Таллінн, ч.4: замок Тоомпеа і Вишгород

Попередня стаття
Таллінн, ч.3: храми міста
Наступна стаття
Таллінські кам'яниці

Вишгородський замок, або замок Тоомпеа (ест. - Toompea loss, нім. — Schloss Reval) — середньовічний замок, розташований на однойменному пагорбі в центрі Таллінна. Є одним з найстаріших і найбільших архітектурних комплексів Естонії.

Як фортеці, так і місту Таллінну поклав початок «острів» заввишки до 40 м, що відслонився від скелястого берега, — Тоомпеа, або Вишгород. Близько тисячі років тому на ньому було закладено городище давніх естів, що називалося Калеванлінна (Коливань), або Лінданісе. У 1219 р. воно було захоплене данцями — звідси і пішла естонська назва міста Таллінн («таані лінн» означає естонською мовою «данське місто». Як німецька назва закріпилося слово «Ревель», яке походить від назви давнього повіту Рявала.

Попередниця нинішньої фортеці (замку) Тоомпеа була зведена в 30-ті роки ХІІІ ст. в південно-західній частині горба орденом мечоносців. В 1238—1345 рр. вона була удосконалена данцями. Після 1345 р., коли Таллінн перейшов від данців у володіння Лівонського ордену, почалася серьйозна перебудова. Центральна частина фортеці була перетворена в триповерхову будівлю конвента із внутрішнім двориком, були побудовані захисні стіни і зведено башти. Наприкінці середніх віків фортеця Тоомпеа була потужною оборонною спорудою з чотирма стрункими баштами.

В наш час у своїй початковій висоті лише одна з них — 45-метрова башта «Довгий Герман». Завдяки тому, що фортеця розташована на горбі висотою майже 40 м, Таллінн набув свій могутній силует, який був (і зараз залишається) одним із найвеличніших в Північній Європі.

В 60-70-ті рр. XVI ст. фортеця постраждала під час Лівонської війни, після чого вона довгі роки залишалась у небутті. Фортецю почали приводити до ладу в 60-ті роки XVIII ст. — східний бік було перебудовано в будинок губернського управління в стилі бароко за проектом архітектора Іоганна Шульця. В ХІХ ст. середньовічну будівлю конвента було перебудовано під в'язницю, яку спалили під час революції 1917 року.

На початку 20-х років ХХ ст. руїни будівлі конвента знесли, на їх місці побудовано будинок парламента. В 20-30-ті роки ХХ ст. було наведено порядок і в інших частинах палацового комплексу. Їх пристосували для потреб Уряду Естонської республіки.

У середньовічному вигляді збереглися лише стрімка західна частина замка Тоомпеа з трьома баштами. На Довгому Германі майорить синьо-чорно-білий національний прапор Естонської Республіки, завдяки чому башта перетворилася на один із символів Естонії. Східна і південна сторона палацу, а також вся будинки були побудовані в XVIII—XX ст. Нині весь палац перебуває у віданні парламенту Естонської Республіки — Рійгикогу.

Замкові мури:

На замковому пагорбі крім замка Тоомпеа знаходиться верхня частина Старого міста - Вишгород:

Середньовічні вулички Вишгорода:

Пізніша забудова Вишгорода:

Узвіз, що веде до Нижнього міста:

Вишгород з боку Нижнього міста:

Катедра поруч з замком:

Одна з башт нічного замку:

Парламент вночі:

Попередня стаття
Таллінн, ч.3: храми міста
Наступна стаття
Таллінські кам'яниці

Коментарі

Якісь назви дуже наші - Вишгород, Коливань :)
Та то ж наші ісконні землі :)
та де тільки тих земель нема :)
старі вулички сподобалися!!!
завтрашні старі вулички, думаю, сподобаються більше! :)
поживемо-побачимо :)
якось не хотів би її брати штурмом
а брали ж колись...