Вроцлав. Площа Ринок

Попередня стаття
Вроцлав. Прогулянка містом
Наступна стаття
Вроцлавський університет

Ринок у Вроцлаві (нім. Großer Ring in Breslau) - середньовічний ринковий майдан у Вроцлаві, тепер центральна частина пішохідної зони. Площа являє собою прямокутник розмірами 205 на 175 м і є однією з найбільших староміських ринків Європи. Ринок забудовано яскравими кам'яницями, що походять з різних історичних епох. Центральну частку Ринку займає внутрішній квартал, що складається з Ратуші, Нової Ратуші а також численних кам'яниць.

Ринок творить містобудівний ансамбль разом з сусіднім Соляним майданом а також майданом навколо костелу Св. Ельжбєти. До Ринку провадить 11 вулиць - по дві в кожному куті.

Ринок у Вроцлаві повстав у зв'язку із заснуванням міста за часів Генріха Бородатого між 1214 і 1232 роками. Згодом навколо Ринку розбудувалися кам'яниці патриціату, а близько середини XIV століття утворили безперервні перії. В XIX ст. через Ринок проведено лінії трамвая, спочатку кінного, а пізніше також електричного. Трамваї курсували через Ринок до середини 70-х років минулого століття. У 1996-2000 роках відремонтовано покриття Ринку, закрито автомобільний рух та відновлено більшість фасадів будинків.

На Ринку сьогодні знаходиться 60 нумерованих кам'яниць, але при цьому деякі будівлі мають декілька номерів. Поділи ділянок і сучасна нумерація найчастіше відрізняється від старої, передусім, внаслідок вторинних поділів і об'єднань в одне ціле. Кожна ділянка має також свою історичну назву, зазвичай пов'язану з атрибутом, поміщеним колись на фасаді кам'яниці або певними подіями, наприклад: Під Грифами, Під Блакитним Сонцем, Стара Ратуша...

Внутрішній квартал, який містить 4 маленькі вулички, розташований відносно зовнішнього обрису Ринку та оточуючих мереж вулиць на 7 градусів. Причина такого розташування досі є однозначно незрозумілою.

Найголовнішою будівлею на Ринку стала збудована наприкінці XIII ст. ратуша. Про неї ми поговоримо окремо в одній з наступних розповідей.

Після скасування торгових привілеїв суконні ряди, які займали середній квартал Ринку, виявилися зайвими, і в 1821 - 1824 роках були знесені і замінені класицистичними. кам'яницями і псевдоготичною "новою" ратушею.

Північно-західний кут Ринку займають два (а власне три) маленькі давні будиночки опікунів вівтаря. Це є залишки будинків, які колись оточували замикали кладовище костелу Св. Ельжбєтти, з'єднані брамою. В народі їх жартівливо називають будинками Яса і Малгоші.

Західний бік Ринку:

Кам'яниці "Під Сімома Електорами" та "Під Блакитним Сонцем":

Кам'яниця "Під Золотим Сонцем":

Кам'яниця "Двір Польський":

Кам'яниця "Під Золотим Орлом":

Кам'яниця "Під Грифами" та кам'яниця сецесійна:

Північний бік Ринку:

Зліва - кам'яниця "Під Золотим Півмісяцем", справа - " Під Головою святого Яна":

Кам'яниця "Під Золотою Пальмою":

Кам'яниця "Під Шовковицею":

Східний бік Ринку:

Кам'яниці "Під Золотим Псом" і дохідний будинок Луїса Леві:

Зліва - кам'яниця "Під Золотим Якорем":

Кам'яниця "Під Золотою Зіркою":

Південний бік Ринку:

 

Просто прикольні кам'яниці:

Ринок вночі:

Попередня стаття
Вроцлав. Прогулянка містом
Наступна стаття
Вроцлавський університет

Коментарі

це ж там, здаєцця, підземний археологічний музей? я колись постив матеріал про нього - як приклад для нашого Подолу
Так, є, але то під іншим майданом, про який я буду розповідати завтра :)
Красотища!
правда!