Карпати: мисливський замок Шенборнів

Попередня стаття
Чинадійове: замок Сент-Міклош

Всього в декількох кілометрах від замку Сент-Міклош в Чинадійовому у підніжжя південного схилу гори Звесний (722 м) на правому березі Латориці знаходиться ще один не менш цікавий замок, щоправда у повному сенсі слова "замком" його назвати не можна. Але враження від першого погляду на нього говорить саме про себе - перед нами одна з найнеповторніших резиденцій на територій України. Мова - про мисливський замок графів Шенборнів в маленькому селі Карпати.

У 1726 році цісар Карл IV подарував Чинадійове (Сент-Міклош) і навколишню місцевість канцлеру Священної Римської Імперії барону Лотару-Францу Шенборну. Історія цього маленького села Карпати почалася у 1840 році, коли в урочищі Берегвар Шенборни звели дерев'яний мисливський будиночок, в якому час від часу зупинялися на полюванні в довколишніх лісах.

Наприкінці 80-х років ХІХ століття представник п'ятого покоління графського роду ШенборнівЕрвін-Фрідріх замовив архітектору Ференцу Башинди побудувати в Урочищі Берегвар розкішний мисливський замок. Замок і справді вийшов розкішний і неповторним. Будівництво завершилося у 1890 році, що підтверджують цифри над входом і на флюгерах чотирьох замкових веж.

П'ятикутна масивна будівля замкового палацу мала по кутах дві триярусні башти - круглу і прямокутну:

Стіни палацу не мали істотних архітектурних прикрас, натомість додатковою прикрасою були багаточисленні димоходи на даху.

Для того, щоб палац дійсно нагадував замок, по периметру над вікнами другого поверху були розташовані декоративні бійниці. Кажуть, що в давнину замок мав два підземних ходи, які з'єднували приміщення першого і другого поверхів.

Найвища східна годинникова вежа - найбільша прикраса замку. Разом з годинником вежу прикрашає родинний герб Шенборнів. Хрест на ньому символізує основоположника роду Шенборнів Лотара, єпископа Бамберзького та архієпископа Майнського.

В архітектурі маєтку знайшов відображення популярний наприкінці ХІХ століття календарно-географічний символізм. Число вікон в палаці дорівнює числу днів в році - 365, число кімнат - числу тижнів (52), а кількість входів - числу місяців (12).

В інтер'єрах палацу збереглися дубові сходи, камін, люстра по контуру жіночої фігури з оленячих рогів ("Мелюзина") і вітражі в замковій каплиці.

Не менш оригінально було придумано з озером перед палацом: воно було створено у формі територій Австро-Угорської імперії.

Навколо палацу і озера - чудовий парк, де проростає понад 40 видами дерев, серед яких вишня японська, самшит, ялина канадська, катальпа, бук рожевий. Дуже повезло потрапити сюди у період, коли цвіла сакура:

Скульптури в парку:

Маєток Шенборнів був відомий на всю Європу. Погостювати на схили Вулканічних Карпат з'їжджалися знатні особи з усієї Європи. Спробу придбати маєток напередодні Другої світової війни, у 1939 році, здійснив головний сибарит Третього Рейху Герман Геринг.

Останній власник замку граф Георг-Ервін фон Шенборн-Бухгейм вчасно покинув його незадовго до приходу совітів у 1944 році. маєток відразу ж був націоналізований, а вже за рік в ньому розмістили будинок відпочинку. В 1958 році тут побував генсек Микита Хрущов, і з його легкої руки палац перетворили на кардіоневрологічний санаторій "Карпати", який спеціалізується на лікування серцево-судинних патологій.

Статус санаторію дозволив зберегти замок і часткове його оздоблення. Зараз в корпусі - санаторна адміністрація і декілька дорогих номерів для відпочиваючих.

Цікавою є залізнична станція Карпати, зо розташована поруч з замком. Її приміщення було збудовано одночасно з розбудовою маєтку Шенборнів. Цей найкрасивіший в Україні вокзал справді нагадує мініатюрний замок.

Друзі, запрошую підписуватися на мій телеграм-канал. Так ви будете оперативно дізнаватися про нові пости на сайті: https://t.me/andytravelclub 

Попередня стаття
Чинадійове: замок Сент-Міклош

Коментарі

а мы примерно в одно время там были)
Значить, вам також повезло :)
гарно) хоч і знайоме. але так приємно знову відвідати)
Расскажи, как ПОДЗЕМНЫЙ ход соединяет первый и ВТОРОЙ этаже замка? :) Реконструкция станции разочаровала. Не реконструированная она выглядела куда аутентичнее.
А є фотки? Про піздемний хід в книзі написано.
я б теж ще з'їздив :)
я була в такий період, як зараз і влітку. Твої фотки з магноліями - просто вражають заворожують)
то просто з періодом повезло :)
це ж треба куди тебе повезло)
тато мій років зо 30 тому відпочивав у цьому замку. розказував що там люстра красивенна була. цікаво чи є вона там. Ти всередину пробирався?
ні, закрито було, бо вже вечір був :)
так, теж випадково :)
А подскажи-ка мне, сколько времени добираться от санатория Карпаты до Чинадиево, сколько времени ушло на осмотр Сент-Миклоша, и сколько ты потом добирался до Мукачево? Меня ещё интересует, что идёт от вокзала мукачевского до Паланка напрямую?
Мы ездили машиной.
На осмотр Сент-Миклоша - 30 минут, на Шенборна - 1 час.
Между замками машиной - минуть 7, пешком - до часа.
Из Шенборна мы поехали не в Мукачево, а во Львов. С вокзала Мукачево до замка - пешком минут 15 - 20.
Спасибо :)
Пжалусто! :)
Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежно Користувач посилається на ваш запис з Колекція українських палаців. До 23-ї річниці Незалежності. пишучи: [...] Мисливський палац Шенборнів, 1890 Чинадійове (Карпати) [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] Мисливський замок Шенборнів [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] Мисливський замок Шенборнів [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замк Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських замків і фортець пишучи: [...] Мисливський замок Шенборнів [...]
До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських пала Користувач посилається на ваш запис з До 23-ї річниці Незалежності: колекція українських палаців пишучи: [...] Мисливський палац Шенборнів, 1890 Чинадійове (Карпати) [...]