Сутиски

Наступна стаття
Тиврів

В селищі Сутиски Тиврівського району Вінниччини на лівому березі Південного Бугу збереглися залишки маєтку графа Гейдена – неготична брама із сторожкою, стилізована під замкову неоготична вежа, окремі господарські будівлі та парк.

Відомо, що поселення існувало ще у XVI ст. З 1569 року Сутисками володіли Комарі. У 1576 році при власнику Василі Гулевичу поселення отримало міський статус та право проводити ярмарки і торги. У 1611 році від Гулевичів містечко перейшло до Житинських, а згодом – до Потоцьких. У ХІХ столітті Сутиски належали Олександру Беккерту, у якого маєток придбав відставний полковник граф Дмитро Гейден.

Дмитро Феодорович Гейден (1862 - 1926) був представником графського роду Гейденів, що походив з Вестфалії (Німеччина) і згадувався ще у ХІІ столітті. Першим представником Гейденів у Російській імперії був Людвіг-Сигізмунд Густав фон Гейден (1772 - 1850), який прибув на царську службу у 1795 році. На новій батьківщині його по-народному називали Логіном Петровичем.

Його онук, власник маєтку в Сутисках Дмитро Гейден був вінницьким повітовим предводителем дворянства. У 1900 році він заснував відому Тиврівську броварню, яка виробляла до 175 тисяч відер пива на рік. Пиво мало добру репутацію і подавала лося навіть у Фінляндії. Гейден брав участь у російсько-японській війні, потім повернувся до війська у Першій світовій війні. Воював у білому русі, у Добровольчій армії, а у 1920 році емігрував в Сербію і помер у Загребі.

Маєток Гейденів розбудовано на високому 20-метровому гранітному виступі на місці, де Південний Буг змінює свій напрямок. Навколо палацу і флігелів було розбито ландшафтний парк. Віддаючи шану німецьким корінням, садиба було оформлена у неоготичному стилі. Сам палац не зберігся, проте майже у первісному вигляді дійшли садибна брама у вигляді стилізованої сторожової вежі, до якої примикає будиночок вартового. CBH12.jpg

Найцікавішою збереженою частиною комплексу ж триповерхова дозорна вежа, яка має вигляд справжнього замку. Вона розташована на краю гранітної скелі, а її стрімкий силует якої підкреслюють чотири мініатюрні кутові башточки. До вежі примикає одноповерховий флігель.

Сьогодні у колишньому маєтку Гейденів розташована місцева школа-інтернат. У старому парку збереглися флігелі, що зазнали значних перебудов.

dv5xP.jpg

Наступна стаття
Тиврів

Коментарі

неґотична вежа шикарна
схоже і зараз будують )
Найбільше вид на Буг сподобався :)
майже як Дністер :)
Тобі краще знати, але на третьому фото чимось Дністер нагадує.
псевдоготична, ще й до того ж занадто заштукатурена.
Я вже було подумав. що то теж колишній митник збудував :)
Таки вежа рулить .
Тільки в людей зовсім смаку немає- мало того що шифер, так і металопластикові двері втулили.Пасує одне до одного як корові сідло.
а вежа якось сьогодні використовується?
там всякий хлам зберігається
Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежно Користувач посилається на ваш запис з Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежності. пишучи: [...] Теребовлянський р-н, Тернопільська обл. Маєток Гейдена, кін. ХІХ ст. Сутиски [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських пала Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських палаців пишучи: [...] Теребовлянський р-н, Тернопільська обл. Маєток Гейдена, кін. ХІХ ст. Сутиски [...]