Гофбург: цісарсько-імператорський комплекс у Відні

Попередня стаття
Храми Відня
Наступна стаття
Відень. Бельведер

Гофбурґ (нім. Hofburg), Гофбурґський Імперський Палац — резиденція імператорів Австрії у, яка довгий час слугувала домівкою для найвпливовіших людей Австрійської історії, включаючи родовід Габсбурґів, володарів Австроугорської імперії. Зараз Гофбурґ слугує офіційною резиденцією Президента Австрії. Він також знаний як зимова резиденція, тоді як Шенбруннський палац вважається резиденцією літньою.

Середньовічний замок ймовірно був побудований на цьому місці задовго до Габсбургів. За документами відомо, що вже в 1279 р. австрійські правителі жили саме в Хофбурге. Середньовічні споруди, розташовані навколо ренесансного Швейцарського дворика, включають готичну капелу XV ст. і імператорську скарбницю, в якій нині виставлені імперські клейноди імператорів Священної Римської імперії.

Новий Бург - найсучасніша частина замку:

Практично кожен з імператорів династії Габсбургів продовжував розширювати і перебудовувати свою міську резиденцію. При Фердинанде I з'явилися Швейцарські ворота; при Максиміліані II - стайні, що пізніше переобладнуються під художню галерею; при Рудольфе II - крило із спокоями імператриці, згодом назване Амалиенбургом; при Леопольде I - винні льохи і Леопольдово крило з парадними залами для прийомів; при Карле VI - грандіозна будівля манежу і імператорська бібліотека з пишним скульптурним оформленням (арх. Фишер фон Эрлах); при Марії Терезии - придворний Бургтеатр; при Йосипі II - Йозеф-плац з кінною статуєю імператора.

У 1740-1780 рр. в палаці Хофбург правила імператриця Марія Терезия, в 1780-1790 рр. - її сина Йосипа II. Після зносу міських стін Відня в середині XIX століття було прийнято рішення розширити Хофбург за рахунок будівництва помпезного "Нового замку" в стилі нео-ампир. У 1889-1891 рр. були зведені Музей художньої історії і Музей природної історії, проте будівництво нового крила палацу затягнулося до 1912 року. Із-за Першої світової війни так і не були здійснені плани облаштування колосального імператорського форуму на давньоримський манер, була побудована тільки площа Хельденплац. 15 березня 1938 р. з балкона Нового замку Гітлер проголосив аншлюс.

Хельден-плятц - площа перед палацом Новий Бург:

Національна бібліотека:

Зараз тут - резиденція Президента Австрії:

Поруч - резиденція Прем'єр-Міністра:

Найстаріша частина комплексу - Старий Хофбург:

Двір-курдонер в середині старого палацу:

Деталі палацу:

Вид на палац з Міхаельплятц:

Скульптурна група на бічному фасаді:

Імператорська церква Св. Михаїла на Міхаельплятц перед палацом:

Триумфальна арка перед входом до комплексу - колишня в'їзна брама фортеці:

Павільйон у стилі римської базиліки у Фольксгартені:

Парковий фасад Нового палацу:

Палацова оранжерея:

Школа верхової їзди:

Попередня стаття
Храми Відня
Наступна стаття
Відень. Бельведер

Коментарі

а, знамените гофбурзьке мочілово у скульптурах! :) Душевні такі скульптури :) Особливо якщо вночі з підсвіткою. Але разом з тим - висока майстерність
Не Пінзель, звичайно, але все одно майстерно :)
ну, у Пінзеля сухотники з вродженим ДЦП. Вони вже влаштовувати мочилово не годні :)))
вперше чую критику Пінзля! :)
длячего критику? Не критику - а виділення особливостей таланту. О!!! :)