу бігав до місцевих мешканців, набирав воду у заливав її у радіатор. При чому машину, в якій жодне вікно не відкривається, чомусь залишав на сонці. А спека в той день була неймовірного. Коли я доїхав до Довгого, мені вже не хотілося ніяких замків.

Однак, як тільки перед очима з'явилися башти оборонної садиби, мій настрій різко покращився, а старий парк навколо і в середині фортеці дав можливість забути про спеку.

Трохи історії. Перша згадка про Довге відноситься до 1383 року. В період з 1383 до 1404 років воно згадується в письмових джерелах, як Госсумезо (Hozyowmezew) від угорського Hosszúmező, що перекладається, як "довге поле". В деяких документах за 1463 р. зустрічається назва Naghdolha або Nagh Dolha. Очевидно, існуюча назва поселення пішла від його власників Долгаїв, які у 1417 році звели у Довгому перший дерев’яно-земляний замок. У 1460 році угорський король Матяш Гуняді Корвін дозволив Долгаям вимурувати в Довгому кам’яний замок. Залишки його старих стін і досі збереглися у підвальних приміщеннях замкового палацу.

Будівництво нового оборонного двору у Довгому на місці старого Довжанського замку розпочали у 1712 році графи Телеки. На першому етапі будівництва були споруджені житлові приміщення графів - замковий палац. Палац садибного типу, що примикає до До північно-західного муру, є одноповерховим і прямокутним в плані. Головний фасад палацу прикрашають ризаліт і пілястри. Великі прямокутні вікна обрамлені лиштвами. Весь декор палацу виконаний штукатуркою.

Найбільше в палаці вражає непропорційно високий чотирьохсхилий дах із заломом. Складається враження, що його висота чи не вдвічі більша за основний об'єм будівлі.

Палац з тилу:

На другому етапі будівництва, у середині XVIII ст. були побудовані оборонні стіни з бійницями і башти. Замок утворив квадрат розміром 65 на 65 метрів, з чотирма кутовими восьмигранними баштами, які перекриті наметовими дахами.

Стіни з бійницями:

У 1774 році було закінчено будівництво в'їзної брами. Вежу збудували у центрі південно-західного муру. Вона восьмигранна, має два яруси. Над баштою зберігся викарбуваний під час будівництва замку герб містечка, який також містився у гербівнику міст і містечок Угорщини 1880 року. У 1798 році споруджений комплекс набрав теперішнього вигляду.

На замковому подвір'ї було розбито невеликий парк, який до наших днів зберіг свою планувальну структуру.

До садибного комплексу входять два господарських приміщення. Обидва вона одноповерхові. Перший примикає до північно-східної стіни, інший винесений за межі садиби. Сьогодні в стінах замку-палацу розташований протитуберкульозний санаторій. 

Майже напроти замково-палацового комплексу в самому центрі селища побачимо пам'ятник учасникам антигабсбурзьких визвольних рухів - 50 куруцам. Монумент, що являє собою увінчану турулом колону, постав у 1903 році на честь 200-ліття битви куруців на Лемацькому полі неподалік від Довгого на чолі з Томашем Есе

Прогулюючись центром Довгого, не можливо не помітити параду 4 храмів різних конфесій, які вишукалися в шеренгу уздовж головної вулиці Довгого. Три з них: римо-католицький, греко-католицький і православний знаходяться на одній лінії і своєю різноманітністю утворюють чудовий архітектурний ансамбль центра Довгого.

Подивимося на кожний храм окремо.

Найближча до замку - православна церква Успіння Пресвятої Богородиці, виконана тим не менш у закарпатському стилі. Храм будували протягом 1909 – 1911 років, як греко-католицьку. Незважаючи на позолочений по-православному верх та викрашені у синій колір стіни, храм виглядає дуже гармонійно.

Трохи далі від православної - греко-католицька церква св. Іллі. Також збудована у 2002 році по-закарпатські, але в сучасних модерністських традиціях.

І, нарешті, третій храм - римо-католицький костел Зіслання Св. Духа, зведений у модерністському стилі у 1999 році, більше нагадує літаючу тарілку, ніж культову споруду.

Напроти нього в деревах заховався четвертий храм Довгого, яким сьогодні послуговується словацька громада.

Довге - селище ХХІ століття: 

Наступна стаття
Боржавська вузькоколійка

Коментарі

Теж цього року в Довге вперше потрапив :)
Я в курсі :) І що, понравилося?
Так. А тобі не сподобалось?
Та як ні!? Сподобалося, ще й як!
файний "замок". Нам теж сподобавси
Як то ти пропустив єдиний сільський ВИШ?
А я його не шукав :)
а шо його шукати? Він при дорозі стоїть
Не бачив...
До речі, місцеві старожили називають цей палац-фортецю, не інакше як "двір" - "двір графа Телекі". Слово "замок" вводить їх в глибокий ступор. А попередній кам’яний замок 1460 року знаходився зовсім в іншому місці, яке віддалене від теперішньої фортеці-палацу на 500-600 метрів. Тому твердження, що палац побудований на руїнах старого замку - хибне. Ймовірно, що палац побудований на руїнах кам'яної курії Довгаїв, а не замку. Від старого замку залишились тільки незначні руїни замкової каплиці з родовим склепом(криптою) Довгаїв. Крипта потребує розчищення та дослідження. Готична каплиця в XIX-поч.XX ст. використовувалась реформаторською громадою села. У 1962р. була розібрана.
Дякую за цікаву інформацію!
На жаль, по Довгому чомусь ніде нема якоїсь повної інформації, тільки переписування одного джерела іншим.
А підкажіть, будь-ласка, локалізацію тих руїн замкової каплиці і склепу?
Повної інформації ніде нема, так як ніхто не проводив якихось спеціальних досліджень. Я потроху збираю інформацію з першоджерел - архівних документів, рукописів та старих видань. Ось локація склепу, який знаходився під церквою:
https://maps.google.com/maps?q=48.363043,23.2793&ll=48.364247,23.279879&spn=0.007613,0.021136&num=1&t=h&z=16
Дякую, зрозуміло! Доведеться ще раз їхати :)
Тільки ці всі об'єкти знаходяться на приватній території. Тому доведеться домовлятись з господарем :)
А з ним можна ся домовити? :)
Можна, тільки домовлятись потрібно заздалегідь. Власник там не живе, він використовує будинок в якості складу для побутової техніки. Коли надумаєте їхати - напишіть, я вас сконтактую з ним.
P.S. Будинок там теж старий кам'яний - з 1905 року. Це було помешкання реформаторського падре. Фотки не маю (
Добре! Дуже дякую! Як зберусь, напишу!
Ось фото церкви поч. XX cт. Позаду церкви розташовувалась мурована кам'яна споруда з купольним перекриттям товщиною 1,1 м. Ймовірно, це був вхід в склеп. Ця споруда дожила до наших днів.
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/541874_243931989059507_1469253948_n.jpg
Дійсно ексклюзив!!! Дякую!
А ось проломлене склепіння крипти та фото самої крипти, яке зроблене через отвір. Крипта завалена будівельним сміттям. http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/548667_243927429059963_1215351370_n.jpg
RE: Согласен, полезная штука Подробнее...
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] поруч: Замок Куруців в Довгому [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] поруч: Замок Куруців в Довгому [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] поруч: Замок Куруців в Довгому [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських пала Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських палаців пишучи: [...] ьких, кін. XVIII ст. Гущинці, Каликівський р-н, Вінницька обл. Двір Долгаїв-Телеки, 1712 Довге [...]